23-vuotiaana halvaantuneen venäläistähden piina jatkui turman jälkeen – luopui vuosia ja satojatuhansia myöhemmin toivosta lopullisesti - Freestyle - Ilta-Sanomat

23-vuotiaana halvaantuneen venäläistähden piina jatkui turman jälkeen – luopui vuosia ja satojatuhansia myöhemmin toivosta lopullisesti

Freestylehiihtäjä Maria Komissarova halvaantui talvella 2014 Sotshin olympialaisten harjoituksissa sattuneessa onnettomuudessa.

Julkaistu: 31.10.2018 14:49

Talvella 2014 onnettomuudessa halvaantunut Maria Komissarova sanoo käyttäneensä valtavan summan rahaa turhaan.

Venäläisen freestylehiihtäjän Maria Komissarovan kohtalo järkytti urheilumaailmaa Sotshin olympialaisissa 2014.

Komissarova oli runsaasti julkisuudessa ennen kotikisojaan, sillä hän oli hankkinut Venäjälle historiallisen olympiapaikan naisten freestylehiihdossa. Innokkaimmat odottivat parikymppiseltä urheilijalta jopa olympiamitalia.

Unelma menestyksestä päättyi painajaiseen.

Tuolloin 23-vuotias Komissarova kaatui skicrossin harjoituksissa tuhoisin seurauksin. Isku oli niin kova, että laskijan selkänikama murtui onnettomuudessa.

Hengenvaarassa ollut Komissarova kiidätettiin leikkaukseen, joka kesti 6,5 tuntia. Myöhemmin urheilija leikattiin uudelleen Saksan Münchenissä, minkä jälkeen hän kuuli lääkäreiltä musertavat uutiset.

Komissarova oli halvaantunut vyötäröstä alaspäin eikä kävelisi enää koskaan.

– Lääkärit ilmoittivat asian ja lähtivät. Muutuin ihan hysteeriseksi. Huusin ja itkin, isänsä sekä nykyisen aviomiehensä Aleksei Tshaadajevin seurassa tuolloin ollut Komissarova muisteli Match tv:n dokumentissa.

– Sitä ei ymmärrä ennen kuin sen kokee itse. Yhtäkkiä navan alapuolella ei olekaan vartaloa, en tunne mitään, hän kertoi.

Ei halunnut luovuttaa

Urheilua ja vauhtilajeja rakastava Komissarova ei halunnut luovuttaa. Järkytyksestä toipuminen kesti aikansa, mutta lähipiirinsä ja venäläisten kannattajien tuella Komissarova aloitti taistelun sen puolesta, että voisi jonain päivänä jälleen kävellä.

Intensiivinen kuntoutus on kestänyt vuosia ja vaatinut valtavia resursseja. Komissarovalle on kerätty taloudellista apua muun muassa venäläiseltä freestyleliitolta, liikemiehiltä ja muilta urheilijoilta.

Komissarova on kuntouttanut itseään Espanjassa toimivalla klinikalla, jonka toiminta perustuu venäläisprofessori Jevgeni Blumin oppeihin. Kova työ ei ole kuitenkaan tuonut toivottua tulosta. Komissarovalla ei ole edelleenkään tuntoa jaloissaan ja hän on riippuvainen pyörätuolistaan.

Nyt Komissarova on päättänyt haastaa Blumin klinikan oikeuteen. Komissarovan mukaan hänelle luotiin onnettomuuden jälkeen valheellista kuvaa, että oikeanlaisella kuntoutuksella toipuminen olisi mahdollista.

Entinen urheilija sanoi käyttäneensä klinikan palveluihin kaikkiaan lähes 630 000 euroa.

– Jos olisin ymmärtänyt keväällä 2014 sopimusta tehdessäni, että maksan yli kaksi miljoonaa ruplaa (n. 27 000 euroa) kuukaudessa kuntosaliharjoittelusta, joka ei tee minua taas terveeksi tai saa minua kävelemään, en olisi ikinä suostunut siihen, Komissarova kertoi Ria Novostille edustajansa välityksellä.

Komissarovan mukaan hän toivoi viimeiseen asti, että kuntoutus auttaisi häntä nousemaan jaloilleen. Sen vuoksi hän ei haastanut klinikkaa oikeuteen aikaisemmin.

28-vuotias Komissarova asuu nykyään aviomiehensä ja vuonna 2017 syntyneen Matvej-poikansa kanssa Etelä-Espanjassa. Komissarova on usein korostanut aviomiehensä tuen tärkeyttä raskaassa toipumisprosessissa.

Freestylehiihtäjä Tshaadajev on sittemmin alkanut vastata vaimonsa kuntoutumisesta ja luonut tähän uskoa vaikeina hetkinä.

– En tiedä, mitä olisimme tehneet ilman Alekseita. Hän on ottanut kaiken vastuun harteilleen, Komissarovan isä Leonid Komissarov kertoi Match tv:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?