Urheilijalupaus luuli lataavansa nettiin tavallisen treenivideon – saikin miljoonat ihmiset haltioitumaan: ”Ihan hullua” - Freestyle - Ilta-Sanomat

Urheilijalupaus luuli lataavansa nettiin tavallisen treenivideon – saikin miljoonat ihmiset haltioitumaan: ”Ihan hullua”

Andri Ragettlin parkour-videoista on tullut supersuosittu ilmiö.

Julkaistu: 26.10.2018 17:04

Sveitsiläisen freestylelaskijan Andri Ragettlin huikeat taidonnäytteet on noteerattu ympäri maailmaa. Nuori urheilutähti kertoi IS:lle megasuosioon nousseiden videoiden tekemisestä.

Hämähäkkimies, ninja, uskomaton akrobaatti...

Freestylehiihtäjä Andri Ragettlilla, 20, riittää nykyään lempinimiä.

Lajipiireissä sveitsiläisen hurjapään nimi on ollut pitkään tuttu. Maailmanlaajuiselle yleisölle Ragettli tuli tutuksi vuonna 2016, kun hän julkaisi Facebook- ja Instagram-sivuillaan treenivideon voimistelusalilta.

Videolla tuolloin 18-vuotias Ragettli esitteli poikkeuksellista tasapainoaan rakentamallaan parkour-radalla. Nuoren urheilijan taidonnäyte keräsi lyhyessä ajassa miljoonia katsojia. Suuret mediatalot kuten BBC hehkuttivat Ragettlia otsikoissaan.

– Se oli täydellinen yllätys. Ajattelin lataavani itsestäni videon tekemässä tavallista parkour-treeniä. Siitä tulikin ihan hullua, Ragettli kertoo puhelimitse Ilta-Sanomille.

Kaksi vuotta myöhemmin Ragettlilta on ilmestynyt kaksi jatko-osaa, jotka ovat olleet nekin isoja hittejä. Sveitsiläisen taidoista on tullut eräänlainen ilmiö, joka on poikinut kutsun esimerkiksi kansainvälisesti suosittuun Ninja Warrior -tv-ohjelmaan.

– Saan koko ajan valtavasti palautetta. Viime vuonna (serbialainen tennistähti) Novak Djokovic kirjoitti minulle, että temppuiluni on tajuttoman siistiä. Myös (yhdysvaltalaisräppäri) Snoop Dogg on jakanut videoni. Se tuntuu huikealta.

Ragettli tuntuu olevan hehkutuksesta vieläkin hämillään. Hän korostaa, että monet videoilla nähdyt liikkeet ovat melko tavallinen osa freestylehiihtäjän kuivaharjoittelua.

– Teen videoilla monipuolisia juttuja, mutta sellainen harjoittelu ei ole piireissämme mitenkään erityistä. Tasapaino on kuitenkin laskijan tärkeimpiä ominaisuuksia.

Suureen yleisöön videot ovat tehneet joka tapauksessa vaikutuksen. Ragettlin seuraajamäärät sosiaalisessa mediassa ovat moninkertaistuneet. Hänellä on pelkästään Instagramissa yli 170 000 seuraajaa.

– Vielä kaksi vuotta sitten minua ei tuntenut juuri kukaan.

Tasapainon salaisuus

Ragettli aloitti parkour-tyylisen harjoittelun 14-vuotiaana mentyään opiskelemaan Sveitsin Engelbergin urheilukouluun.

– Ensimmäinen videoni on kuvattu koulun voimistelusalissa. Olin aina paras freestylelaskijoiden parkour-treeneissä. Halusin kehittyä niissä koko ajan, hän sanoo.

Kunnianhimo on kasvanut ajan myötä. Ragettlin viimeisimmän, lokakuun alussa julkaistun videon teko vaati runsaasti aikaa ja mielikuvitusta.

– Suunnittelin radan etukäteen paperille. Sitten menin veljeni kanssa saliin kasaamaan rataa. Siihen meni yli kaksi tuntia. Testasin rataa muutaman kerran, ja teimme tarvittavat muutokset ennen kuvausten aloittamista. 53 yritystä ja yli neljä tuntia myöhemmin pääsin radan läpi.

Ragettlilta on udeltu toistuvasti tämän huikean tasapainon salaisuutta. Sveitsiläisen vastaus on joka kerta sama.

– Liikkeitä pitää toistaa koko ajan. Muistan, kun kokeilin nuorallakävelyä ensimmäisen kerran. Siitä ei tullut mitään. Ei auttanut kuin tehdä sitä uudelleen ja uudelleen.

”En tee koskaan hyppyjä, jos pelottaa”

Ragettlin päälaji tarjoaa myös selityksen uskomattomalle kehonhallinnalle. Viime vuonna sveitsiläinen teki kaikkien aikojen ensimmäisenä freestylehiihtäjänä Quad Cork 1800 -tempun onnistuneesti. Tempussa tehdään neljä volttia viidellä kierteellä.

– Pidän siitä, ettei freestylessa ole sääntöjä. Se tunne, kun lennän hypyissä, on syy, miksi rakastan tätä lajia.

Kolmevuotiaana laskemisen aloittanut sveitsiläinen on voittanut urallaan lukuisia maailmancupin kisoja. Viime vuoden X Gamesissa Ragettli saavutti slopestylessa pronssia. Hän edusti maataan myös Pyeongchangin talviolympialaisissa, joissa tuloksena oli seitsemäs sija.

– Olympialaiset olivat pieni pettymys. Seuraavissa kisoissa haluan voittaa mitalin, Ragettli sanoo.

Laskijaperheeseen syntynyt hurjapää on kasvattanut monen nuoren urheilijan tavoin suosiotaan sosiaalisessa mediassa. Laskemisen ja videoiden kuvaamisen lisäksi päivät täyttää kaikenlainen urheilu tenniksestä surffaukseen.

Ragettli sanoo haluavansa pysyä mahdollisimman pitkään freestylen absoluuttisella huipulla. Lajissa, jossa vaatimustaso kasvaa kovaa vauhtia, se vaatii koko ajan hurjempia temppuja.

Pelottaako koskaan?

– Joskus uusi temppu jännittää. En tee koskaan hyppyjä, jos pelottaa. Pitää olla sataprosenttisen varma, että hypyn saa turvallisesti alas.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?