Putin ja venäläiset urheilupomot riemastuivat jääkiekon olympiakullasta – USA:n freestylehiihtäjältä viiltävä kuitti - Freestyle - Ilta-Sanomat

Putin ja venäläiset urheilupomot riemastuivat jääkiekon olympiakullasta – USA:n freestylehiihtäjältä viiltävä kuitti

Freestylelaskija Gus Kenworthy tunnetaan siitä, että hän ottaa usein kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Urheilija suhtautui kriittisesti myös venäläisten OAR-joukkueen olympiavoittoon.

Julkaistu: 26.2.2018 5:57

Gus Kenworthy kommentoi tuoreen kultajoukkueen saavutusta sosiaalisessa mediassa.

Venäjän urheilupiireissä huokaistiin sunnuntaina helpotuksesta, kun kultasuosikkina olympiaturnaukseen lähtenyt maan jääkiekkojoukkue vei finaalissa täpärän 4–3-jatkoaikavoiton Saksasta.

Olympiavoitosta otettiin itänaapurissa kaikki irti. Jääkiekkojoukkueen menestyksellä oli valtava merkitys venäläisille, joiden mainetta dopingskandaali on syönyt. Maassa paljastuneen laajan dopingohjelman vuoksi venäläiset urheilijat esiintyivät Etelä-Koreassa neutraalilla OAR (Olympic Athletes from Russia) -statuksella.

Oleg Znarokin luotsaama joukkue ilmoitti jo ennen olympialaisten alkua pitävänsä Venäjään kohdistettuja dopingsanktioita poliittisena pelinä ja sanoi näyttävänsä Gangneungin jäillä Punakoneen mahdin.

KHL-tähdistä koottu ennakkosuosikki piti sunnuntain loppuottelussa pintansa, vaikka turnauksen suuryllättäjä Saksa oli lähellä kaikkien aikojen sensaatiota.

Venäläisten OAR-joukkue riensi jäälle juhlimaan 20-vuotiaan Kirill Kaprizovin (77) jatkoajalla tekemää voittomaalia.

Palkitsemistilaisuudessa venäläiskiekkoilijat ja -kannattajat protestoivat dopingsanktioita vastaan laulamalla olympiahymnin soidessa Venäjän kansallislaulun.

Etukäteen suunniteltu temppu rikkoi Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n sääntöjä, mutta vielä ei tiedetä, mitä seurauksia sillä on venäläisjoukkueelle.

Venäjällä Pavel Datshukin, Ilja Kovaltshukin ja Nikita Gusevin tähdittämä nippu on kerännyt ylistystä poliitikoilta, julkisuuden henkilöiltä ja toimittajilta. Presidentti Vladimir Putin soitti päävalmentajalle Znarokille onnittelupuhelun heti ottelun ratkettua.

Sittemmin Putin hehkutti joukkueen taisteluhenkeä, yhtenäisyyttä ja koko venäläistä jääkiekon koulukuntaa.

PutinTeamiksikin nimitetyn, patriotismiaan korostaneen joukkueen voitto ja sen aiheuttama kansanjuhla sopivat mainiosti valtionpäämiehelle, joka valmistautuu maaliskuussa pidettäviin presidentinvaaleihin.

Venäläispelaajat lauloivat ottelun jälkeen kannattajien kanssa maansa kansallislaulun.

Myös urheiluministeri Pavel Kolobkov, Oleg Znarok ja KHL:n johtoportaaseen kuuluva Roman Rotenberg olivat onnensa kukkuloilla.

– Tällä voitolla vastasin kaikkiin toimittajien kysymyksiin, Znarok ilmoitti pelin jälkeen.

”Suurin voitto sitten USA:n presidentivaalien”

Kaikki eivät olleet yhtä vakuuttuneita. Länsimaissa OAR:n voittoon NHL:n boikotoimassa olympiaturnauksessa suhtauduttiin selvästi nihkeämmin.

New York Post -lehti julkaisi ottelun jälkeen jutun otsikolla ”Joukkue ilman maata voitti jääkiekkokultaa”, mikä aiheutti Venäjällä kohun. Myös yhdysvaltalainen freestylehiihtäjä Gus Kenworthy päätti kommentoida venäläisten voittoa viiltävään sävyyn.

Gus Kenworthy on ottanut aktiivisesti kantaa yhteiskunnallisiin ja poliittisiin ilmiöihin.

– Venäjän suurin voitto sitten vuoden 2016 USA:n presidentinvaalien! Kenworthy kirjoitti Twitter-tililleen.

Kenworthy viittasi Donald Trumpin voittamiin vaaleihin, joihin Venäjän hallintokoneiston epäillään sekaantuneen.

26-vuotias urheilija tunnetaan kriittisistä yhteiskunnallisista kannanotoistaan. Hän ihmetteli myös muun muassa ”mitä helvettiä” Etelä-Koreaan saapunut Trumpin tytär Ivanka Trump teki olympialaisissa.

Kenworthy ei saanut Etelä-Koreasta uransa toista olympiamitalia.

Olympialaisissa kisannut tähtilaskija pääsi tapahtuman aikana otsikoihin useamman kerran. Kenworthy muun muassa pelasti eläinsuojelujärjestön kanssa 90 koiraa koiranlihatilalta ja adoptoi yhden koiranpennun miesystävänsä kanssa.

Etelä-Koreassa moninkertainen X Games -mitalisti ei saanut jatkoa olympiamenestykselleen. Hän jäi kaatumisen vuoksi slopestylen finaalissa sijalle 12.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?