Suomalaistaustainen Victor, 20, haluaa tehdä urheiluhistoriaa – pyrkii talviolympialaisiin Barbadoksen edustajana - Freestyle - Ilta-Sanomat

Suomalaistaustainen Victor, 20, haluaa tehdä urheiluhistoriaa – pyrkii talviolympialaisiin Barbadoksen edustajana

Victor White haluaa tehdä talviurheiluhistoriaa.

Julkaistu: 11.1.2018 18:54

Suomalaisen äidin ja barbadoslaisen isän poika haluaa tehdä olympiahistoriaa.

Sydneyssä 100 metrin pikajuoksussa vuonna 2000 olympiapronssia voittanut Obadele Thompson on historian ainoa barbadoslainen olympiamitalisti.

Victor White, 20, haluaa olla seuraava.

Eikä missä tahansa lajissa, sillä Whiten laji on freestylehiihdon slopestyle. White pyrkii Pyeongchangin olympialaisiin. Jo sinne pääseminen olisi historiallinen temppu, sillä Barbadoksen edustajaa ei ole ikinä nähty talviolympialaisissa.

White vastaa Ilta-Sanomien puhelinsoittoon Coloradosta. Hän tavoittelee tällä viikolla Aspenissa maailmancupin kisassa olympiapaikkaa. Se vaatii 30 parhaan joukkoon sijoittumista ja FIS-pisteissä yli 50:n nousemista (26,25 viimeisimmällä listalla).

– Pidän mahdollisuuksiani hyvinä. On kuitenkin sanottava, että ikävä kyllä viime kaudella en päässyt olympiakarsintakisoihin ja syksyn kisat Euroopassa eivät menneet hyvin. Aion antaa kaikkeni täällä Yhdysvalloissa, White sanoo.

Isän unelma

Barbadoksen edustaminen on Whiteltä kunnianosoitus hänen isälleen, joka menehtyi kolme vuotta sitten syöpään. Barbadoslaisen isän ja suomalaisen äidin poika kasvoi asuen talvet Ruotsissa ja kesät Barbadoksella.

Victor White edustaa ylpeydellä Barbadosta.

Lumeen ja lumiurheiluun hän rakastui varhain. 6-vuotiaana laskettelun harrastamisen aloittanut White siirtyi freestyleen 11-vuotiaana ja oli heti myyty. Vauhdikas poika nautti eniten, kun pääsi temppuilemaan laskemisen ohessa.

– Isäni unelma oli, että edustan Barbadosta talviurheilussa. Haluan tehdä hänet ylpeäksi. Voitin kaksi Ruotsin nuorten mestaruutta ja isäni pääsi näkemään sen, mutta hän ei ikinä päässyt näkemään minua kansainvälisissä kilpailuissa, White sanoo.

Whiten äiti Tiina oli lapsi, kun hänen perheensä muutti 1960-luvulla Helsingistä Ruotsiin. White ei itse puhu suomea, mutta käy äitinsä kotimaassa kolmen tai neljän vuoden välein. Hän kertoo saavansa Barbadoksen, karibialaisen yhteisön ja ruotsalaisten lisäksi paljon kannustusta myös Suomesta.

– Viimeksi olin Suomessa noin kolme vuotta sitten isoisoäitini 100-vuotissyntymäpäivillä. Se oli tosi siistiä.

Esikuva Lewis Hamilton

Barbadoksen edustaja erottuu lumikiertueella.

– Saan paljon huomiota. Olen maajoukkueeni ainoa jäsen, joten se on tietysti aika erilaista. Minun täytyy tehdä kaksinkertainen määrä töitä muihin verrattuna, White sanoo.

Töitä maailman parhaaksi tähtäävä White jaksaa tehdä. Yhtenä syynä hän pitää suonissaan virtaavaa suomalaista verta.

– Minulla on suomalaista sisua. Se on tehnyt minusta sen, kuka nyt olen. Olen todella itsepäinen, enkä ikinä anna periksi. Se on yksi suurimmista asioista jonka sain suomalaiselta puoleltani. Siitä olen todella kiitollinen, White sanoo.

Whiten esikuvakin on suomalaisille erittäin tuttu mies, F1-maailmanmestari Lewis Hamilton, 33.

– Tykkään tosi paljon formula ykkösistä. Haluan tehdä omassa lajissani sen, mitä Lewis teki F1:ssä ensimmäisenä monikulttuurisena urheilijana. Hän antaa minulle paljon inspiraatiota.

”Olen aina ollut musikaalinen”

Kun Victor Whiteltä kysyy, mitä muita urheilulajeja hän tykkäsi nuorena harrastaa, lista on todella pitkä: surffausta, vapaasukellusta, sukelluskalastusta, vesilautailua ja -hiihtoa, skeittausta ja niin edelleen.

White rakastui lumiurheiluun jo varhain.

Whiten nykyinenkin laji on näyttävä ja temppupainotteinen. Siksi ei ole yllättävää, että hänellä on taustaa myös taiteiden esittämisestä.

– Olen aina ollut tosi musikaalinen. Soitin esimerkiksi pianoa ja kitaraa, mutta nykyään matkustan niin paljon, enkä pysty tekemään niitä samalla tavalla. Haluan kuitenkin luoda, joten sen takia teen vlogia (eli videoblogia), White kertoo.

Parikymppinen White ei juuri ole paikoillaan.

– Elän matkalaukkuelämää ja matkustan 10 kuukautta vuodessa. Rakastan sitä, White sanoo elämästään.

Mikä on ollut hienoin paikka, missä olet käynyt?

– Täytyy ehdottomasti sanoa Uusi-Seelanti. Se on kaunis paikka kaukana kaikesta, ja siellä voi tehdä kaikkea mahdollista, esimerkiksi surffata ja laskea.

– Ja itse asiassa... Ylivoimaisesti siistein juttu, jonka olen kokenut, on Kiinan muurin näkeminen. Oli henkeäsalpaavaa nähdä, mitä ihmiset ovat kauan sitten rakentaneet sinne.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?