Vancouver 2010: Alexandre Bilodeau toi kauan kaivatun kullan Kanadaan - Freestyle - Ilta-Sanomat

Tulihan se sieltä, Kanada

Missä olit silloin, kun Alexandre Bilodeau voitti olympiakultaa?

Alex Bilodeau on ensimmäinen Kanadassa olympiakultaa voittanut kanadalainen.

15.2.2010 11:16

Tuota kysellään Kanadassa ties kuinka pitkään. Bilodeausta tuli sunnuntaina Vancouverin liepeillä Cypress Mountainilla ensimmäinen kanadalainen olympialaisten kotikilpailujen kultamitalisti.

Mutta kuka on Alexandre - tuttavallisemmin Alex - Bilodeau? Hän on 22-vuotias kumparelaskija ja kotoisin Montrealista. Mielipidetasolla Bilodeauta voisi luonnehtia ihanteelliseksi, suorastaan täydelliseksi henkilöksi päättämään kanadalaisten pitkän odotuksen.

Kanada kun jäi ilman voittajaa edellisissä olympialaisissa kotikilpailuissaan Montrealin kesäkisoissa 1976 ja Calgaryn talvikisoissa 1988.

- Olen onnellinen, että kunnia osui minuun. Mutta kekkerit ovat vasta alkamassa, ja kultamitaleita on Kanadalle tulossa vielä monta, Bilodeau tuumi.

Veli antaa virtaa

Alexandre Bilodeaun isoveli Frederic on cp-vammainen. Frederic tuuletti katsomossa villisti ja iloisesti, kun Alexandre toteutti unelmansa - kenties myös Fredericin unelman. 29-vuotias Frederic oli ensimmäisiä asioita, jotka Alexandre nosti juhlahumussaan esiin.

- Hän hymyilee aina, vaikka aihetta olisi valittaa vaikka koko ajan. Hän asettaa kaiken oikeaan perspektiiviin. Hän on inspiraationi, Alexandre sanoi.

Alexandre Bilodeaun saavutuksen merkitystä kanadalaisille on vaikea selittää. Suomestakin löytyy kumparelaskun olympiavoittaja, hopeamitalisti ja pronssimitalistikin. Suomessa ei taidettu tavata torilla ainakaan tuhansittain, haastateltu senaattoria suorassa televisiolähetyksessä tai uskottu koko kansakunnan olympiakohtalon muuttuneen kuten sunnuntaina Kanadassa.

Ehkä siksi, ettei Suomessa ole käyty olympialaisia talvikisoja.

Sisko ja sen veli

Koko kansan sankarin Bilodeausta tekee viimeistään se, että hän tulee Kanadan ranskankieliseltä alueelta. Kuvat vaahteranlehtilippuun kietoutuneesta Bilodeausta myyvät vielä monen monta vuotta.

Ennen Bilodeauta Kanadan paras kultasauma oli edellispäivänä naisten kumparelaskussa. Jennifer "Jenn" Heil joutui tyytymään hopeaan.

- Jenn on minulle kuin isosisko. Hän on paras, Bilodeau ylisti.

Myös Heil olisi varmasti sopinut kanadalaisten olympiahuuman ruumiillistumaksi.

- Alex on minulle kuin pikkuveli. Olen äärimmäisen iloinen hänen puolestaan, Heil sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?