Michael Schumacherin ensimmäinen F1-kisa oli vaakalaudalla – ennen sitä piti vääntää erikoinen sopimus

Eddie Jordan kertoi hankalista neuvotteluista Nick Faldon kanssa.

Michael Schumacher debytoi Jordanin ratissa vuonna 1991.

19.3. 14:30

Tarina Michael Schumacherin debyytistä F1-sarjassa tunnetaan hyvin. Kaudella 1991 Jordan-talli menetti vakituisen kisakuskinsa Bertrand Gachot’n ja tarvitsi pikaisesti paikkaajan Belgian GP:hen.

Tallin perustaja Eddie Jordan valotti taannoisessa Formula for Success -podcastissa taustoja sille, miten vaikeaa Schumacher oli ylipäätään saada ajamaan Jordanin autoa, jotta hän voisi edes alkeellisesti valmistautua hänelle kokonaan uuteen autoon ja kilpasarjaan.

Ennen Span osakilpailua Jordanin ja Mercedeksen urheiluautoja tuolloin ajaneen Schumacherin aikatauluissa oli vain yksi päivä, joka sopi kaikille osapuolille testiajoa varten. Jordan yritti varata Silverstonen radan tilaisuutta varten, mutta hän saikin kuulla, että rata oli jo buukattu.

– Joku oli jo varannut radan. Mietin, että kuka helvetti sen on oikein voinut tehdä. Minulle ei suostuttu kertomaan, Jordan taustoitti.

Schumacher Benettonin ohjaamossa.

Irlantilainen moottoriurheilumies hyppäsi autoonsa ja ajoi Silverstonen rata-alueelle selvittämään, mistä oli oikein kyse. Paikalla oli ratatyöntekijöiden lisäksi ainoastaan golflegenda Nick Faldo.

Faldo oli varannut radan päästäkseen ajamaan Porsche 956 -urheiluautollaan. 956 oli C-ryhmän kilpa-auto, jolla Porsche kilpaili 1980-luvulla kestävyyssarjoissa. Faldo ei luonnollisestikaan voinut vakuuttaa autoa ajettavaksi tavallisella moottoritiellä.

– Sanoin hänelle, että nyt on Nick keksittävä tähän joku kompromissi. Voisitko tehdä minulle aivan valtavan palveluksen ja antaa meidän ajaa niinä aikoina, kun et kierrä rataa? Siinä sitten väännettiin vähän aikaa, mutta lopulta hän suostui!

Faldo jäi seuraamaan Schumacherin ajoa – syystäkin. Jordan oli nimittäin luvannut moninkertaiselle major-voittajalle, että tämä saisi myös ajaa Jordanin F1-autoa, jotta Schumacher pääsisi kurvailemaan sillä ensikilometrinsä.

191-senttinen Faldo oli kuitenkin ”jättiläinen”, eikä ollut mahtua lainkaan tiukkaan F1-ohjaamoon.

– Meidän piti sulloa hänet sisään kylki edellä. Ongelma oli, ettemme saaneet rattia kiinnitettyä siinä asennossa ja se oli iso ongelma. Jos mitään olisi sattunut, olisin saanut syytteen niskaani. Hänen ei olisi koskaan pitänyt saada ajaa tuossa tilanteessa, mutta hän halusi ajaa hinnalla millä hyvänsä. Ja niin hän lopulta tekikin – ja kehuisi varmasti nyt, miten nopea oli. Me tiedämme totuuden. Mutta noin homma meni, ja Nick oli sankarimme sinä päivänä.

Lue lisää: Kyynelkaasun käyttö vei F1-kuskin vankilaan – näin hölmöilystä hyötyi Michael Schumacher

Lue lisää: Uutta tietoa Michael Schumacherista: ”Tuntuu niin pahalta”

Hetken merkitys aukesi Faldolle vasta vuosia myöhemmin. Schumacher ajoi Jordanilla vain yhden kilpailun ja loikkasi kiistanalaisesti Benetton-talliin. Myöhemmin hän voitti kaikkiaan seitsemän maailmanmestaruutta – kaksi Benettonilla ja viisi Ferrarilla.

– Taisi olla vasta vuosikymmen myöhemmin, kun hän soitti minulle ja sanoi, että nyt pitää selvittää yksi homma. Voisitko kertoa, oliko se tyyppi siinä teidän autossanne sinä päivänä Michael Schumacher? Joku kertoi, että se oli Schumacherin ensimmäinen kerta F1-autossa. Tositarina. Nick Faldo antoi Michael Schumacherille tilaisuuden ajaa ensimmäiset kierroksensa F1-autolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?