Raju väite: F1-tallin taustalta paljastui synkkä yhteys Venäjälle

Haas kiistää syytökset voimakkaasti.

Haasin kausi alkoi vaisusti Bahrainissa.

17.3. 11:18

Amerikkalainen julkisen palvelun televisioverkko PBS uutisoi keskiviikkona, että F1-talli Haasin emoyhtiö teki kauppaa Venäjän kanssa kauan Ukrainan sodan alkamisen ja pakotteiden asettamisen jälkeen.

F1-tallin omistavan Haas Automationin väitetään jatkaneen kaupankäyntiä Venäjälle vielä kuukausia sen jälkeen kun pakotteet asetettiin.

Haas valmistaa mm. eri teollisuuden aloilla käytettäviä työstökoneita ja erikoistyökaluja. Haas Automation on useiden vuosien ajan myynyt laitteistoa Venäjälle, ja siellä niitä taas on käytetty PBS:n mukaan sotateollisuuden välineinä.

Ukrainan taloudellisen turvallisuusneuvoston ESCU:n asiantuntija Denys Hutyk kertoo PBS:lle ESCU:n käyneen läpi useita Venäjän sotateollisuuden hankinta-asiakirjoja. Niistä kävi ilmi, että Haas käy kauppaa Abamet-nimisen yhtiön kanssa, joka puolestaan välittää Haasin valmistamia laitteita Venäjälle ja Valko-Venäjälle.

Haas kieltää syytökset.

– Haas ei enää toimita koneita, laitteita, varaosia tai mitään muutakaan venäläisille yhtiöille. Muunkaltaiset väitteet ovat valheellisia.

Haasin mukaan laitteet on toimitettu Venäjälle ennen kansainvälisten pakotteiden astumista voimaan. Haasin mukaan mitään ei ole toimitettu viime vuoden maaliskuun kolmannen päivän jälkeen.

– 3. maaliskuuta 2022, Haas Automation päätti kokonaan yhteistyönsä Venäjän ja Valko-Venäjän ainoan yksityisen toimittajan Abamet Managementin kanssa, yhtiö tiedotti.

PBS:n tietojen mukaan tullidokumentit osoittavat Haasin kiellot vähintäänkin kyseenalaisiksi.

– Ainakin 18 rahtikuljetusta tehtiin Venäjälle suoraan Haasilta. Niiden yhteenlaskettu arvo oli 2,8 miljoonaa dollaria. Ne on tehty alkaen 4. maaliskuuta aina viime vuoden lokakuuhun saakka.

Ukrainassa pakotteita valvovan tahon edustaja Agiya Zahrebelska kertoi PBS:lle, että Haas on vain osa ongelmaa. Heidän tietojensa mukaan myös teollisuusjätit kuten Siemens ja DMG Mori toimittavat laitteistoa yhä Venäjälle. Siellä se päätyy aseteollisuuden käyttöön.

Zahrebelskan mukaan 70–80 prosenttia Venäjän koneteollisuuden laitteistosta on länsimaista perua.

Haas Automationin perustaja Gene Haas on innokas moottoriurheilumies. Hän perusti oman Nascar-tallinsa vuonna 2002. Haas lähti F1-sarjaan kaudeksi 2016. Autoja koristavat näkyvimmin juuri Haas Automationin mainokset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?