F1:n härskistä peittely­operaatiosta uusi paljastus – ratkesiko Lewis Hamiltonin mestaruus ”vilunkipelillä”?

”Crashgate” ratkaisi maailmanmestaruuden. Se kaduttaa Bernie Ecclestonea.

Lewis Hamilton voitti uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden 2008.

8.3. 22:47

Mestarikuljettaja Lewis Hamiltonilla pitäisi olla seitsemän maailmanmestaruuden sijaan niitä vain kuusi. F1:n vanha voimahahmo Bernie Ecclestone julisti näin F1 Insiderille antamassaan haastattelussa.

Ecclestone paljasti junailleensa – kenties tahattomasti – kauden 2008 ratkaisun yhdessä kansainvälisen autoliiton Fian puheenjohtajan Max Mosleyn kanssa.

Kaikki juontaa juurensa skandaalinkäryiseen Singaporen osakilpailuun kyseisellä kaudella. Renault junaili silloin mestarikuljettajalleen Fernando Alonsolle voiton. Keskikastissa ajanut Alonso hyötyi valtavasti turva-autosta, jonka ilmestyminen radalle oli sopivasti ajoitettu.

Turva-auto jouduttiin ottamaan käyttöön, koska Alonson tallikaveri Nelson Piquet junior kolaroi hankalassa paikassa.

Myöhemmin kävi ilmi, että Renault juoni Piquetin kolarin tahallaan järjestääkseen voiton Alonsolle. Tämä heijastui myös mestaruustaisteluun, jossa olivat nokikkain McLarenilla tuolloin ajanut Hamilton sekä Ferraria kiidättänyt Felipe Massa.

Bernie Ecclestone veteli jokaista narua F1:ssä vuosikymmenten ajan.

Totuus tilanteesta tuli julki vasta hieman vajaa vuosi myöhemmin, elokuussa 2009. Nyt Ecclestone, 92, kertoo, miksi näin oli.

– Mosleylle ja minulle kerrottiin asiasta jo kauden 2008 aikana. Tiesimme, mitä Singaporessa oli junailtu. Isälleen Piquet junior oli kertonut, että talli pyysi häntä ajamaan muuriin tietyssä kohdassa kisaa, jotta turva-auto tulisi radalle, Ecclestone sanoi.

– Piquet junior ei voinut sanoa tapauksesta julkisesti mitään, koska hän oli huolissaan umpeutuvasta sopimuksestaan. Hän suostui pitämään asian salassa. Käytimme paljon vaivaa myös siihen, että entinen kuljettajani Nelson Piquet olisi asiasta hiljaa.

Kolminkertainen maailmanmestari Piquet ajoi Ecclestonen johtamassa Brabham-tallissa 1970–80-luvuilla ja voitti titteleistään kaksi Brabhamilla.

Ecclestone ja Mosley tekivät kylmän ratkaisun.

– Päätimme, ettemme tee mitään. Halusimme suojella lajia ja varjella sitä suurelta skandaalilta. Siihen aikaan sääntö oli, että MM-pisteisiin ei kosketa enää sen jälkeen, kun Fian vuotuinen palkintogaala on pidetty. Hamilton sai MM-pokaalinsa ja kaikki oli hyvin.

Toisin sanoen tieto Renaultin junailusta tuli julki liian myöhään – siis vasta vuoden 2009 puolella.

Ecclestone ja Mosley pelasivat F1:n reaaliaikaiselta skandaalilta, mutta lempinimen ”Crashgate” saanut välikohtaus velloi pitkään asian paljastumisen jälkeen.

Renaultin silloinen tallipomo Flavio Briatore sai tuolloin toistaiseksi voimassa olleen toimintakiellon F1-sarjaan. Tallin tekninen johtaja Pat Symonds viiden vuoden pannan.

Renault menetti tapauksen takia pääsponsorinsa. Piquet nuorempi sai hiljaisuudestaan jatkosopimuksen kaudeksi 2009. Hän ajoi silloin heikosti ja sai lopulta lähteä kolariskandaalin tultua julki.

Ecclestonea harmittaa nyt, että tapauksella oli yksi täysin viaton sivullinen uhri: Ferrarin brasilialaiskuski Massa. Hän jäi Singaporessa sijalle 13. Mestaruuskilpailija Hamilton oli kolmas ja sai kuusi MM-pistettä.

Hamilton voitti maailmanmestaruuden lopulta vaivaisella yhden pisteen erolla Massaan.

– Sääntöjen mukaan, jos tapaus olisi paljastunut ajallaan, meidän olisi pitänyt hylätä Singaporen osakilpailun tulokset. Se tarkoittaisi, että Felipe Massa olisi ollut maailmanmestari, ei Lewis Hamilton.

Felipe Massaa ei koti-GP:n voitto riemastuttanut, kun MM-titteli meni pisteellä sivu suun.

Ecclestone kertoo, että hänen käy tänäkin päivänä sääliksi Massaa.

Brasilialaiselle kauden ratkaisu oli kivulias.

Hän voitti kauden päätöskilpailun kotiyleisönsä edessä Sao Paulossa. Hamilton nousi dramaattisesti päätöskierroksella kuudennelta sijalta viidenneksi. Ohituksen tuoma ylimääräinen piste sinetöi hänelle maailmanmestaruuden.

Kun Massa oli puoli minuuttia aiemmin tullut maaliin, Hamilton oli vielä kuudentena. Talliradiossa Massaa ehdittiin jo onnitella maailmanmestaruudesta.

– Häneltä vietiin ansaittu mestaruus vilunkipelillä, kun taas Hamiltonilla oli kaikki maailman onni. Tänä päivänä tekisin asiat toisin. Minun silmissäni Michael Schumacher on yhä ainoa seitsenkertainen maailmanmestari, vaikka tilastot kertoivat toisin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?