Red Bull sai rajun rangaistuksen, mutta dominoi silti – tästä se johtuu

Kulukattorangaistus alkaa tuntua aikaisintaan loppukaudesta.

Max Verstappen ajoi ylivoimaiseen voittoon Bahrainissa.

8.3. 14:46

Red Bull oli täysin omaa luokkaansa F1-kauden avausosakilpailussa Bahrainissa. Max Verstappen voitti näytöstyyliin ja hänen tallitoverinsa Sergio Perez ajoi turvallisesti toiseksi.

Red Bullin ylivoima oli häkellyttävää, koska viime kauden loppupuolen kilpailuissa Mercedes näytti kuroneen hallitsijatallin eroa merkittävästi kiinni. Ferrarikin otti 2022 viisi osakilpailuvoittoa. Vaan molemmat jäivät tylysti Red Bullin jalkoihin.

Samalla heräsi kysymys: miten Red Bull voi olla näin ylivoimainen sen jälkeen, kun se sai viime kaudella kovan rangaistuksen F1:n kulukattosäännön rikkomisesta?

Englantilaistalli menetti osana rangaistusta 10 prosenttia sille sallitusta aerodynaamisen kehityksen määrästä eli esimerkiksi tuulitunnelikehitykseen käytettävästä ajasta.

Lue lisää: Pienestä kiinni! 15 millimetrin muutos romutti F1-tallin suunnitelmat

Lue lisää: F1-tuomio: Koko kausi on jo pilalla – kohukuskin röyhkeästä radioviestistä tuli heti hitti

Kun päälle vielä lisätään se, että F1:n uusien sääntöjen vuoksi valmistajien maailmanmestaruuden voittanut talli saa punttien tasaamiseksi vähiten aerodynaamista kehitysaikaa kaikista talleista muutenkin, Red Bullille odotettiin vaikeita aikoja.

Racingnews-sivuston asiantuntija valottaa, miksi Red Bull on nyt kaikesta huolimatta niin ylivoimainen. Rangaistuksen vaikutukset eivät näy – vielä.

– Kauden 2023 auto on suunniteltu ja kehitetty vuoden 2022 toisella puolikkaalla ennen kuin kulukattorangaistus määrättiin. Kun otetaan huomioon, että Verstappen käytännössä varmisti vuoden 2022 maailmanmestaruuden Belgiassa elokuussa, Red Bull pystyi lopettamaan RB18:n kehittämisen ja keskittymään uuteen RB19-menopeliin, asiantuntija kirjoittaa.

Kansainvälinen autoliitto Fia määräsi Red Bullin rangaistuksen lokakuun lopussa viime vuonna.

– Toisin sanoen tällä hetkellä rataa kiertävä RB19 – sekä mahdollisesti jo sen ensimmäinen päivityspakettikin – oli jo suunniteltu ennen kuin Red Bull sai rangaistuksensa.

Lue lisää: Red Bull täysin ylivoimainen! Ferrarille katastrofi, Alonsolta sykähdyttävä palkintokorokeajo – Bottaksella väkevä päivä

Todennäköisesti sanktio alkaa purra tämän kauden edetessä, kun Red Bullin pitää tasapainotella nykyauton kehittämisen ja uuden auton suunnittelun kanssa.

– Jos Red Bull menee tällä kaudella voitosta voittoon, ensi kauden RB20-auto niin voi hyvinkin olla vasta se, jossa rangaistuksen vaikutus näkyy selkeimmin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?