Pienestä kiinni! 15 millimetrin muutos romutti F1-tallin suunnitelmat

15 millimetriä pisti McLarenin ahtaalle.

Lando Norrisin kisa oli yhtä tuskaa Bahrainissa.

8.3. 12:34

F1:n suurimmat sääntöuudistukset osuivat kauteen 2022. Myös viime viikonloppuna alkaneelle kaudelle tehtiin teknisiä sääntömuutoksia. Merkittävin niistä tehtiin hillitsemään viime kaudella nähtyä autojen pomppimista.

Kuten aiemmin nähtiin, mitä lähempänä auton pohja oli radan pintaa, sitä herkemmin tietyissä oloissa se saattoi pomppia rajusti.

Merkittävin muutos oli nostaa autojen pohjan reunan minimikorkeutta 15 millimetrillä. Hiuksenhieno ero riitti romuttamaan ainakin McLarenin kehitystyön. Näin kertoi tallin tekninen johtaja James Key Autosportille.

– Kaikki alkoi, kun viime kesänä tehtiin sääntömuutos kautta 2023 varten. Sovimme siitä, koska pomppimisen hillitseminen oli tärkeä asia viime kauden alkupuolella. Ero kuulostaa todella pieneltä, mutta autojen pohjat ovat todella, todella herkkiä. Ja sen vaikutus meidän suunnitelmiin oli valtava, Key surkutteli.

McLarenin kausi alkoi surkeasti Bahrainin osakilpailussa. Oscar Piastri keskeytti tekniseen vikaan kilpailun alkupuolella. Hänen tallitoverinsa Lando Norris körötteli kisan toiseksi viimeiseen kierrokseen asti jonon hännillä jatkuvan voimanlähdevian vuoksi.

Lue lisää: Lewis Hamiltonin epätoivoinen lausahdus paljasti karun totuuden – Toto Wolff huomautti hämmentävästä asiasta

Lue lisää: Dramaattiset kuvat 24-vuotiaan F1-tähden vammoista – edes Mika Häkkinen ei voinut uskoa tulevaa ihmettä

McLaren kertoi jo uuden MCL60-autonsa julkistustilaisuudessa, että sen odotukset alkukauteen ovat erittäin vaatimattomat.

McLarenin johto kertoi asian johtuvan siitä, että talli muutti uuden autonsa kehityssuuntaa kesken kaiken, eivätkä uusimmat osat ehdi kehityksen mukaan.

Nyt selvisi tarkempi syy.

– Auton lattia luo autoon valtavan määrän pitovoimaa. Ja kun teimme suunnitelmiimme sääntömääräiset muutokset ja testasimme niitä, se aiheutti paljon odotettua suuremman pitovoiman menetyksen. Näyttää siltä, että sääntömuutos on vaikuttanut eri talleihin eri tavoilla. Muutoksen vaikutuksen suuruus liittynee autojen erilaisiin lattiageometrioihin.

Keyn mukaan McLaren kärsi muutoksesta erityisesti sen vuoksi, että se valitsi viime kaudella erilaisen aerodynaamisen kehityssuunnan kuin moni muu talli. Viime kaudella tallit jakautuivat Keyn mukaan kahteen leiriin suunnittelunsa pohjalta.

– Elettiin syyskuuta kun havaitsimme, miten isosta ongelmasta on kyse. Muutimme auton kehityssuuntaa. Se on iso juttu, koska nämä ovat mittavia hankkeita. Sääntömuutosten ajankohta oli meille takaisku, koska jouduimme tekemään muutokset myöhässä. Kyse ei ollut siitä, että olisimme laiskotelleet.

Keyn mukaan uudet suunnitelmat ovat jo pitkällä.

Kuten talli on aikaisemmin kertonut, niitä odotetaan kauden neljänteen osakilpailuun Bakuun. Sitä ennen ajetaan Saudi-Arabiassa ja Australiassa.

– Tilanne on todella turhauttava, koska olemme nyt kehityspolulla, joka vaikuttaa todella hedelmälliseltä. Töitä piisaa vielä.

Viimeistään Bakussa nähdään, onko talli liioitellut alkukauden murheitaan, vai onko kehuttu kehityspaketti oikeasti kaiken hehkutuksen väärti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?