Suomen F1-lupauksen unelma murskaksi karulla tavalla

Suomalaisen F1-toivon unelma mureni.

Iker Oikarisen tavoitteena on ollut nousta seuraavaksi suomalaiseksi F1-kuljettajaksi.

6.3. 16:56

Suomalaiskuljettaja Iker Oikarinen, 19, joutuu hautamaan unelmansa noususta F1-sarjaan – ainakin toistaiseksi.

Oikarisen piti ajaa tänä vuonna KIC Motorsport -tallissa FIA:n Euroopan Formula 3 Regional -sarjassa ja kiivetä siitä ylöspäin rata-autoilun tikapuita kohti F1:tä, mutta toisin kävi.

Oikarisen ja KIC Motorsport -tallin yhteistyö päättyi jo ennen kauden alkua. Syynä tähän on raha.

– Meillä oli vaikeuksia saada budjetti kasaan, minulle ei löytynyt tarpeeksi sponsoreita, Oikarinen kertoo Ilta-Sanomille.

Oikarisen mukaan hänellä ja tallilla oli jo ”alkusopimus” allekirjoitettuna kauden ajamisesta, mutta hän ei taustavoimineen pystynyt täyttämään sopimuksen taloudellisia velvoitteita.

– Sopimus piti purkaa, kun näytti tosi vaikealta...ettei saada maksueriä maksettua sillä tavalla kuin olisi pitänyt.

– Tässä olisi ollut tosi hyvä tiimi takana ja tosi hyvä pohjatyö tehtynä. Suomesta on vaan tosi vaikeaa saada sponsorirahaa kerättyä, pettynyt Oikarinen harmitteli.

Ossi Oikarinen (oik.) olisi toiminut Iker Oikarisen kisainsinöörinä ensi kaudella KIC Motorsport -tallissa.

Poikansa asioita hoitavan Jukka Oikarisen mukaan kausi F3 Regionalissa maksaisi jopa noin 500 000–700 000 euroa.

Iker Oikarinen kertoo, että muista Regional-sarjan talleista on jo tullut hänelle yhteydenottoja, mutta itse ongelma pysyy todennäköisesti aivan samana. Isoa sponsoripottia pitäisi kerätä myös muihin talleihin päästäkseen.

F3 Regional -sarja alkaa huhtikuussa.

– Kaikki riippuu siitä, että miten paljon saadaan kerättyä sponsorirahaa. En usko, että mikään tiimi lähtee pudottamaan kausihintaa hirveästi alaspäin – jonkin verran voivat pudottaa, jos heillä on pulaa kuskeista, Iker Oikarinen sanoo.

Olet todennut, että tavoitteesi on nousta seuraavaksi suomalaiseksi F1-kuljettajaksi. Onko mielesi nyt muuttunut?

– Mieli on melkein pakotettu muuttumaan. Jos ei saa rahoitusta, niin sille ei oikein voi tehdä mitään, vaikka kuinka haluaisi.

Jos seinä nousee formulamaailmassa lopullisesti pystyyn, kääntää Oikarinen katseensa GT-autoihin. Niihinkään ei pääse tuosta vain, mutta pohjatyöt tehtyään ja huipputuloksia ajamalla GT-luokistakin voi saada ammattikuljettajan paikan.

– Jos GT-luokissa pääsisi tehdastalliin, niin sittenhän sitä olisi tiimin palkkalistoilla, sillä tavalla se menee, viime kaudella Suomen F4-luokassa toiseksi sijoittunut Oikarinen pohdiskelee.

Oikarinen ei ole suomalaiskuljettajista yksin ongelmiensa kanssa.

Tammikuun lopulla William Alatalo, 20, kertoi jättävänsä formulasarjat. Viime kaudella FIA:n F3 -sarjassa ajanut Alatalo raportoi myös budjettiongelmista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?