Myrskyvaroitus pyrkyreille – F1-tallit haluavat tulokkailta satumaisen summan

Uuden tallin pitää maksaa kilpailijoille tähtitieteellinen potti.

Mercedes on formuloiden mahtitalleja.

2.3. 23:28

Kansainvälinen autoliitto Fia haluaa laajentaa F1-sarjaa yhdellä tai useammalla uudella tallilla. Nykyisistä F1-talleista valtaosa on eri linjoilla.

Uusi talli pääsisi mukaan jakamaan sarjan miljardien eurojen arvoista yhteistä tulopottia. Jokainen uusi tulokas siis veisi tullessaan siivun kaikkien muiden tuloista.

Kärkkäimmin sarjaan on tyrkyllä Michael Andrettin johtama Andretti Global yhteistyössä amerikkalaisen autojätin General Motorsin kanssa.

Vuonna 2020 allekirjoitetun F1:n kilpailu- ja rahanjakosopimuksen, tuttavallisemmin Concorde-sopimuksen, mukaan uuden tallin pitäisi maksaa 200 miljoonan dollarin kertakorvaus tallipaikasta. Se toisi 20 miljoonaa jokaiselle tallille.

Summasta päätettiin korona-aikana, kun sarjassa monella oli aito pelko siitä, että yksi tai useampikin talli joutuu jättämään pelin kokonaan kesken talousvaikeuksien vuoksi. Lisäksi Williamsin myynti sijoitusyhtiö Dorilton Capitalille 179,5 miljoonalla dollarilla asetti silloiselle ”sisäänpääsymaksulle” luontaisen rajapyykin.

Lue lisää: Kommentti: F1:ssä kytee ilmiriita – ”öykkäriä” ei haluta jakamaan rahakasaa

Sarjan viime vuosina räjähdysmäisesti kasvanut suosio sekä kovassa kasvussa olevat yhteiset tulot ovat johtaneet kuitenkin siihen, että nykytallit haluavat nostaa sisäänpääsymaksua tuntuvasti. Autosportin sisäpiirilähteiden mukaan tallit haluavat nostaa summan vähintään 600 miljoonaan dollariin.

Nykyinen Concorde-sopimus on voimassa vuoden 2025 loppuun, ja Andretti on ilmaissut valmiutensa hoitaa maksun siihen mennessä. Andrettin lisäksi tiettävästi ainakin Hitech ja Panthera Asia -tallit ovat ilmaisseet kiinnostuksensa liittyä sarjaan.

Jos kaikki 10 tallia ja F1:n kattojärjestö onnistuvat yksimielisesti sopimaan uuden sisäänpääsymaksun suuruuden, voidaan olemassa olevaa Concorde-sopimusta muokata.

Andretti Globalin näkyvä ja aggressiivinen lobbaus F1-tallin puolesta on hermostuttanut nykytallit, ja rajapyykin nostamisen uskotaan koettelevan amerikkalaisen halukkuutta lähteä sarjaan mukaan.

Lue lisää: Amerikkalaispamput panivat pyörät pyörimään – formula ykkösiin tyrkyllä uusi talli

Lue lisää: Mohammed Ben Sulayem julkaisi mehukkaan herutteluviestin – ainakin yksi mies kiinnostui varmuudella

Autosportin mukaan on myös mahdollista, että Andretti yrittäisi ostaa jonkin nykyisistä F1-talleista. Luontaisin vaihtoehto olisi Red Bullin sisartalli AlphaTauri. Huhut Italiassa toimivan tallin myynnistä alkoivat pian sen jälkeen kun Red Bullin perustaja Dietrich Mateschitz menehtyi viime vuonna.

AlphaTaurin heikko menestys viime kaudella johti huhumyllyn kiihtymiseen. Mitä todennäköisimmin Red Bullin pyyntihinta AlphaTaurista olisi yli mainitun 600 miljoonan dollarin rajapyykin, mutta Andretti tai muu halukas ostaja saisi kaupan yhteydessä valmiit, laadukkaat toimintaolosuhteet Italissa Faenzassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?