F1-sarjassa alkaa uusi aikakausi vuonna 2026, kun uudet moottorisäännöt vievät lajia entistä enemmän kohti sähkövoimaa ja poispäin polttomoottoreista.
Sähköistymisen nousu herätti lukuisien autonvalmistajien kiinnostuksen ja houkutteli mm. Audin ensimmäistä kertaa yhtiön historiassa F1-sarjaan mukaan. Myös Ford palaa pitkän tauon jälkeen yhteistyössä Red Bullin kanssa.
Kaikista yllättävin ilmoittautuja oli kuitenkin Honda. Japanilaisyhtiö rakensi myllyt, joilla Max Verstappen voitti maailmanmestaruuden 2021, ja sama voimanlähde oli pohjana Red Bullin tuplamestariautolle viime kaudella.
Yhtiö kuitenkin vetäytyi täysiverisen valmistajan roolista kauden 2021 jälkeen, eikä sen odotettu enää palaavan aikoihin, kenties koskaan.
Muutokset yhtiön johdossa kuitenkin muuttivat sen strategiaa, ja Honda paitsi kaavailee paluuta 2026, se myös tekee jälleen tiivistä yhteistyötä Red Bullin kanssa.
– Sen jälkeen, kun ilmoitimme kiinnostuksestamme olla mukana, useat F1-tallit ovat olleet meihin yhteydessä, Hondan moottoriurheiluosaston johtaja Koji Watanabe kertoi kansainväliselle medialle maanantaina.
Täyskäännös tuli yllättävään aikaan, sillä Red Bull oli jo sopinut yhteistyöstä Fordin kanssa 2026 alkaen. Kysymys siis kuuluu: kenen kanssa Honda aikoo F1:ssä hommiin, jos kenenkään?
Watanabe ei kommentoinut mahdollisia tallikuvioita ollenkaan.
Poissa laskuista ovat Red Bullin ja sen pyörittämän AlphaTaurin lisäksi valmistajat Mercedes, Ferrari, Renaultin omistama Alpine sekä Audin osaomistuksessa oleva Sauber luonnollisesti. Samoin tiiviissä yhteistyössä Ferrarin kanssa oleva yksityistalli Haas tuskin vaihtaa Hondan leiriin.
Jäljelle jäävät yksityistallit McLaren, Williams ja Aston Martin. The Race -sivusto uutisoi viime viikolla, että McLaren olisi jo pitänyt salaisia neuvotteluja Hondan kanssa mahdollisesta yhteenliittymästä.
Kaikista vaihtoehdoista juuri McLaren saattaisi tuntua epäloogisimmalta, sillä brittitallin ja Hondan edellinen liitto oli täydellinen katastrofi. Honda tuli McLarenin voimanlähteiden toimittajaksi kaudeksi 2015, mutta sen valmistamat koneet olivat epäluotettavia ja pahasti alitehoisia.
Yhtiöiden välinen yhteistyö takkusi, ja osapuolet kommunikoivat ajoittain ilkeiden mediakommenttien välityksellä.
Lopputulos oli kaikkea muuta kuin mitä osapuolet toivoivat. McLarenin ja Hondan aiempi liitto 1980–90-luvuilla tuotti useita kuljettajien ja valmistajien maailmanmestaruuksia Alain Prostin ja Ayrton Sennan vauhdittamana.
McLarenin ja Hondan tiet erkanivat kauden 2018 jälkeen.
Hondan ja McLarenin välirikko oli niin paha, että kun McLaren osti IndyCar-sarjassa ajaneen Schmidt Peterson -tallin vuonna 2019, se joutui katkaisemaan moottorisopimuksensa Hondan kanssa, koska osapuolten välit olivat edelleen niin myrkylliset.
The Racen mukaan yhteenpaluun puolesta puhuisi se, että sekä McLarenin että Hondan moottoriurheilupuolen johtohenkilöt ovat vaihtuneet käytännössä täysin riitaisaa eroa seuranneiden vuosien aikana. Lisäksi yhteistyön puolesta puhuu yksinkertaisesti vaihtoehtojen vähyys.
McLaren on vakuuttanut tyytyväisyyttään Mercedeksen asiakkaana, mutta asiakastallien asemaa pidetään F1:ssä yleisesti epäedullisena, vaikka teknisesti kaikki saavat samanlaiset voimanlähteet.
McLarenin kuljettajina alkavalla kaudella toimivat Lando Norris ja Oscar Piastri.
Hondan ainoa vaihtoehto oli yhteistyö Red Bullin farmitallin Toro Rosson kanssa kaudeksi 2019. Kun uusittu voimanlähde osoittautui luotettavaksi tuolla kaudella, otti myös Red Bull Hondat käyttöönsä, ja palasi pikavauhtia voittokantaan.
Honda toimi F1:ssä Williamsin moottoritoimittajana 1980-luvulla ennen yhteenliittymää McLarenin kanssa. Tuokin liitto oli menestyksekäs ja johti valmistajien MM-titteleihin 1986 ja 1987 sekä Nelson Piquetin maailmanmestaruuteen 1987.
The Racen mukaan uusi liitto Williamsin kanssa olisi Hondan kannalta epäedullisin, koska F1-sarjan hännille ajautuneen tallin resurssit ovat vaatimattomat, ja menestyminen olisi hankalaa.
Aston Martin taas tekee tiivistä yhteistyötä Mercedeksen kanssa F1:n lisäksi myös katuautopuolella. Yhtiön pääomistaja Lawrence Stroll on tosin viime aikoina haikaillut tehdastason valmistajatukea Mercedeksen asiakasmoottorien sijaan.