Red Bullin F1-talli sai laskun, joka loksautti leuat – Max Verstappen latasi suorat sanat

Mestaruus maksoi Red Bullille pitkän pennin.

Red Bull dominoi F1-kautta 2022.

20.2. 9:52

Kansainvälinen autoliitto FIA tienasi hieman alle 25 miljoonaa euroa F1-talleilta alkuvuodesta. Tilipäivän syynä olivat osallistumismaksut alkavaan F1-kauteen.

Rahat ovat lisenssimaksuja kaikilta talleilta ja kuljettajilta. Jokainen maksaa kiinteän osallistumismaksun, ja sen päälle maksettavaa tulee sen mukaan, miten paljon edellisellä kaudella keräsi pisteitä.

Autosportin mukaan tallit hoitavat käytännössä kaikki kulut.

Tallien maksama summa on kasvanut viime vuosina merkittävästi, koska kilpailujen määrä on noussut. Lisäksi sprinttikisat ovat tulleet mukaan. Kun osallistumismaksun suuruus perustuu MM-pisteisiin ja jaossa olevien MM-pisteiden määrä kasvaa jokaisen uuden kisan ja sprintin myötä, kasvaa myös Fian tienaama potti.

Kulu per piste ei ole laskenut kompensoidakseen kasvavaa kisatapahtumien määrää. Lisäksi kuljettajien pistemaksu kasvoi kaudeksi 2023 noin 30 prosenttia 1 514 eurosta per piste 1 959 euroon.

Kovimman laskun saa siis Red Bull, joka voitti valmistajien MM-sarjan, ja sen kuljettajista Max Verstappen oli maailmanmestari, Sergio Perez kolmas.

Autosportin laskelmien mukaan talli joutuisi maksamaan peräti 6 242 636 dollaria eli 5 823 131 euroa, jos se kattaa myös kuskiensa kulut.

– En ollut tajunnutkaan, miten paljon meidän pitää maksaa Fialle pisteistä. Sain laskun taannoin ja se oli aivan uskomaton, tallipomo Christian Horner sanoi viime joulukuussa.

Myöskään ykköskuski Verstappen ei ollut uskoa kuulemaansa. Hän piti summaa absurdina.

– Ei ole oikein, että joudumme maksamaan niin paljon. Ei niin ole muissakaan lajeissa. Ja kisojen määrä vain kasvaa ja kasvaa.

Ferrarin lasku on hieman alle neljä miljoonaa euroa, Mercedeksen noin kolme ja puoli miljoonaa. Listan peräpäässä on Williams, jonka maksettavaksi jää 622 000 euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?