Kimi Räikkönen ja Mika Häkkinen jättivät supertähdet tylysti taakseen! Arvovaltainen raati valitsi kaikkien aikojen nopeimmat F1-kuskit

Arvostetun Autosport-lehden keräämä raati valitsi historian nopeimmat F1-kuljettajat.

Kimi Räikkönen ja Mika Häkkinen ovat äärimmäisen arvostettuja rattimiehiä. Kuva on vuodelta 2001.

28.1. 16:38

Ketkä ovat kaikkien aikojen nopeimmat kuljettajat F1-sarjan historiassa?

Kysymyksen voi kokea moniulotteisena asiana, mutta arvostettu Autosport-lehti on etsinyt tähän vastausta kokeneen ja meritoituneen F1-raadin avulla.

Lajin sisäpiiristä kerättyjen asiantuntijoiden avulla Autosport on listannut 50 nopeinta F1-kuljettajaa kautta aikojen.

Jokaista raadin jäsentä pyydettiin valitsemaan mielestään 20 nopeinta kuljettajaa F1-historiasta. Nämä henkilökohtaiset valinnat pisteytettiin nopeimmasta seuraavaksi nopeimpaan pistejaolla 20–1.

Lisäksi arvosteluun ja sijoitukseen listalla vaikuttivat kuljettajan tilastot: nopeimpien kierrosten määrä kilpailuissa, paalupaikkojen määrä ja aika-ajosuoritukset tallitovereita vastaan.

Mielenkiintoisen listan muodostumiseen vaikutti siis nimenomaan kuljettajan nopeus eikä ainoastaan palkintopystien, voittojen ja mestaruuksien määrä.

Reilun 20 henkilön raadissa olivat muiden muassa F1-tallipomot Frederic Vasseur ja Günther Steiner sekä mediaväestä muiden muassa Jonathan Noble, Tom Clarkson ja entinen F1-kuljettaja Karun Chandhok.

Kuten arvata saattaa, maineikkaalta listalta löytyy myös suomalaisia kuljettajia.

Listan sijalla 25 on vuoden 1982 maailmanmestari, suomalaisen moottoriurheilun tienraivaaja ja pioneeri Keke Rosberg.

Perusteluissa kehutaan Keken aggressiivista tyyliä, mutta myös tasaista suoritustasoa kärkikahinoissa – silloin kun autot kestivät.

Keken taakse listalla jäi muun muassa sellaisia rattimiehiä kuten James Hunt (sijoitus 27), Giuseppe Farina (29), Jack Brabham (34) ja Graham Hill (35). Myös Keken poika, vuoden 2016 maailmanmestari Nico Rosberg jäi äänestyksessä tylysti isänsä varjoon 38. sijallaan.

Isä oli F1-radoilla nopeampi kuin poika Rosbergin perheessä. Näin on asian laita Autosportin mielestä.

Vuoden 2007 maailmanmestari Kimi Räikkönen arvostettiin sijalle 17. Perusteissa korostettiin Räikkösen mykistävää vauhtia silloin, kun ajokki oli hänelle mieleinen.

Esille nostettiin etenkin kausi 2005 McLaren-Mercedeksen ohjaimissa, jolloin Räikkönen murskasi raa’alla vauhdillaan muita kuljettajia.

Räikkösellä voisi olla enemmänkin mestaruuksia, jos McLarenin ajokit olisivat olleet luotettavampia hänen jaksollaan kyseisessä tallissa.

Räikkösen taakse äänestyksessä jäivät muiden muassa Sebastian Vettel (19), Charles Leclerc (21), Alberto Ascari (18) ja Nelson Piquet (23).

Kimi Räikkönen oli huimassa vireessä McLaren-aikoinaan.

Suomalaisista korkeimmalla listalla on kaksinkertainen maailmanmestari Mika Häkkinen yhdeksännellä sijallaan.

Häkkisen mainitaan olleen Michael Schumacherin pahin kilpailija, lyöneen McLaren-debyytissään Ayrton Sennan aika-ajossa ja jättäneen selvästi David Coulthardin varjoonsa McLarenilla. Lisäksi erikseen on mainittu Häkkisen upea ja peloton ohitus Schumacherista Spa-Francorchamps’n radalla vuonna 2000.

Häkkinen jätti taakseen muiden muassa Fernando Alonson (11), Alain Prostin (12) ja Nigel Mansellin (13).

Mika Häkkinen on F1-legenda parhaasta päästä.

F1-sarjan puolustava mestari, Red Bullin hollantilainen tähtikuljettaja Max Verstappen on listalla viidentenä, legendaarinen Michael Schumacher neljäntenä ja kestomenestyjä Lewis Hamilton kolmantena. Jim Clark arvostettiin toiseksi.

F1-historian nopeimmaksi kuljettajaksi Autosportin raati julisti edesmenneen brasilialaistaituri Ayrton Sennan.

Valtteri Bottasta, Heikki Kovalaista, Mika Saloa, Jyrki Järvilehtoa ja Leo Kinnusta listalle ei ole kelpuutettu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?