KOK:n päätöksellä raju F1-seuraus: Nikita Mazepinin jatko yhä pahemmin vaakalaudalla

Haasin venäläiskuljettaja saattaa menettää ajopaikkansa.

Nikita Mazepin Haasin autossa, josta oli poistettu Venäjän lipun värit ja Uralkalin mainokset.

28.2.2022 23:30

Venäläiskuljettaja Nikita Mazepinin tulevaisuus Haasilla on ollut uhan alla välittömästi siitä lähtien, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Läpi urheilumaailman venäläisiin tahoihin kohdistuneet toimet näkyivät jo viime viikonloppuna Barcelonan F1-testien varikolla.

Amerikkalaisen Haas-tallin autoista poistettiin Venäjän lipun värit ja ennen kaikkea oligarkki Dimitri Mazepinin omistaman Uralkalin mainokset. Miljardööri Mazepin on rahoittanut poikansa Nikitan F1-unelmaa avokätisesti. Isä kuuluu myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin.

Jos Uralkalin tuki katoaa Venäjän vastaisten pakotteiden vuoksi, on Mazepinin jatko luonnollisesti vaakalaudalla. Se oli selvää jo Barcelonan testeissä viikonloppuna.

Toinenkin uhka Mazepinin jatkolle on olemassa. Kansainvälisen autoliiton Fian puheenjohtaja Mohammed Ben Sulayem ilmaisi tukensa Ukrainalle viime viikolla. Lisäksi kauden 2022 Venäjän GP päätettiin perua.

Lue lisää: Miten käy F1-kohukuski Nikita Mazepinin? Tv-kasvo Jeremy Clarkson lyttäsi venäläisen rumin sanoin

Lue lisää: Alfa Romeon F1-testeillä vaikea alku – näin Valtteri Bottas kommentoi ongelmia

Tämä kaikki johti siihen, että Ukrainan autoliiton puheenjohtaja Leonid Kostyuachenko vaati venäläisten ja valkovenäläisten kuljettajien sulkemista kaikista Fian alaisista kilpailuista.

Maanantaina Mazepinille satoi lisää kylmää vettä niskaan, sillä Kansainvälinen olympiakomitea KOK julkaisi suosituksen kaikille lajiliitoille sulkea venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat kansainvälisistä kilpailuista.

KOK tunnisti Fian ja otti sen osaksi liikettään vuonna 2012. Toisin sanoen sen suositus vaikuttaa myös Fian alaisiin kilpailuihin, joissa Mazepin on mukana.

Fian sisällä mm. sääntöuudistuksista vastaava johto pitää ylimääräisen kokouksen asian tiimoilta tiistaina. Asiasta kertoi Autosport.

Jos Mazepin ei saa ajaa missään sarjassa ensi kaudella, hänet korvaa Haasilla todennäköisesti Pietro Fittipaldi. Tallipomo Günther Steiner kertoi asiasta viime viikolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?