Niki Juusela, 43, on onnellinen mies – tällainen olisi suositun F1-selostajan unelmapäivä

F1-selostaja Niki Juusela sanoo olevansa juureton, mutta äärimmäisen onnellinen mies.

Formula 1 -selostaja Niki Juusela nimeää yhdeksi esikuvakseen Ayrton Sennan.

On aina upeaa, kun ihminen sanoo elävänsä unelmaansa. F1-selostaja Niki Juusela, 43, toteaa juuri näin – ja kuulostaa vilpittömältä.

– Mulla on kaikki kyllä aika hyvin. En vaihtaisi tällä hetkellä yhtään mitään. Olen tosi onnellinen ja tyytyväinen, Juusela, 43, kertoo Ilta-Sanomille.

Juuselan jatkopesti F1-selostajana vahvistettiin odotetusti tällä viikolla, kun Viaplay kertoi F1-tiimistään. MTV:ltä vuodenvaihteessa irtisanoutunut Juusela jatkaa F1-selostajana, sillä hän on selostanut autourheilun kuninkuusluokan kisoja vuodesta 2017 lähtien.

Viime kauden mestaruuskamppailu käytiin Lewis Hamiltonin ja Max Verstappenin välillä.

F1-lähetykset näkyvät vastedes Elisa Viihde Viaplay -palvelussa ja V sport -kanavilla, joten Juusela kaasutti uuteen pestiinsä lajin mukana.

– Päätös oli todella helppo. F1 merkitsee minulle työtä, elämäntapaa ja harrastusta. Ei oteta silti mitään pois Maikkarilta, joka on mahtava organisaatio. Viihdyin todella hyvin siellä, mutta laji vei mukanaan, Juusela sanoo.

Ennen aikaansa ”Maikkarilla” Juusela työskenteli pitkään Ylen urheilutoimituksessa, jossa hän toimi monipuolisesti eri lajien parissa.

– Yle oli minulle nuorena toimittajana kova oppikoulu. Työyhteisö oli erittäin vahva ja sieltä jäi elinikäisiä ystäviä. MTV on ehkä tietyllä tapaa joustavampi ja ketterämpi, mutta molemmista jää todella hyvät muistot. Myös Maikkarilla on ystäviä, Juusela pohdiskelee uuden äärellä.

Niki Juusela ja Pertti Tapola selostivat jääkiekon MM-kisoja Radio Suomessa 2004.

Yle oli minulle nuorena toimittajana kova oppikoulu.

Jussi Eskola (vas.), Mika Lehtimäki ja Niki Juusela yleisurheilun EM-kisoissa 2014.

Viaplayn lähetyksissä nähdään ja kuullaan Juuselan lisäksi liutaa suomalaisia F1-kärkinimiä, kun mukana menossa ovat muiden muassa Mika Häkkinen, Heikki Kovalainen, Mika Salo ja Toni Vilander.

– Uusi työnantajani vaikuttaa sellaiselta, että täällä satsataan todella paljon ja suhtaudutaan tosi innostuneesti F1:een, Juusela sanoo.

Juuselaa kuunnellessa miehestä huokuu aito intohimo moottoriurheilua ja työtä kohtaan. Hänet on nimetty edesmenneen F1-legendan Niki Laudan mukaan ja hän on ollut mukana moottoriurheilussa jo lapsuudesta asti. Kipinä syntyi Juuselan isän kautta, joka ajoi jokamiehenluokkaa ja harrasteli rallia.

– Siitähän se lähti, kun näki työkaluja ja tunsi sen bensanhajun. Moottorit kiehtoivat, ja pikkupoikana tuli myös katseltua iso määrä moottoriurheiluaiheisia VHS-kasetteja, Juusela kertoo.

Rallikuski Henri Toivonen on yksi Niki Juuselan idoleista.

Ensipuraisuja ajamiseen Juusela kertoo ottaneensa Leppävirralla jääradalla hieman alle kymmenvuotiaana. Ajokkina oli takavetoinen Mazda 929.

– Isä vei jääradalle ja siellä tahkottiin tosi paljon.

Juusela ajoi myös kartingia. Hän kertoo saaneensa Espoossa ajokikseen Henri ja Harri Toivosen vanhan karting-auton. Se oli kova juttu, sillä Korsikan onnettomuudessa vuonna 1986 kuollut rallisankari Henri Toivonen on yksi Juuselan idoleista. Toivonen tunnettiin myös äärimmäisen taitavana ratakuljettajana, joka olisi todennäköisesti pystynyt luomaan uraa myös F1:ssä.

Juuselan muita idoleja on edesmennyt F1-legenda Ayrton Senna sekä rallin nelinkertainen maailmanmestari Juha Kankkunen.

Ayrton Senna Suzukassa 1993.

Juha Kankkunen seppele kaulassaan 1987.

Esikuvakseen selostajana Juusela nimeää Tampereella Yleisradion TV2:lla työskennelleen Antero Karapalon. Edesmennyt Karapalo selosti 1980-luvulla ansiokkaasti muun muassa Leijonien ja SM-liigan otteluita.

Lapsuudessaan ja nuoruudessaan Juusela kertoo ajaneensa myös motocrossia. Hän jalostui ajan saatossa myös taitavaksi moponvirittäjäksi. Maineikas Suzuki PV sai hänen näpeissään uuden ja ”urheilullisemman” elämän.

Moottoriurheilun lisäksi Juusela harrasti jalkapalloa ja yleisurheilua.

– Olin vähän niitä tyyppejä, joka ei vienyt mitään urheilulajia niin hirveän tavoitteelliselle tasolle. Kaikkea piti kokeilla, mutta sellainen tietty määrätietoisuus puuttui.

– Muutimme myös paljon, mikä tietysti vaikuttaa harrastuksiin ja harrastusmahdollisuuksiin, Juusela kertoo.

Hän kuvailee itseään ”juurettomaksi”.

– Olen syntynyt Espoossa, mutta asunut ympäri ämpäri Suomea.

Tällä hetkellä Juusela asuu yksin Hyvinkäällä. Hänellä ei ole lapsia.

George Russel Williamsin ratissa viime syyskuussa.

Minkälainen on täydellinen päivä? Mitä se voisi sinun kohdallasi pitää sisällään?

– Se alkaisi rauhallisella aamulla ja hyvällä aamupalalla. Sitten hyvä kiekkopeli ulkojäällä, rakastan ulkojäillä pelaamista. Sitten lounas ja lämmin sauna siihen päälle. Sen jälkeen hyvä olut ja kenties joku hyvä dekkari luettavaksi käteen. Hyvää ruokaakin saisi illalla olla – viihdyn keittiössä. Illan päätteeksi ehkä vielä joku erinomainen leffa.

Juusela on selostanut valtavat määrät eri lajien huippuhetkiä. Mikä voisi olla hänelle erityisen mieluinen ammatillinen kohokohta tulevaisuudessa?

– Suomalaisen F1-maailmanmestarin maaliin selostaminen olisi tietysti upeaa. Mutta olisi sekin makeaa, jos pääsisi selostamaan NHL:n ratkaisevan seitsemännen loppuottelun ja Boston Bruins juhlisi mestarina, Raymond Bourquen ja Cam Neelyn innoittamana Bruinsia jo lapsuudesta asti fanittanut Juusela herkuttelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?