Romahtaako F1:n suosio Suomessa, kun Kimi Räikkönen lopettaa? Näin vastaa asiantuntija: ”Se ei ole millään tavalla normaalia”

Kimi Räikkönen lopettaa F1-uransa. Miten käy suomalaisten kiinnostuksen formuloita kohtaan?

Kimi Räikkönen on saanut monet suomalaiset kiinnostumaan formuloista.

9.12.2021 7:30

Kimi Räikkönen on ollut vuosien ajan Suomen seuratuin urheilija, ja saanut monet suomalaiset seuraamaan formula ykkösiä tiiviisti. Murentaako Räikkösen lopettaminen tähän kauteen lajin suosiota Suomessa?

Entinen F1-selostaja Oskari Saari uskoo, että Räikkösen väistyminen vaikuttaa ainakin jonkin verran. Mitään suurta romahdusta tuskin kuitenkaan on luvassa.

Saari nostaa esille kaudet 2010–2011, jolloin Räikkönen ajoi rallia ja F1:ssä suomalaisvärejä edusti vain heikolla kalustolla ajanut Heikki Kovalainen.

– Kun Kimi oli hetken aikaa poissa, kyllä siihen tuli pieni dippi. Mutta tuolla lajilla on Suomessa sellainen kulttuuri, että silti ne katsojamäärät olivat sellaisia, joista mikä muu laji tahansa olisi ollut onnessaan. Siitä huolimatta, että Heikki Kovalainen ajoi sijasta 19, Saari sanoo STT:lle.

Oskari Saari selosti formuloita vuodet 2004–2016.

Saaren mielestä Suomessa on totuttu liian hyvään.

–  Ne olivat tavallaan tervehdyttävät vuodet. Se ei ole millään tavalla normaalia, että meillä on kaksi kuskia, jotka ovat molemmat huipputalleissa.

Edellinen F1-kisa ilman yhtään suomalaiskuskia oli Unkarin GP vuonna 1994. Edellinen kokonainen kausi ilman suomalaisia oli vuonna 1988. Viimeisistä 25 kaudesta vain seitsemän on ollut sellaisia, että suomalaiskuski ei ole yltänyt voittoon.

Suomalaisedustuksen putki F1:ssä ei katkea Räikkösen lopettamiseen, sillä Valtteri Bottas jatkaa sarjassa tehtyään kolmen vuoden sopimuksen Räikkösen tämän kauden tallin Alfa Romeon kanssa. Voitoista taisteleminen kuitenkin loppuu, eikä ole varmuutta siitä, milloin seuraavan kerran nähdään suomalainen huipputallissa.

Pitkä suomalainen F1-kultakausi on kuitenkin taannut sen, että Suomessa on suuri määrä eri-ikäisiä F1-faneja, jotka ovat oppineet seuraamaan sarjaa myös sen itsensä, eivät vain sinivalkoisten kuljettajien takia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?