Michael Masi on nyt F1:n puhutuimpia nimiä - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Tämä mies on F1:n puhutuin henkilö tällä hetkellä – Michael Masi nousi huipputärkeään rooliin lajilegendan kuoleman jälkeen

Michael Masista tuli F1:n puhutuin persoona Saudi-Arabian GP:n ansiosta.

Michael Masi (vas) on Formula 1 -sarjan kilpailujohtaja. Kuvassa hänen vieressään on sarjan toimitusjohtaja Ross Brawn.

6.12.2021 11:19

Michael Masin nimi on tuttu Formula 1:n seuraajille, mutta harvoin kilpailujohtaja nousee kisaviikonlopun puhutuimpien nimien joukkoon.

Näin kävi kuitenkin Saudi-Arabian GP:n yhteydessä, kun televisiokatsojat kuulivat, miten Masi käytännössä neuvotteli Mercedeksen ja Red Bullin kanssa Lewis Hamiltonin blokanneen Max Verstappenin kohtalosta.

Lue lisää: Kommentti: Kaaoskisa paljasti upean F1-uudistuksen parhaan puolen: ”Pohjattomia kitisijöitä”

Autot olivat varikolla odottamassa toista uusintalähtöä, kun kilpailunjohtaja Masi tuntui käyvän kuin huutokauppaa Red Bullin kanssa Verstappenin rangaistuksesta.

Masi tarjosi mahdollisuutta siihen, että Verstappen putoaisi lähtöruudukossa Hamiltonin taakse. Muuten tapausta tutkittaisiin ja tuloksena voisi olla 5 tai 10 sekunnin aikasakko.

Red Bull suostui Masin ehdotukseen ja Verstappen aloitti kilpailun uudelleen Hamiltonin takaa.

Lue lisää: Mitä ihmettä? Omituinen tuomarifarssi F1-kisassa – C Moren asiantuntijat tyrmäsivät: ”Aivan käsittämätöntä”

F1-kisaa televisioista ympäri maailmaa seuranneet fanit kuulivat koko väittelyn televisiosta ja Masista tuli F1-kuplan puhutuin henkilö.

Michael Masin nousu F1:n kilpailujohtajaksi tapahtui ikävän tapahtuman seurauksena.

Autourheilun kuninkuusluokka oli valmistautumassa vuoden 2019 avauskilpailuun Australiassa, kun sarjan tekninen johtaja ja kilpailujohtaja Charlie Whiting kuoli 66-vuotiaana Melbournessa vain muutama päivä ennen kisaviikonlopun alkamista.

Hänen tilalleen nimitettiin Masi.

Masi on F1:n tekninen johtaja, kilpailujohtaja, turvadelegaatti ja lähettäjä, jonka vastuulla on myös kisaviikonloppujen logistiikka ja monet muut asiat.

Masin nousu F1:n huippurooliin tapahtui yllättäen, mutta häntä oltiin jo muutoinkin kasvattamassa siihen rooliin.

Australialainen, vuonna 1979 syntynyt Masi ei ole koskaan ajanut itse kilpaa. Ja toisin kuin hänen edeltäjänsä Whiting, Masi ei ole edes insinööri. Hänellä on tutkinto markkinoinnista.

Masi loi uransa urheiluautomaailmassa, ensin vapaaehtoisena urheiluautosarjojen talleissa. Myöhemmin hänestä tuli Australian Supercar-sarjan kilpailujohtaja ja Australian rallin apulaiskilpailujohtajana.

F1-piireissä ja kansainvälisessä autoliitossa FIA:ssa oli tajuttu, että Whiting ei enää nuorenisi ja hänelle pitäisi alkaa etsiä seuraajaa.

Whitingin oppipojiksi oli ensin valittu Laurent Mekies ja Marcin Budkowski, mutta kaksikko lähti muihin hommiin. Mekeis Ferrarille ja Budkowski Renaultille.

Kaudeksi 2018 hänen avustajikseen nimettiin Masi ja Scott Elkins. Molemmista tuli apulaiskilpailujohtajia ja Masi jatkoi lisäksi edellisvuoden roolissaan F2:n ja F3:n kilpailujohtajana, kun taas Elkinsin rooliksi annettiin Formula E:n kilpailujohtajuus.

– Kun Lauret kertoi FIA:lle lähtevänsä Ferrarille, Charlie otti minuun yhteyttä ja kysyi, että haluaisinko ryhtyä apulaiskilpailujohtajaksi. Kaudella 2018 minä ja Scott jaoimme tehtävät, Masi kertoi RaceFansin haastattelussa.

Kaudella 2019 Masin oli määrä ryhtyä Whitingin varsinaiseksi apulaisjohtajaksi ja Scottin keskittyä sähköformuloihin. Kunnes kohtalo puuttui peliin.

–Charlien vieressä istuminen kahden tai neljän tai tarvittaessa miten pitkään tahansa, oilsi ollut uskomatonsa. Olen sanonut useampaan kertaan, että kaipasin – ja kaipaan edelleen säännöllisesti – että olisi joku, jolta voisi kysyä miksi jotkut asiat ja ratkaisut on aiemmin tehty näin, Masi sanoi RaceFansille.

Kuusi kuukautta Whitingin kuoleman jälkeen Masi nimitettiin pysyvästi hänen seuraajakseen ja hän on hoitanut tehtävää siitä lähtien.

Aiemmin tällä kaudella Masi nousi otsikoihin Belgian GP:n yhteydessä. Tuolloin kuljettajat ajoivat rankkasateessa vain muutaman kierroksen ja nekin turva-auton takana, jotta kisa voitiin kuitata läpiajetuksi. Useat kuskit kritisoivat ratkaisua, heidän mielestään kisa olisi pitänyt jättää kokonaan ajamatta.

Lue lisää: F1-kisan lässähdystä seurasi hurja kritiikki­vyöry – Mika Salolta selkeä näkemys farssiksi haukutusta Belgian GP:stä

Saudi-Arabian GP:n tapahtumat nostivat Masin jälleen F1:n keskipisteeseen. Ja kun tv-katsojilla on nykyään mahdollisuus kuulla tallien ja kilpailunjohtajan välistä radioliikennettä jo kisan aikana, voidaan hyvällä omallatunnolla ennustaa, että hänet nähdään kaiken keskipisteessä myös tulevaisuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?