Kommentti: Kaaoskisa paljasti upean F1-uudistuksen parhaan puolen: ”Pohjattomia kitisijöitä”

Ilman pientä sääntömuutosta emme olisi koskaan saaneet tietää Jeddahin kisan kulissisuhmuroinneista, kirjoittaa Janne Oivio.

6.12.2021 9:29

Amerikkalaiset ovat parempia kuin me eurooppalaiset. Eivät yhteiskunnan rakentamisessa, lakien säätämisessä, kansalaistensa suojelemisessa tai missään muussa tuollaisessa elämän mitättömässä sivuseikassa. Eivät todellakaan.

Yhdessä asiassa he ovat aivan omassa luokassaan: televisioviihteen tekemisessä.

Ei ole sattumaa, että sen jälkeen kun amerikkalainen Liberty Media osti F1:n kaupalliset oikeudet, myös F1:n tv-tuote on kehittynyt roimasti. Uutta dataa kisojen aikana, jatkuva tietovirta, enemmän radiokeskusteluja. Enemmän sisältöä, enemmän viihdettä.

Katsoja pääsee toden teolla käsiksi siihen, mitä kaikkea ruudun ulkopuolellakin tapahtuu.

Tähtilipun kädenjälki näkyi mainiolla tavalla Saudi-Arabian GP:ssä. Yksi hienovarainen uudistus kuluvalle kaudelle oli, että tallien ja kansainvälisen autoliiton Fian kisajohdon välinen keskustelu tuotiin tv-yleisön kuultavaksi.

Useimmiten kisan aikana kisajohtaja Michael Masista kuullaan kovin vähän, mutta Jeddahissa Masi oli ajoittain jopa pääosassa. Hänen harteilleen jäi reaaliajassa selvittää Red Bullin ja Mercedeksen välistä kissanhännänvetoa, kun samaan aikaan radalla oli täysi romuralli käynnissä.

Samalla saatiin raadollinen kurkistus F1:n kulisseihin, syvälle näyttämön verhojen taakse. Kun Max Verstappen oli ryskyttänyt tiensä ensimmäisen uusintalähdön jälkeen kärkeen kävi nopeasti selväksi, että on tehtävä uusi uusintastartti uusiutuneen romurallin vuoksi.

Michael Masi (vas.) ja F1-pomo Ross Brawn. Millaisiakohan viestejä Brawn on välittänyt Ferrarilta Masin edeltäjille aikanaan italialaistallissa?

Tv-katsojat saivat kuulla Masin kommunikaatiota kärkitallien suuntaan, ja saimme kuulla todella erikoisen näytelmän. F1-kisan lähtöruuduista käytiin suoranaista huutokauppaa: tässä on paras tarjouksemme, ottakaa tai jättäkää!

Masi suoraan neuvotteli Red Bullin ja Mercedeksen kanssa siitä, miten hommassa edetään. Masi puhui suoraan ”tarjouksista” Red Bullille. Hän tarjosi hyväksyttäväksi mallia, jossa Verstappen pudotetaan kärjestä kolmanteen lähtöruutuun Lewis Hamiltonin ja Esteban Oconin taakse.

Indikaatio oli selvä: jos Red Bull ei hyväksyisi, tutkisi tuomaristo Verstappenin härskit liikkeet ensimmäisessä mutkassa Hamiltonia vastaan. Red Bull pohti asiaa hetken ja päätti hyväksyä.

Moista ei koskaan aikaisemmin oltu kuultu suorassa lähetyksessä. Kun keskustelut tiimien johdon ja kisajohdon välillä olivat salaisia, emme koskaan aiemmin saaneet tietää, mitä kaikkea kulisseissa puhuttiin ja suhmuroitiin.

Sekä C Moren lähetyksessä että kansainvälisessä lähetyksessä päiviteltiin, ettei moista oltu koettu koskaan aiemmin F1:ssä. Harvapa näistä tietäisi, vaikka olisi. Ensinnäkin siksi, että keskustelut eivät aiemmin ole olleet kaiken kansan kuultavissa, ja toiseksi sen takia, että tällaisia välikohtauksia kolareineen ja uusintalähtöjen uusintalähtöineen sattuu kilpailun aikana kovin harvoin.

Kuka siis tietää, jos tällaisia lehmänkauppoja onkin tehty kulisseissa aiemminkin?

Tärkeintä oli, että nyt kaikki oli koko F1-yhteisön kuultavissa. Saimme todistaa liki reaaliajassa, miten asioita oikeasti hoidetaan. Ja toki saimme myös todistaa, millaisia pohjattomia kitisijöitä tallien johtohenkilöt ovat. Ei käy Masia sääliksi, jos hän joutuu kisasta toiseen kuuntelemaan tällaista ulinaa.

Oli erikoista, että Verstappen selvisi tällaisella sopukaupalla uusintalähtöön, mutta näin tavallisen kadunmiehen silmin tilanteessa oli lieventäviä asianhaaroja. Uusintalähtö oli vasta tehty, Hamilton oli noussut selvästi pääsuoralla johtoon ja Esteban Ocon oli joukossa sekoittamassa soppaa. Tilanne oli kaikkiaan hyvin sekava, ja Verstappenin puolustukseksi oli huomioitava myös hänen oikeutensa mutkassa.

Kenties tällainen sopuratkaisu oli sopiva Salomonin tuomio, meni oppikirjan mukaan tai ei. Sopi tähän kisaan. Hamilton sai lopulta kärkipaikkansa takaisin ja otti ansaitun voiton.

Tämä on ollut mielettömän upea kausi. F1-fanit saavat huikaisevan finaalitapahtuman ensi viikonloppuna. Ja me kaikki saimme vilkaisun F1:n kulisseihin tavalla, jollaista en aikaisemmin muista.

Mitään tästä emme olisi saaneet kuulla, jos F1 olisi edelleen eurooppalaisten käsissä. Amerikkalaispomot ymmärtävät olevansa tekemisissä viihdetuotteen kanssa, ei ydinsukellusveneen ohjaimissa. Sen takia Nascar-kisoissa tavan kansa pääsee lähelle kuskeja, joukkuelajeissa toimittajat pääsevät pukukoppeihin tuomaan tunnelmia suoraan kopista faneille, pelaajia ja valmentajia haastatellaan sopivissa raoissa jopa kesken pelien televisioon ja niin edelleen.

Mieleeni tuli myös, mistä kaikesta olemme jääneet kenties vuosien varrella paitsi. Miettikää, jos olisimme saada kuulla näitä keskusteluja, kun Michael Schumacher yritti tölväistä Jacques Villeneuven radalta Jerezissä 1997? Tai kun McLaren ja Ferrari taistelivat mestaruuksista radalla ja kabinetissa kilpailusta ja vuodesta toiseen?

F1:ssä riittää dramaattisia hetkiä, joiden kulisseissa tehdyt ratkaisujen taustat jäivät ikuisiksi ajoiksi salaliittoteorioiden tasolle.

Tänä päivänä ei tarvitse enää miettiä, mistä kaikesta jäämme paitsi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?