F1-tuomaristolta jäi näkemättä tärkeä kuvakulma – pelastuiko Max Verstappen rangaistukselta sen ansiosta?

Lewis Hamiltonin ja Max Verstappenin taistelu aiheutti runsaasti jälkipyykkiä

Max Verstappen piti Lewis Hamiltonin (oik.) pitkään takanaan Brasiliassa. Lopulta jäi joutui taipumaan.

15.11.2021 8:50

Max Verstappen ajatti Lewis Hamiltonin leveäksi sunnuntaina Brasilian GP:n 48. kierroksen neljännessä mutkassa, kun F1:n maailmanmestaruudesta kuumaa taistoa käynyt kuljettajakaksikko taisteli kilpailun voitosta.

Hamilton oli jo ohittamassa Verstappenin. Hollantilainen Red Bullin kuski piti kuitenkin vielä siinä vaiheessa paikkansa kyseenalaisten ajolinjojensa myötä. Molemmat ajoivat mutkan leveäksi.

F1 julkaisi videon tapahtuneesta Twitterissä. Tuomaristo tutki tilannetta, mutta ei antanut siitä kenellekään rangaistusta.

Verstappen selvisi jälkipyykkiä aiheuttaneesta tilanteesta ilman rangaistusta. Mercedeksen tallipomo Toto Wolff julisti kilpailun jälkeen, että Verstappen puolusti kärkipaikkaansa väärällä tavalla ja ”ylitti rajan”.

Lue lisää: Max Verstappenin toimet ja F1-tuomaristo puhuttavat – Toto Wolff jyrähtää: ”Vain jäävuoren huippu”

– Se meni yli rajan. Rangaistuksen olisi pitänyt olla ainakin viiden sekunnin aikasakko. Se sitten lakaistiin maton alle, mikä on vain jäävuoren huippu. Naurettavaa, Wolff sanoi.

Red Bullin tallipomo Christian Horner puolestaan oli sitä mieltä, että kyseessä oli kilpailutilanne, kun kilpailun tuomaristo kuuli tallien edustajia kisan jälkeen.

Verstappenin saattoi pelastaa rangaistukselta se, että kilpailun tuomaristolla ei ollut käytössään kaikkia mahdollisia kamerakulmia.

FIAn kilpailujohtaja Michael Masi kertoi kilpailun jälkeen, että tuomariston käytössä oli helikopterista kuvattua, Verstappenin auton takapäästä ja Hamiltonin auton sisältä lähetettyä materiaalia.

Hamiltonin auton sisäkamerasta kuvattua videota tuomaristo ei ollut nähnytkään kiperää päätöstä tehdessään.

– Sitä ei ole saatu, mutta sitä on pyydetty. Periaatteessa ainoastaan tv-lähetyksessä näkyvät kamerakulmat ovat käytössämme kisaviikon aikana, Masi sanoi Racefansin mukaan.

– Meillä ei ole ollut pääsyä siihen. Kun kaupallisten oikeuksien haltija toimittaa sen, katsomme sen.

Masi myönsi, että kuvamateriaali voi avata tuomaristolle uusia näkökulmia kohutilanteesta. Siinä tapauksessa se olisi tehnyt erilaisen päätöksen, joka sunnuntaina nähtiin ja kuultiin.

– Ehdottomasti se voi olla näin. Mahdollisesti, ehdottomasti, hän sanoi.

Masin mielestä tuomariston päätös olla tutkimatta kilpailua ei ollut epäjohdonmukainen aiempien rangaistusten kanssa.

– Meillä on yleiset ”anna heidän kilpailla -periaatteet”. Kun tarkastellaan asiaa käytössämme olleilla näkökulmilla, se filosofia hyväksyttiin tässä tilanteessa. Uskon, että oli kaikille eduksi, että he saivat kilpailla. Annoimme heidän niin tehdä.

Lue lisää: Kommentti: Skandaalinkäryinen F1-kisa – sensaatiomainen Lewis Hamilton pelasti farssilta

Brasilian F1-osakilpailun voittajaksi 71 kierroksen kisassa ajoi Hamilton ennen Verstappenia ja Valtteri Bottasta.

Hamilton sai Verstappenia hieman kiinni kuljettajien MM-pistetilanteessa. Ero kaventui 14:ään pisteeseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?