Marcus Grönholmilla on kiehtova tarjous F1-uransa päättävälle Kimi Räikköselle: ”Haluan hänet tallimme MM-kuskiksi!”

Rallin kaksinkertainen maailmanmestari uskoo tietävänsä, mikä olisi ”enemmän kuin sopiva laji” jäähdyttelevälle moottoriurheilutähdelle.

Rallilegenda Marcus Grönholmilla (oik.) on mielenkiintoinen ehdotus F1-uransa päättävälle Kimi Räikköselle.

8.9.2021 6:40

Kun Kimi Räikkönen viime viikolla ilmoitti komean F1-uransa olevan historiaa kuluvan kauden jälkeen, spekulaatiot hänen tulevaisuudestaan alkoivat velloa välittömästi – niin Suomessa kuin ulkomailla. Intohimoisen moottoriurheilutähden ei uskota pysyvän toimettomana.

Palaisiko Räikkönen, 41, Ferrarille, joka on ilmoittanut kilpailevansa rata-autoilun WEC-sarjassa Le Mans Hypercarilla vuodesta 2023 lähtien? Vai palaisiko suomalainen rattiässä rallin MM-sarjaan yksittäisissä osakilpailuissa? Tai siirtyisikö hän varikon puolelle esimerkiksi tallipäälliköksi tai vastaavaksi?

Moni moottoriurheilutaho olisi valmis tarjoamaan yhteistyötä vuonna 2007 F1:n maailmanmestaruuden voittaneelle suomalaiselle. Yksi heistä on rallilegenda Marcus ”Bosse” Grönholm, joka on aiemmin tehnyt nelipyöräisten parissa yhteistyötä Räikkösen kanssa.

– Haluan Kimin GRX-tallimme kuskiksi rallicrossin MM-sarjaan, tervetuloa vaan! Tästä aion olla pian yhteydessä häneen, Grönholm lataa.

– Siis mä olen vakuuttunut, että rallicross olisi huikean F1-uran jälkeen enemmän kuin sopiva laji Kimille. Rallicrossissa yhdistyy sekä rata-autoilu että ralli, jotka ovat molemmat olleet Kimin suuria intohimoja, ralliautoilun kaksinkertainen maailmanmestari jatkaa.

Rallin kaksinkertainen maailmanmestari Marcus Grönholm kuvattuna keväällä 2020.

Vuosina 2000 ja 2002 rallin MM-kultaa juhlinut Grönholm on viime vuodet pyörittänyt perustamaansa ja pääosin omistamaansa GRX-tiimiä, joka on keskittynyt erityisesti rallicrossin MM-sarjaan, mutta myös uusien lupaavien suomalaisten rallikuskien – kuten Jari Huttusen ja Emil Lindholmin – urakehityksen tukemiseen.

Grönholmin, 53, poika Niclas ajaa tälläkin kaudella GRX-SET World RX Teamin kuskina MM-sarjaa, jossa on aiempina vuosina nähty muun muassa rallikuuluisuudet Sebastien Loeb ja Petter Solberg.

– Rallicross on MM-tasolla ihan totista totta, mutta siinä lajissa Kimi saisi eläköityä rauhassa. Ei olisi samanlaista jatkuvaa kilpailemista ja testaamista kuin F1:ssä, riittäisi melkeinpä, että mies ajaisi kisaviikonloput, joita tällä kaudella on ohjelmassa seitsemän, Grönholm selvittää.

Lue lisää: Marcus Grönholm, 53, kyllästyi takapihan ankeaan näkymään – keksi hurjan suunnitelman: ”Seitsennumeroinen summa”

F1-sarjassa 21 voittoa kaasutellut Räikkönen nähtiin rallin MM-sarjassa 2009–2011, kun hän piti välivuosia F1:stä. Tuolloin hän ajoi parhaimmillaan MM-osakilpailun viidenneksi.

– Okei, Kimillä on tietysti miljoona eri vaihtoehtoa, ja voihan se olla, ettei hän halua ajaa enää lainkaan. Meillä on joka tapauksessa tilaa hänelle. Uskon, että sopimusasiat eivät ainakaan nousisi haasteeksi.

Kimi Räikkönen ja Marcus Grönholm osallistuivat yhdessä rallin MM-sarjaa koskeneeseen tiedotustilaisuuteen 2010.

Rallicrossin MM-sarja uudistunee radikaalisti kaudeksi 2022. Sarjassa siirryttäneen puhtaasti sähköautojen käyttöön.

– Joo, tämä uudistus on käsittääkseni jo lähes maalissa. Kenties sekin voisi houkutella Kimiä, Bosse Grönholm kertoo.

– Uudistuksessa monien tiimien ehtona on ollut, kuten meidänkin, että pääsarjaan pitää saada heti alkuun vähintään kymmenen autoa. Tämä minimimäärä toteutunee, ja nyt asiaa vietäneen nopeasti eteenpäin.

Grönholm on aiempina vuosina epäillyt sähköautojen käyttöä autourheilussa, jossa polttomoottorien kovat äänet nostattavat kisoissa paikalla olevan yleisön latausta.

– Nyt mietinnässä on, miten pärinä-ääniä olisi mahdollista saada esimerkiksi starttitilanteisiin. Ehkä sekin on mahdollista, ja televisiokatsojien kannaltahan tälläkään ei ole varsinaisesti merkitystä, inkoolainen sanoo.

MM-sarjan nykypeleissä on noin 600 hevosvoimaa ja ne kiihtyvät nollasta sataan parhaimmillaan jopa karvan alle kahdessa sekunnissa.

– Sähköpelit rakennettaisiin pitkälti nykyisiin korimalleihin. Mitä tehoihin tulee, niin ovathan ne todella ärhäköitä pelejä, sillä ne kiihtyvät yhtä lujaa kuin nykypelit, vaikka ovat ainakin 100 kiloa painavampia. Eli kyllä uudistus lienee paikallaan.

Rallicrossin kuluvan kauden MM-sarjassa on nyt ajettu kolme osakilpailua. GRX:n Niclas Grönholm ajoi viime viikonloppuna Ranskassa kauden ensimmäisen palkintopallisijoituksensa, kun hän ylsi kolmanneksi.

MM-kultaa tavoittelevan Grönholmin alkukausi on ollut haasteellinen. Tällä hetkellä hän on MM-pisteissä kuudentena.

– Meillä oli kaikki eväät voittaa Ranskassa. Viikonloppu meni hyvin semifinaalivaiheeseen asti, jossa epäonneksemme automme oli sammua lähdössä ja putosimme startissa neljänneksi. Sen jälkeen oli täysi työ ajaa kolmen nopeimman joukkoon ja finaaliin, Grönholm ruotii.

– En ole tyytyväinen, sillä voittojen takia tätä hommaa tehdään.

Isä johtaa, poika ajaa: Marcus Grönholm (vas.) johtaa GRX:n rallicrosstiimiä, jossa hänen poikansa Niclas (oik.) ajaa. Tallipäällikkö Jussi Pinomäkeäkin askarruttaa se, että ensi kaudella lajin MM-sarjassa siirryttäneen puhtaasti sähköautojen käyttöön.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?