Sebastian Vettel sai t-paidastaan nuhtelut Fialta – Lewis Hamilton asettui tueksi: ”Olen ylpeä hänestä” - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Sebastian Vettel sai t-paidastaan nuhtelut Fialta – Lewis Hamilton asettui tueksi: ”Olen ylpeä hänestä”

Sebastian Vettel sai Kansainväliseltä autoliitolta nuhtelun, koska ei riisunut kantaaottavaa paitaansa ajoissa.

Formulakuskien päällä on parin viime kauden aikana nähty usein erilaisia kantaaottavia paitoja.

3.8. 23:45

F1-talli Aston Martinin kuljettaja Sebastian Vettel sai sunnuntaina nuhtelun Kansainväliseltä autourheiluliitolta Fialta. Syynä oli se, että saksalainen ei riisunut ajoissa ennen Unkarin GP:tä päällään pitämäänsä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä tukevaa t-paitaa.

Formulakuskien päällä on parin viime kauden aikana nähty usein erilaisia kantaaottavia paitoja, mutta sääntöjen mukaan paidat olisi riisuttava ennen kansallislaulujen alkua. Vettelillä nuttu oli vielä siinä vaiheessa päällä. Sateenkaaren väreissä olevassa paidassa oli teksti ”same love”.

Vettel suhtautui nuhteluun tyynesti. Hän kertoi Autosportin artikkelissa, ettei välitä mistään tarjolla olevasta rangaistuksesta.

– Olen iloinen, jos minut diskataan. He voivat tehdä minulle, mitä haluavat, en välitä. Tekisin sen uudestaan, Vettel sanoi.

Lopulta saksalainen diskattiinkin, mutta syynä ei ollut paita, vaan polttoainesääntöjen rikkominen. Maaliviivan hän ylitti toisena voittaja Esteban Oconin jälkeen.

Lue lisää: Vahvistus tuli: Sebastian Vettel menetti kakkos­sijansa – Kimi Räikkönen yksi hyötyjistä, näin mestaruus­taistelu muuttui

Vettel myös polvistui monen muun kuljettajan tavoin protestiksi rasismia vastaan.

MM-sarjan kärkeen Unkarissa noussut Lewis Hamilton asettui puolustamaan kilpakumppaniaan. Hän kirjoitti Instagramiin Vetteliä tukevan viestin, jonka on sittemmin poistanut.

– Olen todella ylpeä tästä kaverista. Ei ole sääntöä, joka kertoisi, minkä väristä paitaa saa pitää päällään, eikä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tukeminen ole nuhdeltavaa toimintaa. Tämä on roskaa. Hyvin tehty, Seb, laitan ensi kerralla samanlaisen paidan, Hamiltonin viestissä luki Guardianin mukaan.

Hamilton kommentoi Vettelin paitakohua Guardianin artikkelissa myös aiemmin, tuoreeltaan kisan jälkeen.

– Minusta on hienoa että Seb päätti tänä viikonloppua asettua tukemaan paikallisia sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä. On tärkeää, että hän teki niin. Olen ylpeä hänestä, hän sanoi tuolloin.

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet Unkarissa puhuttivat myös jalkapallon EM-kisojen aikana. Tuolloin Euroopan jalkapalloliitto Uefa esti Münchenin kaupungin suunnitelmat, kun kaupunki olisi halunnut valaista Allianz-stadionin sateenkaaren värein Saksan ja Unkarin välisessä EM-ottelussa.

Värimaailma olisi ollut vastalause Unkarin parlamentin hiljattain hyväksymälle laille, joka muun muassa kieltää homoseksuaalisuudesta kertomisen lapsille ja nuorille.

Vettel kommentoi tilannetta jo tuolloin.

– Mielestäni se olisi ollut hieno viesti, jonka he halusivat lähettää. Joidenkin instituutioiden kannattaa miettiä uudelleen lähestymistapaansa ja tämän tyyppisten viestien kieltämistä, Vettel kommentoi tuolloin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?