Juan Pablo Montoya latasi kovaa kritiikkiä F1-tuomareille – tämä Kimi Räikkösen ja Fernando Alonson tilanne jäi näkemättä tv-kuvissa

F1-tuomariston sunnuntain päätökset ovat kirvoittaneet paljon kritiikkiä. Monilta jäi tosin huomaamatta Fernando Alonson ja Kimi Räikkösen työnäyte reilusta kisaamisesta.

Lando Norris sai tästä tilanteesta viiden sekunnin aikasakon.

6.7.2021 14:25

Juan Pablo Montoya oli 2000-luvun alun väriläiskä formula ykkösten kärkikamppailuissa.

Williamsilla ja McLarenilla ajanut Montoya tuli tunnetuksi kuumaverisenä kuskina, joka ei antanut periksi ja joka taisteli rajusti jokaisesta sijoituksesta.

Nyt Montoya ihmettelee F1-sarjan kisatuomareita, joiden toimet Itävallan kisassa sunnuntaina ovat muutenkin herättäneet kritiikkiä.

Lando Norris sai viiden sekunnin aikasakon, Sergio Perez peräti kaksi viiden sekunnin aikasakkoa. Nämä kaikki tulivat kisatilanteista, joissa ohitusta takaa ulkokautta ohittanut kuljettaja ajautui soralle.

Norrisista ohi yritti nimenomaan Perez, ja meksikolaisen kimpussa oli Ferrarin Charles Leclerc.

– Miksi niistä annettiin rangaistuksia, siksikö, että siellä oli hiekkaa? Montoya kysyi Motorsport tv:ssä ja ihmetteli samaan hengenvetoon, jätetäänkö vastaavat ”ulos ajattamiset” rankaisematta kuitenkin silloin, kun rataa reunustaa soran sijaan asvaltti.

Montoya painotti samaa kuin mistä mm. Toni Vilander mainitsi C Moren F1-studiossa: perinteisesti autourheilussa suurin osa ohituksista on tehty nimenomaan sisäkautta. Jos kuski lähtee yrittämään ohi ulkokautta, hän altistaa itsensä mahdollisuudelle, jossa tila loppuu kesken.

– En tiedä. Mielestäni se on hullua. Jos minä olisin päättämässä, sanoisin, että jos olet ulkopuolella, sinun ei ole syytä olla siellä. Niin opetetaan jo kartingissa, Montoya sanoi.

– Tämä on tosi vaikeaa, jos ei ajomentaliteettia muuteta sitten jo kartingissa ja pikkuluokissa. Kaikki kuskit ovat kasvaneet siihen ajatusmalliin, että jos joku yrittää ohittaa ulkokautta, niin silloin hänet ajatetaan ulos radalta! Ja niin täytyykin tehdä, Montoya paalutti.

Kimi Räikkönen ja Fernando Alonso Itävallan F1-varikolla.

Sunnuntain kisassa nähtiin toki myös kisaamista, joka ei vaatinut tuomariston puuttumista peliin.

Kun konkarit Kimi Räikkönen ja Fernando Alonso ottivat kisan alussa yhteen radan 4. mutkassa – samassa, jossa Norris ja Perez kuittasivat itselleen aikasakot, Räikkönen meni espanjalaisesta ohi ulkokautta.

Alonso kunnioitti kilpaveljeään jättämällä Räikköselle tilaa eivätkä autot osuneet toisiinsa. Tilannetta ei näytetty kansainvälisessä tv-lähetyksessä, mutta F1-tv mahdollistaa yksittäisten kuskien seuraamisen kisan aikana, ja sieltä kaapatut videot ovat levinneet mm. Youtubessa. Myös F1 julkaisi pätkän omalla videollaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?