Kommentti: Valtteri Bottas vai George Russell? Nämä asiat voivat kääntää Mersun kuskipelin lahjakkaan britin eduksi - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Kommentti: Valtteri Bottas vai George Russell? Nämä asiat voivat kääntää Mersun kuskipelin lahjakkaan britin eduksi

Valtteri Bottas on tehnyt vuosikaudet hyvää työtä Mercedekselle. Mutta joko nyt talli nostaa George Russellin riveihinsä? pohtii Tommi Koivunen.

5.7. 7:07

Mercedes vahvisti lauantaina odotetun uutisen. Lewis Hamilton on tehnyt tallin kanssa jatkosopimuksen.

Historian menestynein kuljettaja jatkaa tallissaan ainakin kaksi tulevaa kautta.

Vaikka sopimusneuvottelut venyivät viimeksi hämmentävän pitkiksi, viime talveen asti, kevään ja kesän tapahtumat ja puheet antoivat odottaa juuri tätä: jatkosopimusta, joka saadaan ajoissa valmiiksi.

Nyt kun Hamiltonin tulevaisuus on lukittu, jäljellä on enää yksi kysymys:

Valtteri Bottas vai George Russell?

Bottas, pian 32, ajaa Mercedeksellä jo viidettä kauttaan.

Paikka Toto Wolffin vanhalle suojatille aukesi yllättäen kauden 2016 jälkeen, kun Nico Rosberg lopetti uransa maailmanmestaruuteen.

Bottas oli Rosbergin jälkeen juuri sitä, mitä lääkäri Hopeanuolelle määräsi. Hamiltonin kanssa hyvin toimeen tuleva ja yhdessä töitä tekevä kuljettaja, joka ei aiheuta sisäisiä ristiriitoja – ja auttaa samalla tallin valmistajien maailmanmestariksi.

Jotain Bottaksesta kertoo se, että ensin hänet valittiin Mersun suojatin, saksalaisen Pascal Wehrleinin ohi Hamiltonin tallikaveriksi. Sitten Esteban Ocon, ranskalainen nuori huippukuski, sai nuolla näppejään. Ja nyt brittitalentti Russell on saanut odottaa.

Bottas on ponnistanut Suomen kokoiselta markkina-alueelta maailman parhaan tallin kuljettajaksi – ja ennen kaikkea pitänyt paikkansa siellä näinkin kauan.

Se on suuri saavutus MM-sarjan kakkossijojen, 17 paalupaikan ja yhdeksän GP-voiton tapaan. Saavutus, joka Suomessakin ehkä ymmärretään paremmin vuosien päästä, jos (tai kun) sinivalkoiset värit ovat kadonneet F1-sarjan voittokamppailuista.

Kun Kimi Räikkönen menetti paikkansa Ferrarilla kauden 2018 jälkeen, hän palasi vanhaan talliinsa Sauberille, joka tunnetaan sponsorisyistä nyt Alfa Romeona.

Toisin kuin Räikkönen, Bottas ei ole vielä voittanut maailmanmestaruutta. Hän ei aja vain rakkaudesta lajiin (ja palkkashekkiin) – Bottas tavoittelee vielä suurta unelmaansa.

Sikäli on karua, että jos Mersun paikka menee nyt Russellille, Bottas joutuu luultavasti tekemään kuin Räikkönen: palaamaan sinne, mistä F1-ura alkoi. Williamsille, joka on kaukana loistonsa päivistä.

Olkoonkin, että tunnelin päässä näkyy valoa: sen todisti Russellkin ajamalla juuri Itävallassa aika-ajojen 3. osioon. Talli voi uusien omistajiensa avulla nousta lähivuosina sarjan pohjasakasta parempiin asemiin.

Silti: on suomalaisen kannalta sääli, että esimerkiksi aiemmin hänestä kiinnostunut Renault eli nykyinen Alpine, Aston Martin ja McLaren ovat jo kuskinsa kiinnittäneet.

George Russell ja Valtteri Bottas ottivat rajusti yhteen keväällä Imolassa.

Mutta jos olisi karua Bottaksen siirto kärkitallista peräpään talliin, on todettava, että jo nyt on Russell joutunut ajamaan kohtuuttoman kauan peräpään tallissa. Näytöt oikeuttavat parempaan autoon.

Kun Räikkönen lähti Ferrarilta, hänen tilalleen nostettiin tulokaskautensa ajanut Charles Leclerc Sauberilta.

Myös Bottaksen mahdollinen korvaaja tulee nimenomaan hänen vanhasta tallistaan.

Leclerc onnistui heti avauskaudellaan Ferrarilla siinä, missä Räikkönen ei: löi Sebastian Vettelin.

Voisiko Russell pystyä samaan – lyömään heti moninkertaisen maailmanmestarin, Lewis Hamiltonin, joka on toki Vetteliä kovempi mittatikku?

Ei täysin mahdoton ajatus.

Russell on edennyt samoja latuja kuin Leclerc: voittaen peräkkäisillä kausilla F3- ja F2-sarjojen mestaruudet. Vain parhaat pystyvät siihen.

Mutta mahdoton ajatus ei ole sekään, että kipinät sinkoilisivat ja tunnelma Mersulla muuttuisi huomattavasti myrkyllisemmäksi kuin nykyisen kuskiparin välillä. Sisäpiiristä Russellia ei ole kuvailtu ”mukavaksi mieheksi”.

Vaikka Bottas ajoi juuri kauden parhaan kisansa, tällä hetkellä tuntuu todennäköisemmältä, että Mercedes päätyy Russelliin, jonka suorituksia Toto Wolff taas lämpimästi kehui.

Hänen uraansa on investoitu niin pitkään, eikä junioriohjelmassa oikein ole järkeä, jos kuskia ei koskaan nosteta organisaation kruununjalokiveen.

Jos Russell vie Bottaksen paikan, suomalainen ei ole ensimmäinen vuonna 1989 syntynyt huippukuski, joka kokee karun kohtalon nuoren britin kynsissä.

Suomalaisen vanha kilpakumppani pikkuformuloista Daniel Ricciardo ajaa nyt ensi kauttaan McLarenilla, mutta Britannian toinen suurlupaus, hieman Russellia heikommin pikkuformuloissa menestynyt Lando Norris on kyykyttänyt aussia hämmentävän selvällä erolla.

Ricciardo lähti Red Bullilta kauden 2018 jälkeen ja on sen jälkeen kuumeisesti etsinyt itselleen paikkaa, jossa ajaa maailmanmestaruudesta.

Voi olla, että Bottas joutuu pian tekemään samaa etsintää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?