Sebastian Vettel joutui miettimään kovaa kysymystä, mutta avasi sitten suunsa – ”Olenko tekopyhä?”

Sebastian Vettel on muuttanut elämäntapojaan. Ennen kaikkea omat lapset herättivät muutokseen.

Sebastian Vettel ajaa ensimmäistä kauttaan Aston Martinilla.

4.7.2021 12:43

– Olenko tekopyhä?

Kysymys, jota Saksan vihreitä äänestävä Sebastian Vettel myöntää miettineensä.

Nelinkertainen maailmanmestari kilpailee formula ykkösissä. Sirkuksessa, jonka hiilijalanjälki on valtava ja jonka perässä hän on lentänyt ympäri maapalloa puolentoista vuosikymmenen ajan.

Työn ja hänen nykyisten elämänarvojensa välinen ristiriita sai Vettelin kysymään itseltään tuota kysymystä.

Hän kuitenkin kokee saksalaislehti Spiegelin haastattelussa pystyvänsä puhumaan julkisesti ns. vihreistä ajatuksistaan, koska hän on myös itse tehnyt henkilökohtaisessa elämässään runsaasti muutoksia.

Vettel kertoo vähentäneensä lentämistä ja matkustavansa F1-kisoihin aina junalla tai autolla, kun mahdollista – käytännössä siis lähinnä joihinkin Euroopan kisoihin. Vettel asuu Sveitsissä.

Hän syö yhä lihaa, mutta varmistaa, ettei se ole tehotuotettua, pyrkii syömään lähiruokaa ja ajaa siviilissä vain sähköautolla. Kodin katolla ovat aurinkopaneelit, jotka tuottavat päiväsaikaan sähköä.

Vettel perheineen välttelee pullotettua vettä ja muita muovipakkauksia: hän ottaa kauppaan aina mukaan repun, jottei joudu hankkimaan muovipussia.

Saksalaistähdellä on puolisonsa Hanna Praterin kanssa kolme lasta. Juuri lasten merkitys Vettelin ajatteluun on suuri.

– Lapset saavat tajuamaan, miten aika kuluu, ja että meillä on suuri vastuu.

Vettelin mielestä kaikkien pitäisi tajuta, että vaihtoehtoja elämäntavalle, joka ottaa ympäristön paremmin huomioon, ei ole.

– Tämä ei ole mikään trendi, joka tulee ja menee. Tilanne on kiireellinen. Meidän ei pitäisi osoittaa sormilla toisia, eikä myöskään puhua siitä ilman, että teemme jotain.

– On kysyttävä itseltään, mitä voi tehdä, jotta tulevaisuus olisi parempi, Vettel näkee.

Hän myöntää, että oman lajin formula ykkösten täytyisi pystyä olemaan merkityksellisempi ja pystyä kehittämään yhteiskunnallisesti merkittäviä innovaatioita, kuten synteettiset polttoaineet.

F1-autot kisatapahtumissa eivät välttämättä ole niin saastuttavia kuin mikä yleinen mielikuva saattaa olla, mutta formulasirkuksen kuormittavin osa planeetalle onkin valtavan kalustomäärän liikuttelu ympäri maapalloa.

Vettel on aiemmin kritisoinut puhtaasti urheilullisestakin näkökulmasta nykyistä kisakalenteria, joka on paisunut historiallisen isoksi. Nykyään ajetaan peräti 23 kisaa, ja perinteisesti eurooppalaisen lajin kisoja ajetaan nykyään enemmän kaukomailla.

Hän ei ymmärrä kalenteria siis myöskään ympäristönäkökulmasta.

– Kisakalenterissa ei juuri ole järkeä. Kyse on lähinnä yksittäisten maiden ja sponsoreiden tarpeista, Vettel sanoo ja ihmettelee mm. ”turhanpäiväistä” resurssien tuhlausta esimerkiksi lentokonenäytöksissä, joita F1-kisojen yhteydessä nähdään.

Vettel voitti F1-sarjan maailmanmestaruudet 2010–13. Hänen jälkeensä kaikki mestaruudet ovat Nico Rosbergin vuoden 2016 titteliä lukuun ottamatta menneet Lewis Hamiltonille.

Rosberg lopetti uransa 2016 ja on sen jälkeen keskittänyt suuren osan tarmostaan juuri uusiin, vihreisiin innovaatioihin ja uuteen teknologiaan – joskin myöntäen, että hän on kiinnostuneempi nimenomaan teknologiasta kuin ”planeetan pelastajan” roolista.

Hamilton on Vettelin tapaan tehnyt viime vuosina merkittäviä muutoksia elämäntapoihinsa mm. lentämisen ja esimerkiksi muovipakkausten välttelemiseksi.

He molemmat ovat myös viimeisen vuoden aikana ottaneet roolia mielipidevaikuttajina tasa-arvoasioissa ja puhuneet mm. seksuaalivähemmistöjen oikeuksista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?