William Alatalo, 19, tähtää ylöspäin formulasarjassa – kärkikuskin ylivoimainen vauhti ihmetyttää: ”Yhtäkkiä menee noin lujaa”

Ykkössija on karannut kauas, mutta William Alatalolla on hyvät mahdollisuudet kärkikolmikkoon Alpinen Euroopan Formula Regional -sarjassa.

William Alatalo ajaa brittitalli Ardenilla.

FIA:n F3- tai F2-sarjassa ei aja tänä vuonna suomalaiskuljettajia.

Suomalaiset ovat pikkuformuloiden portaikossa tällä hetkellä kaukana F1-sarjasta, ja ainakaan vielä parin seuraavan vuoden aikana ei Valtteri Bottakselle tai Kimi Räikköselle ole näillä näkymin tulossa sinivalkoisia seuraajia.

Korkeimmalla tasolla ovat tällä hetkellä Euroopan Formula Regional -sarjan suomalaiset, joista parhaiten on pärjännyt 19-vuotias William Alatalo.

Kausi on nyt puolivälissä, ja Alatalo on sarjassa kahdeksantena. Hän ei ole yltänyt aivan kärjen vauhtiin, mutta tasaiset suoritukset heti kärjen takana ovat tuottaneet hyviä tuloksia.

Alatalo on jäänyt kauden kisoissa vain kahdesti pisteittä: Monacon 2. startissa, kun kisajärjestäjät tekivät punaisen lipun jälkeen virheen suomalaiskuskin lähtöpaikan suhteen ja viimeksi viikko sitten Hollannissa Zandvoortin 1. kisalähdössä.

Toisessa Hollannin kisassa Alatalo oli neljäs.

– Vauhti oli ihan kohtuullista, mutta jos olisin halunnut palkintopallille, niin pari kymmenystä (per kierros) olisi pitänyt olla lisää vauhtia. En ole ihan varma, mistä se olisi löytynyt. Takana kaikki olivat kuitenkin paljon hitaampia, Alatalo sanoo IS:lle.

– Ihan hyvä suoritus ja sarjaan tärkeitä pisteitä., Monet minun edelläni sarjassa olevat kuskit jäivät kisassa taakse.

Kuva Paul Ricardin kisasta.

F3-autoilla ajettavan sarjan kisoissa aika-ajo on erittäin tärkeässä asemassa, sillä esimerkiksi avattavaa takasiipeä drs:ää ei ole käytössä.

Loppukauden kalenteri tarjoaa tosin ratoja kuten seuraavana oleva Spa, joiden pitäisi tarjota selvästi parempia ohituspaikkoja kuin valtaosa alkukauden kisanäyttämöistä.

Näiden viiden kisaviikonlopun ja yhteensä kymmenen kisalähdön aikana Alatalon tavoitteena on nousta sarjan kärkikolmikkoon. Kakkosena oleva ranskalainen Hadrien David on nyt 26 pisteen päässä (96–70).

– Se ei edes ole niin kaukana. Jo yksikin hyvä viikonloppu voi viedä aika lähelle top-3:sta, Alatalo toteaa.

– Sikäli tässä ei ole mitään hätää.

Mestaruushaaveet voinee tosin heittää: Gregoire Saucy on sarjan ylivoimainen johtaja 160 pisteellään.

– Kärki menee puolta sekuntia lujempaa kuin muut, niin en tiedä, mitä sille tekee. Top-3 on tavoitteeni, ja se on ihan hyvin vielä otettavissa.

Jo piste-ero on massiivinen, mutta ennen kaikkea suorituskyvyn takia Saucy näyttää olevan täysin koskemattomissa. Ylivoima on ihmetyttänyt monia.

– Jotain saumaa voisi olla, jos hän olisi vain vähän nopeampi. Mutta kun on joka viikonloppu neljä kymppää nopeampi kuin kakkonen, niin ei sitä kyllä mielestäni saa millään kiinni.

Ero kuulostaa melko hämärältä...

– Tosi hämärältä. Ymmärtäisin, jos hän olisi viime vuonna ajanut jotenkin suvereenisti, mutta oliko hän silloin sarjassa seitsemäs vai kahdeksas eikä mennyt mitenkään ihmeellisen lujaa. Yhtäkkiä menee noin lujaa. Mistä se johtuu, jää arvailuksi.

Kuten muissakin pikkuformulaluokissa, kaikki sarjan tallit ajavat samoilla autoilla ja moottoreilla.

Ranskalaisen mahtitallin ART Grand Prix’n väreissä kilpaileva Saucy oli viime kisassa Zandvoortissa 1. aika-ajon nopein yli 0,4 sekunnin erolla tallitoveriinsa Gabriele Miniin. Toisessa aika-ajossa ero oli yli 0,3 sekuntia. Kolmas jäi 1. aika-ajossa peräti yli 0,7 sekuntia ja 2. aika-ajossa yli puoli sekuntia kärjestä.

ART:n kolmas kuski Thomas ten Brinke jäi kaksikosta kauas – ja ilmoitti kisan jälkeen dramaattisesti lopettavansa autourheilu-uransa kovien paineiden takia.

Lue lisää: Suomessa maailman­mestaruutta juhlinut 16-vuotias teki yllätyspäätöksen – lopettaa uransa välittömästi

Alatalo nousi palkintopallille Ranskassa.

Alatalo on toistaiseksi saavuttanut yhden palkintosijan. Hän oli Paul Ricardin toisessa kisassa kisan kolmas – ja kuittasi kakkossijan pisteet, sillä kakkoseksi ajoi villillä kortilla vierailijana ajanut Michael Belov.

– Oli se siistiä, vaikkei tullutkaan helpolta. Lähdin kuutospaikalta ja taisin ensimmäisen kierroksen jälkeen jo olla kolmantena.

– Sain kuitenkin vasta Hollannissa tietää, että autossa oli teknistä ongelmaa. Siksi oli niin vaikeaa. Auto yliohjasi ihan älyttömästi. Minun täytyi taistella tosi kovaa, että sain pidettyä paikkani. Sanoin inssillekin, että auto oli niin huono ajaa kuin vain voi olla, Alatalo hymähtää.

Loppukaudesta sarjassa on pitkiäkin taukoja, joiden Alatalo toivoisi välillä olevan vähän lyhyempiä.

Kausi jatkuu 24.–25. heinäkuuta Spassa, minkä jälkeen kisataan vielä Nürburgringillä, Red Bull Ringillä, Mugellossa ja Monzassa.

Suomalaistalli KIC Motorsportin Patrik Pasma on sarjassa 10:ntenä (45 pistettä) ja Elias Seppänen sijalla 21 yhdellä pisteellään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?