Max Verstappen kärsijänä – F1:n kestopuheenaihe raivostutti taas: ”Jonkin on muututtava” - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Max Verstappen kärsijänä – F1:n kestopuheenaihe raivostutti taas: ”Jonkin on muututtava”

F1:n ratarajasäännöt kävivät Max Verstappenille kalliiksi myös Portimaossa.

Max Verstappen ei pystynyt ratarajojen sisällä nopeimmalla kierroksellaan sunnuntaina.­

3.5. 12:28

F1-kauden kolmas osakilpailu päättyi Portugalin Portimaossa Lewis Hamiltonin voitonjuhliin sunnuntaina. Värittömän kilpailun jälkeen puhetta riitti tutusta aiheesta: ratarajoista.

Ruutulipulle kolmantena ajanut Red Bullin Max Verstappen ehti jo hihkua kilpailun nopeinta kierrosta ja yhtä ylimääräistä MM-pistettä tiimiradiossa, mutta ilo jäi lyhyeksi.

Verstappen oli ylittänyt Portimaon radan 14. mutkassa kilpailun tuomariston määrittämät ratarajat, ja pohja-aika mitätöitiin. Ylimääräinen piste meni Mercedeksen Valtteri Bottakselle.

Ratarajasäännöt kävivät hollantilaistähdelle kalliiksi myös kauden avauskilpailussa Bahrainissa. Tuolloin Verstappen ohitti kisan lopulla Hamiltonin, mutta joutui luovuttamaan kärkipaikan takaisin käväistyään ohitustilanteessa rajojen ulkopuolella.

Portimaon aika-ajossa lauantaina Verstappenin kellottama kolmannen osion nopein aika mitätöitiin myös rajarikkomuksen takia.

– Olemme nyt menettäneen voiton, nopeimman kierroksen ja paalupaikan. Toivottavasti kolme kertaa on riittävästi, Red Bullin neuvonantajana tätä nykyä toimivat Helmut Marko totesi Saksan Sky Sportsille.

Ratarajasäännöt kaihertavat Helmut Markoa.­

Marko toivoo pikaista selkeytystä toistuvasti ongelmia aiheuttaneisiin sääntöihin.

– Jonkin täytyy muuttua. Täytyy käyttää joko kanttareita tai soraa tai muuta vastaavaa. Jos ajautuu ulos, pitäisi tulla automaattinen rangaistus.

Verstappen ei ole ainoa, joka on kärsinyt ratarajasäännöistä. Imolassa McLarenin Lando Norrisille jäi jossiteltavaa, kun hänen eturivin paikkaan oikeuttanut aika-ajokierroksensa hylättiin.

Portimaossa marginaalit olivat tuomariston näkemyksen mukaan brittinuorukaisen puolella, kun Norris ohitti Red Bullin toisen kuljettajan Sergio Perezin.

– Norris ohitti Perezin niin, että kaikki neljä rengasta olivat radan ulkopuolella, eikä siitä seurannut mitään. Se ei ole johdonmukaista, eikä kilvanajossa voi pyöritellä sääntöjä tuolla tavalla, Marko puhisi.

F1:n kilpailujohtaja Michael Masi vakuutti kisan jälkeen, että sääntöjä sovelletaan johdonmukaisesti.

– Monia kierrosaikoja mitätöitiin kisan aikana, kuten myös aika-ajoissa ja harjoituksissa. Se todistaa, että valvomme ratarajoja kaikille tasapuolisesti, Masi totesi Motorsportin mukaan.

Norrisin ja Perezin ohitustilanteesta Masi totesi ohituksen tapahtuneen vasta mutkassa viisi, ei nelosmutkassa, jossa Norris meni leveäksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?