F1-sarjan sprinttikisoista uutta tietoa – tarkoitus kokeilla vielä tällä kaudella - Formula 1 - Ilta-Sanomat

F1-sarjan kiistelty uudistus otti ratkaisevan askeleen eteenpäin – tästä on kyse

Sprinttikisoja on tarkoitus kokeilla ensi kerran Britannian GP:ssä, kertoi Stefano Domenicali.

Kuvituskuvassa Yuki Tsunoda ja Pierre Gasly Bahrainin F1-radalla.­

7.4. 16:52

Formula ykkösten MM-sarjaan tuotavista sprinttikisoista on saatu uutta tietoa.

Kiistelty uudistus, jota kokeillaan tällä kaudella, tuo lauantaipäiviin lyhyen kilpailun, joka korvaa aika-ajot. Sen tulokset määrittävät lähtöjärjestyksen sunnuntain kisaan. Lauantain sprinttiin lähdetään tiettävästi perjantain kierrosaikojen mukaisessa järjestyksessä.

F1-sarjan johdossa hiljattain aloittanut Stefano Domenicali vahvisti RacingNews365:n mukaan italian yleisradioyhtiön Rain Radio 1 -kanavalle, että yksityiskohtia hiotaan parhaillaan ja asiat on tarkoitus saada sovittua ensi viikon Imolan kisaviikonloppuun mennessä.

Sprinttikisoja, jotka aiotaan tällä tietoa nimetä sprinttiaika-ajoiksi tai superaika-ajoiksi, on tarkoitus kokeilla ensi kerran Silverstonessa 16.–18. heinäkuuta.

– Voin vahvistaa asian, Domenicali kertoi.

Muiksi testialustoiksi on kaavailtu Italian GP:tä Monzassa ja Sao Paulon GP:tä Interlagosissa. Kisapituus on 100 kilometriä. Kisa paitsi ratkaisee sunnuntain lähtöjärjestyksen niin todennäköisesti parhaat saavat myös MM-pisteitä.

Yksityiskohdat, joihin Domenicali todennäköisimmin viittaa, ovat taloudellisia. Näin kertoo Autosport, jonka mukaan F1-tallit ovat päässeet nyt sopuun tärkeimmästä kiistakapulasta, joka uhkasi sprinttikisoja.

Osa talleista halusi nostaa sarjan kulukattoa miljoonalla dollarilla. Tämä aiheutti kiistaa, sillä vaikka kulukaton nostamista selitettiin sprinttikisojen tuomilla lisäkustannuksilla niin osa sarjan pienemmistä talleista pani vastaan. Nämä uskoivat, että todellisuudessa lisämiljoona menisi suurissa talleissa autojen kehityskuluihin ja antaisi kilpailuedun.

Keskiviikkona Autosport kuitenkin kertoi, että kiista rahasta on sovittu. Tarkat yksityiskohdat eivät ole tiedossa, mutta tiettävästi jokainen talli saa puoli miljoonaa dollaria korvauksena kolmesta sprinttikisasta, ja kulukattoa nostetaan saman verran.

Lisäksi jos jokin auto kärsii vakavia vaurioita sprinttikisan aikana, niin kulukattoon tuodaan mahdollisuus sopeuttaa korjauskuluja.

Enää muutama pienempi yksityiskohta on ratkaisematta, mutta Autosportin mukaan raha-asian ratkettua sprinttikisojen toteutuminen on käytännössä varmaa. Koska asiasta on olemassa yhteisymmärrys, ei asian virallistamisella ole kiirettä. Tallit äänestävät asiasta aikaisintaan Imolan GP-viikonloppuna puolentoista viikon kuluttua.

Artikkeliin on päivitetty klo 16.52 Autosportin tiedot sprinttikisojen toteutumisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?