Valtteri Bottas tyrmäsi ajatuksen muuttumisesta ”pahaksi pojaksi” - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Valtteri Bottas tyrmäsi ajatuksen muuttumisesta ”pahaksi pojaksi” taistelussa Lewis Hamiltonia vastaan – ”En ole Nico Rosberg”

Bottas sanoi Autosportin haastattelussa miettineensä päänsä puhki, kun hän on yrittänyt ymmärtää, mistä pienet erot F1:ssä syntyvät.

Tuttu näky viime kausilta: Mercedeksen Lewis Hamilton on voittanut F1-osakilpailun, tallikaveri Valtteri Bottas (vas.) on sijoittunut toiseksi. Tällä kertaa kolmanneksi ylsi Ferrarin Sebastian Vettel.­

16.1. 9:57

Valtteri Bottas on F1-kuljettajana samaan aikaan hienoimmassa mahdollisessa ja vaikeimmassa kuviteltavissa olevassa positiossa: Mercedes-tallin kakkoskuljettajana, seitsenkertaisen maailmanmestarin Lewis Hamiltonin varjossa.

Bottas on ajanut Mercedeksellä neljä kautta eli vuodet 2017–2020. Kaikkina näinä vuosina Hamilton on voittanut maailmanmestaruuden Mercedeksellä.

Bottas siis pääsee näkemään maailman parhaan kuljettajan toimintaa lähietäisyydeltä päivittäin – ja tuo maailman paras kuski hänen pitäisi syrjäyttää tallin sisäisessä hierarkiassa.

Viime kaudella Hamilton vei maailmanmestaruuden voitettuaan 11 osakilpailua ja kerättyään 347 pistettä. Bottas nousi korkeimmalle korokkeelle kahdesti ja sijoittui MM-sarjassa toiseksi 223 pisteellään. Viidesti Bottas sijoittui toiseksi Hamiltonin voittamassa kilpailussa.

Bottas avasi tuntojaan tilanteesta ja suhdettaan Hamiltoniin Autosport-julkaisun laajassa haastattelussa.

Bottas sanoo haastattelussa hyvin kliseisesti, että hänen pitää pystyä tekemään pieniä asioita paremmin, mutta hän myös avaa, millaisista asioista on kysymys.

Bottas tietää, että hänen on oltava huolellisempi kisaviikonlopun jokaisena hetkenä; formuloissa kun ratkaistaan hyvin paljon jo lauantain aika-ajoissa.

– Monesti olen miettinyt pääni puhki yrittäessäni ymmärtää, mistä erot syntyvät: kyse voi olla yhdestä mutkasta tai jopa hyvin pienestä yksityiskohdasta jollain tietyllä radalla ja tietyllä rengasseoksella. Mutta aina on jokin syy, ja niitä syitä yritämme kaivaa esiin. Tiimissämme on erittäin fiksuja insinöörejä, jotka pystyvät kaivamaan syyt esiin, antamaan selityksen tapahtumille ja kertomaan, mitä voin tehdä paremmin, Bottas sanoo Autosportille.

Valtteri Bottas aloittaa keväällä viidennen kautensa Mercedeksen F1-auton ratissa.­

Formulakuljettajat saavat ajosuorituksistaan valtavan määrän dataa. Bottaksen mukaan on erittäin tärkeää ymmärtää tuota dataa ja osata analysoida ja tutkia sitä perusteellisesti.

– Analyysien avulla oppii tekemään asian oikein käytännössä. Se on eri asia kuin tietää, miten asia pitäisi tehdä. Radalla pitää tietää tarkasti, miten asia todella fyysisesti tehdään, Bottas kertoo.

Bottaksen on myös arveltu olevan roolissaan hieman liian kiltti. Moni on sanonut, että jos Bottas haluaa todella haastaa Hamiltonin, hänen pitäisi lakata olemasta tallin ”mukava kaveri”.

Monet ottavat vertailukohdaksi Nico Rosbergin, joka löi kiilan Hamiltonin mestaruusputkeen vuonna 2016. Rosbergin ja Hamiltonin välillä leiskui ja salamoi usein.

Bottas vierastaa ajatusta, että hän yrittäisi käyttäytyä kuin Rosberg. Se olisi vastoin hänen perusluonnettaan.

– Moni on sanonut, että minun pitäisi olla kuten Nico. Mutta minä en ole Nico Rosberg. Minä haluan antaa suoritusteni puhua, ja haluan kilpailla rehdisti. Haluan voittaa omalla tavallani. Tiedän myös, että jos yrittäisin horjuttaa Lewisiä henkisesti, se olisi ajan- ja energian hukkaa. Hän todennäköisesti vain suuttuisi ja ajaisi vielä lujempaa, Bottas naurahtaa.

Viime ajat Bottas on keskittynyt lataamaan omia henkisiä ja fyysisiä voimavarojaan ennätyksellisen pitkää tulevaa formulakautta silmällä pitäen.

Bottas on lomaillut tyttöystävänsä Tiffanyn kanssa Suomessa ja julkaissut useita päivityksiä lomanvietostaan.

Bottaksen mukaan täydellinen tauko autourheilusta ja sen tietoisesta ajattelemisesta on suorastaan välttämättömyys – ja saattaa auttaa oppimaan uusia asioita ammatista.

– Kauden aikana tauot ovat lyhyitä, mennään aina uuteen kisaan uudelle radalle, ja ajatukset ovat tiiviisti siinä hetkessä. Mutta talvitauon aikana aivoilla on enemmän aikaa prosessoida asioita, ja suurimmat kehitysharppaukset tapahtuvat silloin, Bottas järkeilee.

Bottas on viikonloppuna tositoimissa Rovaniemellä ajettavassa Arctic Lapland Rally -rallikilpailussa.

Valtteri Bottas valmistautuu parhaillaan kartanlukijansa Timo Rautiaisen kanssa Rovaniemellä ajettavan Arctic Lapland Rallyyn.­

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?