Sebastian Vettel jätti Ferrarin – F1-pomo esitty tylyn arvion romahduksen syystä - Formula 1 - Ilta-Sanomat

F1-pomolta tyly arvio: Yksi musta hetki johti Sebastian Vettelin lähtöön Ferrarilta

Red Bull -pomon mielestä Sebastian Vettelin lähtölaskenta Ferrarilta käynnistyi jo kaudella 2018.

Sebastian Vettelin päivät Ferrarin ohjaamossa ovat ohi.

6.1. 20:11

Saksalainen F1-kuljettaja Sebastian Vettel siirtyi kaudeksi 2015 Red Bullilta Ferrarille suuret odotukset harteillaan. Vettel oli voittanut Red Bullin ratissa maailmanmestaruuden neljästi peräkkäin vuosina 2010–2013.

Ferrarilla odotettiin, että Vettel palauttaa italialaistallin maailmanmestariksi. Edellinen ”Maranellon punaisen oriin” ratissa MM-tittelin voittanut kuljettaja oli Kimi Räikkönen vuonna 2007. Seuraavana vuonna Ferrari voitti valmistajien mestaruuden, mutta sen jälkeen mestaruuksia ei ollut tullut.

Eikä tullut Vettelinkään tuomana. Saksalainen ajoi Ferrarilla kuusi kautta eli 2015–2020, muttei pystynyt voittamaan yhtään MM-titteliä. Ensi kaudeksi Ferrari ei enää jatkanut Vettelin sopimusta.

Kaudella 2018 Vettel oli pitkään hyvin mukana mestaruustaistossa. Kotikisassaan Saksan GP:ssä Hockenheimissa Vettel ajoi kuitenkin kärkipaikalta ulos pienessä vesisateessa, ja Lewis Hamilton karautti kilpailun voittoon ja MM-sarjan kärkeen.

Myöhemmin Italiassa, Ferrarin kotiradalla Monzassa, Vettel tunaroi jälleen yritettyään ohittaa tallikaveriaan Räikköstä. Tuossa kilpailussa Hamilton karkasi mestaruustaistelussa kauas Vettelin edelle. Vettel sijoittui lopulta MM-sarjassa toiseksi Hamiltonin juhliessa viidettä mestaruuttaan.

Lewis Hamilton (oik.) voitti Mercedeksen ratissa viisi formula ykkösten maailmanmestaruutta niiden kuuden vuoden aikana, jotka Sebastian Vettel kilpaili Ferrarilla.

Nyt Red Bullin johtajistoon kuuluva Helmut Marko on sanonut, että hänen nähdäkseen Vettelin lähtölaskenta Ferrarilta alkoi jo Hockenheimista kesällä 2018. Vaikka Ferrarin tallipäällikkö vaihtui tammikuussa 2019, kun Mattia Binotto otti Maurizio Arrivabenen paikan, Markon näkemyksen mukaan Vettelin raskaat virheet jättivät arpia kuljettajan ja tallin suhteeseen.

– Nähdäkseni se Hockenheimin ulosajo alkoi synnyttää epäluottamusta Vettelin ja tallin välille. Binotton tultua tallipäälliköksi Vettelin ja tallin suhde vain huononi, Marko avaa näkemyksiään motorsport.comin haastattelussa.

Formulasirkuksessa on varsin tyypillistä, että tallin ykköskuljettaja saa myös parhaan tuen talliltaan ja parhaan mahdollisen auton käyttöönsä. Marko arvelee, että Vettel ei enää viimeisinä Ferrari-vuosinaan nauttinut tallin varauksetonta suosiota.

– En osaa sanoa, miten paljon hän kärsi materiaalipuolella. Mutta on aivan selvää, että hän teki aivan liikaa virheitä ihan itse. Sitä ulosajoa seuranneen epävarmuuden ja epäluottamuksen vuoksi Vettel ei enää kovin usein ajanut omalla tasollaan, Marko tylyttää.

Kaudella 2019 Vettel keräsi 240 pistettä ja sijoittui MM-sarjassa viidenneksi. Viime kausi olikin sitten täysi floppi: Vettel ei voittanut yhtään kilpailua, nousi vain kerran palkintopallille, sai vaivaiset 33 pistettä ja romahti MM-sarjassa sijalle 17. Moni onkin arvellut, että entisen mestarin parhaat päivät kuljettajana ovat auttamatta takana.

Ensi kaudella 33-vuotias saksalainen ajaa Aston Martin -tallin menopeliä.

– Toivon, hänen itsensä vuoksi, että hän löytää vielä vauhtinsa, Marko sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?