Entinen F1-kuski Alex Zanardi on kätellyt kahdesti kuolemaa – osoittanut viimeisimmän onnettomuuden jälkeen vihdoin merkkejä paremmasta

Alex Zanardi on elänyt hurjan ja vaarojen täyteisen elämän. Viimeisimmät tiedot kesällä vakavaan onnettomuuteen joutuneen miehen tilasta ovat huojentavia.

Alessandro Zanardi tuuletti kultamitaliaan Lontoon paralympialaisissa vuonna 2012.

22.12.2020 6:41

Entinen F1-kuski Alessandro ”Alex” Zanardi on uhmannut kuolemaa kahdesti.

Yhteensä viisi kautta ja 41 osakilpailua käsittäneellä F1-urallaan Zanardi ei niittänyt menestystä – hän sai urallaan vain yhden pisteen. Sen sijaan Yhdysvaltain CART-sarjassa Zanardi oli elementissään. Hän muun muassa voitti sarjan mestaruuden ylivoimaisesti vuosina 1997 ja 1998 Chip Ganassi Racing -tallin autolla. Kauden 1999 italialainen ajoi taas F1-sarjassa Williamsilla palatakseen jälleen CART-sarjaan.

Vuonna 2001 Saksan Lausitzringin kilpailussa Zanardin elämä oli ensimmäisen kerran hiuskarvan varassa. Varikolla käynyt Zanardi oli palaamassa radalle, mutta jostain syystä hänen autonsa pyörähti holtittomasti takaisin radalle, ja kanadalainen Alex Tagliani törmäsi lähes 300 kilometrin tuntivauhdilla Zanardin autoon.

Ensimmäisenä onnettomuuspaikalle ehtinyt lääkäri Terry Trammell muistaa hypänneensä ulos lääkintähenkilökunnan autosta ja liukastuneensa – öljyyn, hän luuli.

Totuus oli karmea: Trammell liukasteli Zanardin veressä, jota tulvi radalle.

– Emme tienneet, mitä oli tapahtunut: oliko se onnettomuus, pommi vai mikä, Trammell muistelee canoe.com-sivustolla julkaistussa haastattelussa.

Pommi kävi Trammellin mielessä tietystä syystä: oli kulunut vain neljä päivää siitä, kun terroristien kaappaamat lentokoneet lensivät New Yorkissa World Trade Centerin kaksoistorneja päin.

Onnettomuus se oli , hirveä onnettomuus. Zanardin molemmat jalat olivat leikkautuneet irti polvien yläpuolelta.

– Kun pääsin hänen luokseen, kysyin; Missä Alexin jalat ovat. Mieli sanoo toista ja aivot näkevät toista. Jokin siinä, mitä näet, ei vain täsmää. Hänen jalkansa eivät olleet siinä, missä niiden olisi pitänyt olla, Trammell muistelee kauhunhetkiään.

Silti hän pystyi toimimaan. Vain Trammellin ja muun lääkintähenkilökunnan nopean toiminnan ansiosta Zanardi jäi henkiin. Hänet toimitettiin berliiniläiseen sairaalaan.

Zanardi toipui uskomattoman hyvin ja nopeasti. Jo heinäkuussa 2002 Torontossa otetussa kuvassa Zanardi kävelee radalla proteesien avulla. Vuonna 2003 hän ajoi jälleen kilpaa, tällä kertaa BMW:llä ETCC-sarjassa. Hän kilpaili vuoteen 2009 asti, ja uudelleen satunnaisesti vielä viime vuosikymmenellä, esimerkiksi tammikuussa 2019 Daytonan 24 tunnin ajossa BMW:llä.

Vuonna 2003 Zanardi oli jälleen CART-auton ratissa, tällä kertaa Saksan Klettwitzissä.

Zanardi innostui myös paraurheilusta, tarkemmin käsipyöräilystä. Hänen vauhtinsa alkoi kiihtyä myös kolmipyöräisen kyydissä. Syyskuussa 2011 Zanardi voitti seniorien MM-hopeaa H4-sarjassa. Hän on myös voittanut sarjansa New Yorkin maratonilla.

Lontoon paralympialaisissa syyskuussa 2012 Zanardi voitti H4-luokan aika-ajossa ja maantiekilpailussa sekä hopeaa viestissä. Rion olympialaisissa vuonna 2016 hän voitti jälleen yhden kullan ja yhden hopean.

Käsipyöräilykilpailuissa Zanardi oli silloinkin, kun hän katsoi toisen kerran kuolemaa silmästä silmään. Viime kesäkuun 19. päivänä Zanardi osallistui Obiettivo tricolore -viestikilpailuun Italian Toscanassa, kun hän jäi pyörineen kuorma-auton alle. Raporttien mukaan Zanardi menetti alamäessä käsipyöränsä hallinnan, ajautui ulos radalta ja suoraan kuorma-auton eteen.

Zanardi loukkaantui jälleen vakavasti. Hänet vietiin ensin Santa Maria alle Scotte -sairaalaan Sienaan, jossa hänelle tehtiin kolme tuntia kestänyt leikkaus pään ja kasvojen vammojen vuoksi.

Lääkärit joutuivat parsimaan Zanardin pääkalloa ja kasvoja kasaan, mutta lääkärit uskoivat, että suurin osa hänen aivotoiminnoistaan onnistuttiin pelastamaan. Leikkauksen jälkeen Zanardi vaivutettiin keinotekoiseen koomaan.

Zanardi voitti käsipyöräilyn kultaa myös Rion olympialaisissa vuonna 2016.

Kahden myöhemmän leikkauksen jälkeen, 21. heinäkuuta, Zanardi siirrettiin Leccon kaupungin lähellä sijaitsevaan kuntoutuskeskukseen. Samalla hänen lääkitystään vähennettiin ja hänet herätettiin keinotekoisesta koomasta.

Jonkin ajan kuluttua hänet palautettiin tehohoitoyksikköön epävakaan terveydentilan takia. Elokuun puolivälissä Zanardin tilan raportoitiin parantuneen ”kliinisesti merkittävästi.”

Sen jälkeen Zanardin voinnista ei ole juuri hiiskuttu julkisuuteen. Paitsi nyt. Esimerkiksi Motorsport-sivusto siteeraa italialaista Corrierre della Seraa, jonka mukana Zanardin tila on kohentunut.

Heinäkuussa 2002, vain kymmenen kuukautta karmean onnettomuutensa jälkeen, Zanardi käveli proteesien avulla radalla Torontossa ja vilkutti yleisölle.

Raporttien mukaan Zanardi reagoi ulkopuolisiin ärsykkeisiin, pystyy nostamaan peukaloaan vastatakseen kysymyksiin tai puristamaan toisen ihmisen kättä.

– Arvellaan, että hän tunnistaa vaimonsa Danielan, joka käy hänen luonaan joka päivä. Mutta hän ei pysty puhumaan kurkussaan olevan reiän vuoksi. Lääkärit ovat pitäneet hänen kurkkunsa avoinna varotoimena, jos hänen toipumisessaan tapahtuisi takaiskuja, Motorsport kirjoittaa.

Toipuminen on siis yhä, puoli vuotta onnettomuuden jälkeen, hyvin alkutekijöissään. Mutta signaalit ovat lupaavia.

Zanardin tarinan tuntien mies saattaa yhä nousta jaloilleen – kenties jonkinlaisten pyörienkin päälle.

Lähteet: motorsport.com, canoe.com, cnn.com

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?