Daniel Ricciardo raivostui jättionnettomuudella mässäilyyn – nyt F1-pamput vastaavat kritiikkiin - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Daniel Ricciardo raivostui, kun tv-kuvissa mässäiltiin jättionnettomuudella – nyt F1-pamput vastaavat kritiikkiin

Daniel Ricciardo tunsi ”vastenmielisyyttä ja pettymystä” Romain Grosjeanin onnettomuuden useista uusinnoista.

Romain Grosjeanin kolari ja sen jälkipyykki nähtiin tv-lähetyksessä toistuvasti sen jälkeen, kun ranskalaiskuljettajan kunnosta saatiin vahvistus.­

30.11.2020 15:48

Formula 1 -sarjan pomot ovat puolustaneet päätöstään näyttää lukuisia uusintoja Romain Grosjeanin vaarallisesta onnettomuudesta Bahrainin osakilpailussa.

Haas-kuljettaja menetti ajopelinsä hallinnan kilpailun avauskierroksella ja ajautui 221 km/h vauhdissa ratavalliin. Auto syttyi välittömästi tuleen. Grosjean selvisi hurjasta onnettomuudesta palovammoilla käsiin ja nilkkoihin.

Välittömästi kolarin jälkeen tv-yleisöt kotona jäivät odottamaan peloissaan lisätietoja Grosjeanin onnettomuudesta ja tilasta, sillä uusintoja kolarista ei aluksi näytetty lainkaan.

Kun selvisi, että ranskalaiskuljettaja oli hengissä, alettiin onnettomuutta ruotia perusteellisesti sillä aikaa, kun kilpailu oli keskeytyksissä. Kolarista näytettiin lukuisia uusintoja kaikista mahdollisista kulmista.

– F1:ssä tällaisissa tilanteissa ei ole kyse viihteestä, ja meillä on selkeät toimintatavat sekä linjaukset tällaisia tilanteita varten, sarjan tiedottaja kertoi Autosportin mukaan.

Kun vakava onnettomuus sattuu, kaikki autojen sisällä olevat kamerat sekä helikopterikuvat pimennetään ja mikrofonit vaimennetaan. Kilpailujohto kommunikoi suoraan ohjaajan kanssa.

– Mitään kuvaa tilanteesta ei näytetä kunnes tiedetään, että kuljettaja on kunnossa. Tällä kertaa se selvisi, kun Romain näkyi kuvissa ambulanssin luona, kypärä pois päästään ja kävelemässä auttajan kanssa. Mitään uusintaa ei näytetä, ennen kuin sille saadaan hyväksyntä ja vahvistus, että kaikki ovat kunnossa.

Daniel Ricciardo ei pitänyt tavasta, jolla Grosjeanin onnettomuutta käsiteltiin tv-lähetyksessä.­

Tiedottaja painotti uusinnoissa sen merkitystä, että onnettomuudelle asetetaan konteksti: autojen turvallisuuden kehittyminen, kuljettajan kunto, turvakaari ja päivitykset ensiavusta selostamoihin ja niiden kautta kotikatsomoihin.

Daniel Ricciardo suhtautui uusintojen toistamiseen kriittisesti. Hän koki hengenvaarallisen onnettomuuden olleen yhtäkkiä viihdemässäilyä.

– Tapa, jolla Romain Grosjeanin onnettomuutta näytettiin uusintoina yhä uudestaan, oli täysin epäkunnioittavaa ja ajattelematonta sekä hänen perhettään että meidän kaikkien muiden perheitämme kohtaan, Ricciardo sanoi Ziggo TV:lle Motorsport.comin mukaan.

– He leikkivät tunteillamme ja se oli ällöttävää. Olen hyvin yllättynyt, jos kaikki kuskit eivät tunteneet samoin.

Valtteri Bottas oli samoilla linjoilla kilpailun jälkeen.

– Se kysymys pitää nähdäkseni esittää faneille ja lajin katsojille, haluavatko he katsoa sen 20 kertaa. Itse halusin välttää sen, sillä minulla oli kisa, johon keskittyä, Bottas sanoi.

Haasin tallipomo Günther Steiner puolusti uusintojen näyttämistä. Hän muistutti, että uusinnoilla on tärkeä funktio. Katsojille on tärkeää tietää, mitä tilanteessa tapahtui ja toisaalta myös muistaa, mitä kaikkea lajin luonteeseen kuuluu.

– Tässä voi olla kahta eri mieltä. Mielestäni jos kävi vähän tuuri eikä mitään pahaa sattunut, miksei uusintoja näyttäisi, jotta ihmiset oikeasti ymmärtäisivät? Kyllä, onnettomuus oli paha, mutta kaikki on ok. Näin hoidamme asian, Steiner alleviivasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?