F1-lääkärin neronleimaus pelasti Romain Grosjeanin hengen – F1-tuomaristossa istunut Mika Salo kertoo nyt, mitä Bahrainissa tapahtui - Formula 1 - Ilta-Sanomat

F1-lääkärin neronleimaus pelasti Romain Grosjeanin hengen – F1-tuomaristossa istunut Mika Salo kertoo nyt, mitä Bahrainissa tapahtui

F1-tuomaristossa sunnuntaina istunut Salo kertaa IS:lle karmeat tapahtumat hetki hetkeltä.

Mika Salo todisti lähietäisyydeltä Romain Grosjeanin kammottavan onnettomuuden sunnuntaina Bahrainin GP:ssä.­

30.11.2020 14:03

Mika Salon äänensävy on synkkä vielä maanantaiaamunakin, kun hän kertaa puhelimessa edellispäivän F1-osakilpailuissa koettuja kylmääviä hetkiä.

Salo todisti sunnuntaina paikan päällä Bahrainissa yhtä viime vuosien pelottavimmista F1-onnettomuuksista, kun Haasin Romain Grosjean törmäsi noin 200 km/h:n vauhdista rataa ympäröivään aitaan. Ranskalaisen auto syttyi välittömästi ilmiliekkeihin ja halkesi kahtia törmäyksen voimasta.

Kilpailun tuomaristossa ollut F1-konkari pelkäsi pahinta heti liekit nähtyään.

– Näimme liekit radalla, mutta meillä ei ollut mitään hajua siitä, mitä tapahtui. Menetimme näköyhteyden Romainiin kokonaan, kun hän hävisi aidan sisään. Emme tienneet yhtään, missä hän on. Näimme vain missä auton takapää oli, Salo huokaisee ja viittaa radan puolelle jääneeseen, kahtia haljenneen auton takaosaan.

Grosjeanin auton peräpää jäi pahaenteisen näköisesti radan puolelle.­

Salo ja muut tuomarit olivat pitkään epätietoisuuden vallassa, sillä Grosjeanin auto lopetti äkisti kaiken datan lähettämisen sekunteja ennen törmäystä. Tilanteen vakavuus realisoitui vasta joitain minuutteja myöhemmin, kun tuomaristo sai käsiinsä huolestuttavaa lisämateriaalia törmäyksestä.

Maanantain 54 vuotta täyttänyt Salo luonnehtii näkemiään videoita ”aikamoiseksi shokiksi”.

– Emme saaneet aluksi kuvaa autokameroista tai mitään muutakaan dataa ja ihmettelimme sitä siinä jonkin aikaa. Sitten rupesimme saamaan erilaisia kuvakulmia ja ymmärsimme, kuinka vakava tilanne se oli.

Järkytys ja epätoivo vaihtuivat hetkessä suunnattomaksi helpotuksen tunteeksi, kun Salo ja kumppanit havaitsivat Grosjeanin kömpivän liekkimerestä omin jaloin.

Se oli näky, jota kovin moni ei uskonut enää todistavansa.

– Ihan uskomatonta, että Romain ei menettänyt tajuntaansa tuollaisessa tällissä ja jäänyt tuleen makaamaan, vaan sai revittyä vyöt ja ratin irti. Törmäyksessä oli kuitenkin 53 g:n voimat, suomalaistuomari päivittelee.

Salon mukaan onnellisen lopun mahdollisti se, että törmäys sattui kilpailun ensimmäisellä kierroksella, jolloin lääkäriä kuljettava turva-auto ajoi vielä autoletkan perässä. Lääkintähenkilökunta pääsi onnettomuuspaikalle vain sekunteja osuman jälkeen, mikä oli Salon mielestä ratkaisevaa.

Rata- ja lääkintähenkilökunta saapui nopeasti Grosjeanin törmäyspaikalle.­

Hän nostaa esiin oleellisen yksityiskohdan ansaittua suitsutusta saaneen lääkäri Ian Robertsin neuvokkaasta toiminnasta.

– Ian otti sammuttimen paikallisen järjestäjän kädestä ja alkoi suihkuttaa vaahtoa juuri siihen kohtaan, jossa Romain pyristeli ulos autosta. Hän sai reiän liekkeihin, jotta Romain pääsi pois autosta. Sen jälkeen hän vielä repi Romainia ulos liekkimerestä ne kriittiset, viimeiset metrit, Salo kertoo.

Salo muistuttaa myös Kansainvälisen autoliitto FIA:n viime vuosina tekemistä turvallisuuspäivityksistä. Hän on varma, että F1-autojen ohjaamoa suojaava halo-turvakaari pelasti Grosjeanin hengen itse törmäystilanteessa.

– Halo teki reiän siihen aitaan, minkä vuoksi auto pääsi syöksymään siitä läpi eikä osuma kohdistunut Romainiin. FIA on tehnyt turvallisuusasioissa ihan uskomattoman hyvää työtä.

Grosjean selvisi kammottavasta kolaristaan pelkillä palovammoilla. Haas tiedotti, että 34-vuotiaan kuljettajan odotetaan pääsevän sairaalasta jo tiistaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?