Traagisen kuolonkolarin jälkeen kehitetty turvakaari pelasti nyt hengen – F1-turman uhrin äidillä nousivat tunteet pintaan - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Traagisen kuolonkolarin jälkeen kehitetty turvakaari pelasti nyt hengen – F1-turman uhrin äidillä nousivat tunteet pintaan

Romain Grosjean selvisi sunnuntain F1-kisan pelottavasta onnettomuudesta pelkillä palovammoilla.

Romain Grosjeanin auto halkesi kahtia kovavauhtisessa törmäyksessä sunnuntaina.­

30.11.2020 11:07

F1-viikonlopun suurin puheenaihe oli Haasin kuljettajan Romain Grosjeanin karmiva onnettomuus. 34-vuotiaan ranskalaisen auto halkesi kahtia ja syttyi tuleen yli 200 km/h:n vauhdissa tapahtuneen törmäyksen seurauksena.

Moni ehti jo pelätä pahinta, mutta niin vain Grosjean kömpi omin avuin liekkimerestä. Ranskalaiskuljettaja selvisi pelottavasta tilanteesta palovammoilla.

Grosjeanin selviämisestä on kehuttu rivakasti ja urheasti toiminutta rata- ja lääkintähenkilökuntaa. Osansa kehuista on saanut myös halo-turvakaari, joka kehitettiin Grosjeanin maanmiehen Jules Bianchin hengen viisi vuotta sitten vieneen onnettomuuden jälkeen.

Bianchin äiti Christine otti kantaa Grosjeanin ihmepelastumiseen sunnuntaina. Hän oli kiitollinen, ettei hänen poikansa kohtalo toistunut.

– Halo-turvakaari, joka esiteltiin poikani kuoleman jälkeen, pelasti Romainin hengen tänään. Se on hienoa. Olen iloinen, että hän on kunnossa, Christine Bianchi oli viestittänyt ranskalaistoimittaja Julien Febreaulle.

Jules Bianchi joutui onnettomuuteen Suzukan F1-radalla syksyllä 2014. Vakavia vammoja saanut ranskalainen kuoli seuraavana vuonna.­

F1-auton ohjaamoa suojaava halo-turvakaari otettiin käyttöön 2017. Jotkut kuljettajat suhtautuivat aluksi nihkeästi turvakaareen, joka heidän mielestään pilasi auton ulkonäköä. Halo on kuitenkin osoittautunut käyttöönottonsa jälkeen kullanarvoiseksi innovaatioksi.

Halo-kaaren uskotaan pelastaneen toissa kaudella Charles Leclercin, jonka autoa päin lensi Fernando Alonson autosta singahtanut rengas.

Turvakaari nousi otsikoihin myös syyskuussa, kun se turvasi McLarenin Carlos Sainzia samankaltaisessa tilanteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?