F1-asiantuntija Toni Vilanderilla, 40, on monta rautaa tulessa – jatkuuko Ferrari-kuskin pitkä GT-ura? ”En olisi ikinä voinut kuvitellakaan” - Formula 1 - Ilta-Sanomat

F1-asiantuntija Toni Vilanderilla, 40, on monta rautaa tulessa – jatkuuko Ferrari-kuskin pitkä GT-ura? ”En olisi ikinä voinut kuvitellakaan”

Vuodesta 2006 GT-kisoja Ferrarilla ajanut Toni Vilander pohtii jatkoaan.

Toni Vilander Helsingissä viime viikolla.­

17.11.2020 19:30

Toni Vilander ajoi viime viikonloppuna tämän vuoden luultavasti viimeisen kilpailunsa. Pääasiassa Yhdysvalloissa viime vuosina kilpaillut Vilander teki cameo-esiintymisen Euroopan GT World Challengessa, kun hän osallistui Paul Ricardin kuuden tunnin kisaan Ranskassa.

Vilander, Ferrarin entinen F1-juniori Antonio Fuoco ja entinen F1-kuljettaja Sergei Sirotkin ottivat upeasti paalupaikan, kisassa tuloksena oli seitsemäs sija.

Mutta mitä seuraavaksi? Tänä vuonna 40 vuotta täyttäneen kankaanpääläisen jatko on auki. Vuosi kerrallaan uraansa jatkanut kuljettaja ei ole vielä tehnyt päätöksiä ensi kaudesta.

– Katsotaan mitä tapahtuu, en osaa tarkasti vielä sanoa. Täytyy tunnustella, mikä Ferrarilla on meininki. Minullakin tuli tosiaan tänä vuonna 40 mittariin, minkä lisäksi takana on jo jokunen matkamaili sekä muutama kilometri radallakin, Vilander sanoi IS:lle.

– Lähdin tosi täynnä intoa kauteen, kun pakotetun tauon jälkeen kisat lähtivät käyntiin. Meni tosi hienosti ja kierrosajatkin ovat olleet ok, joten sikäli minulla on hyvä fiilis ja halua jatkaa.

Vilander muistuttaa, että hänellä on kuitenkin muutakin mietittävänään kuin vain omat ajohalunsa. Kun kotona on kolme poikaa, jotka katsovat rivissä haikeina isänsä lähtöä matkoille, lähteminen ei ole helppoa.

Legendaarisella Ferrarilla hän on ajanut kilpaa jo vuodesta 2006 asti. Se on poikkeuksellinen pätkä saman automerkin ratissa, puhumattakaan ikonisen Punaisen orin ohjaksissa.

– En olisi ikinä voinut kuvitellakaan, että olisin Ferrarin kansa näin kauan. Siitä ei ollut mitään suunnitelmaa, eikä ole ollut mitään managerimiestä tai asioidenhoitajia. Ainoa yhteys on ollut kaasujalka, ja se, että Kimi ja Salon Mika ovat olleet samaan aikaan Ferrarilla.

– Olen siellä sanonutkin, että tulen 12000 ihmisen kaupungista, millä ihmeellä Suomesta voi pärjätä Ferrarin mukana 15 vuotta, mutta niin se on mennyt.

Vilander, Giancarlo Fisichella ja Gianmaria Bruni olivat menestyksekäs kolmikko Ferrarilla. Kuva vuodelta 2011 Sebringin 12 tunnin kisasta.­

C Moren F1-lähetyksissä Vilanderia on nähty tänä vuonna toistaiseksi vain kerran. Koronapandemia mylläsi kisakalenterit niin kuninkuusluokassa kuin muuallakin, ja päällekkäisyydet ovat pitäneet Vilanderin pitkälti poissa MTV:n tv-studioilta.

Ainakin tv-töiden jatkuminen on toivelistalla.

– Haluaisin ilman muuta jatkaa. Minulla oli liki vuoden tauko poissa lähetyksistä, ja oli jännä huomata, miten paljon halusinkin itse mennä sinne. Sain tavallista enemmän viestejä, että hienoa nähdä minua mukana lähetyksissä. Sellainen tuntuu mukavalta. Tämä vuosi on muuten ollut niin perseestä, kun elämän normit menivät uusiksi.

Suuri yleisö tuntee Vilanderin parhaiten juuri F1-studioista. Hänellä on tv-töiden ja kilvanajon lisäksi monta rautaa tulessa: mm. Varikko-ravintolan pyörittäminen kotiseudulla Kankaanpäässä.

Tänä vuonna Vilander lähti mukaan Ferrarien myyntiin Suomessa, ja lisäksi hän on mukana Marverk-rakennusyhtiössä ja panee itseäänkin likoon eri rakennusprojekteissa.

– Olen yrittänyt olla aktiivinen ja tykännyt aina touhuta duunaripohjaisiakin hommia. Pidän raksahommista, kun siellä saa kaikki ajatukset nollattua. Ne ovat sirkkelissä, laatankatkaisukoneessa tai kuran tekemisessä muurarille. Saa ajatukset pois kaikesta muusta. Ensimmäinen taloprojekti oli 2009–10, ja sen jälkeen on aina tasaisesti ollut jotain, Vilander selvittää.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?