Valtteri Bottas selitti, mitä kohtalokkaalla jarrutushetkellä tapahtui – yksi asia yllätti kokeneen suomalaisen - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Valtteri Bottas selitti, mitä kohtalokkaalla jarrutushetkellä tapahtui – yksi asia yllätti kokeneen suomalaisen

Valtteri Bottaksen kilpailu päättyi sunnuntaina tekniseen vikaan, mutta vain hetkeä aiemmin ajovirhe oli tiputtanut hänet kärkipaikalta.

Valtteri Bottas (edessä) joutui antautumaan Lewis Hamiltonille Nürburgringin GP:n 13. kierroksella.­

12.10. 18:23

Mercedeksen Valtteri Bottaksen kisaviikonloppu Nürburgringillä sujui pitkään kuin unelma.

Paalupaikka oli jo sinällään komea suoritus, mutta sunnuntain kilpailu alkoi – jos mahdollista – vieläkin tyylikkäämmin. Bottas ajautui avausmutkassa radan ulkopuolelle Lewis Hamiltonin hurjan painostuksen takia, mutta onnistui pitämään tallikaverinsa takanaan häikäilemättömällä ja ylistystä keränneellä kylmäpäisyydellään.

Onni kääntyi kilpailun 13. kierroksella, kun tallikaverinsa Hamiltonin saalistama suomalainen lukitsi oikean eturenkaansa kohtalokkain seurauksin. Hän ajautui pois ajoradalta, ja Hamilton paineli tylysti ohi – eikä katsellut enää taakseen.

Bottaksen ajovirhe tuli pahaan paikkaan, mutta hänen mukaansa se johtui ainakin osittain hetkeä aiemmin alkaneen tihkusateen kastelemasta radasta.

– Minulla oli vähemmän pitoa jarrutuksessa ja yhtäkkiä se (rengas) vain lukkiutui. Olin mutkassa kilpailun kärjessä, ja Lewis näki luonnollisesti hyvin nopeasti renkaani lukkiutumiseni, joten hänellä oli mahdollisuus reagoida. Se johtui virheestäni, mutta myös haastavista olosuhteista, nastolalainen perkasi Autosportin mukaan.

Bottas hehkui onnesta vielä lauantain paalupaikkansa jälkeen.­

Epäonni jatkui, sillä suomalaisen kilpailu päättyi kivuliaaseen keskeytykseen vain kuusi kierrosta keskustelua herättäneen ajovirheen jälkeen.

Hän menetti autonsa tehoja turva-auton ollessa radalla ja joutui lopulta kääntämään hyytyneen Mercedeksensä varikkopilttuuseen.

Bottaksen mukaan vasta tekniset ongelmat veivät hänen mahdollisuutensa toiseen peräkkäiseen voittoon. Ajovirhe pakotti suomalaiskuljettajan varikolle vaihtamaan renkaat, mutta hän epäili aikaisen pysähdyksen voineen olla ratkaiseva etu kilpailijoihinsa nähden.

Bottas uskoi mahdollisuuksiinsa tavoittaa tuoreilla renkaillaan Hamiltonin, ja siirtyä kilpailun kärkeen tallitoverinsa varikkopysähdyksen aikana.

– Minulla oli täydet mahdollisuudet voittoon, koska virhe pakotti minut tekemään toisen varikkopysähdyksen melko nopeasti, ja mielestäni kahden pysähdyksen taktiikka oli lopulta paras.

Hamilton otti sunnuntaina uransa 91. voiton, joka nosti hänet Michael Schumacherin rinnalle kaikkien aikojen voittotilaston kärjessä. Max Verstappen oli kisassa toinen ja Daniel Ricciardo kolmas.

Bottas sai pitää MM-sarjan kakkostilansa, mutta keskeytys saattoi vesittää viimeisimmätkin unelmat maailmanmestaruudesta. Hamiltonin MM-johto kasvoi 69 pisteeseen.

– Tiesin, että kaikki oli avoinna, jopa tihkusateessa tulleen virheeni jälkeen. Sitten tuli moottoriongelma, en voinut uskoa sitä, Bottas harmitteli Autosportin mukaan.

F1-kautta on jäljellä vielä kuusi kilpailua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?