F1-sarjasta shokkiuutinen! Honda jättää autourheilun kuninkuusluokan - Formula 1 - Ilta-Sanomat

F1-sarjasta shokkiuutinen! Honda jättää autourheilun kuninkuusluokan

Japanilaisyhtiö vetäytyy taas formula ykkösistä.

Red Bull on tällä hetkellä toinen Hondan asiakastalleista.­

2.10. 11:46

Japanilainen autovalmistaja Honda jättää F1-sarjan kauden 2021 päätteeksi. Yhtiö ilmoitti asiasta perjantaiaamuna.

Tällä kaudella Hondan moottoreita ovat käyttäneet F1-talleista Red Bull ja AlphaTauri, jotka joutuvat siis etsimään itselleen uuden partnerin ensi kauden jälkeen.

– Honda ilmoitti tänään, että se lopettaa formula ykkösten MM-sarjan moottoritoimittajana kauden 2021 päätteeksi, yhtiö tiedotti Twitterissä.

– Hondan puolesta haluan kiittää Red Bullia ja AlphaTauria, että olemme voineet toteuttaa intohimomme voittaa F1-kilpailuita, lausui Twitterissä Hondan toimitusjohtaja Takahiro Hachigo.

Tällä kaudella Hondan voimanlähteillä on voitettu F1-kilpailu Silverstonessa ja Monzassa. Englannissa nopein oli Red Bullin Max Verstappen ja Italiassa yllätysvoittoon ajoi AlphaTaurin Pierre Gasly.

Honda vetäytyi yllättävällä päätöksellä F1-sarjasta viimeksi vuonna 2008. Tuolloin se pyöritti tallia omalla nimellään.

Honda palasi F1-sarjaan kaudelle 2015, jolloin sen moottoreita käytti McLaren. McLarenin ja Hondan tiet erosivat kauden 2017 päätteeksi.

Sen jälkeen Honda aloitti yhteistyön Toro Rosson eli nykyisen AlphaTaurin kanssa. Red Bull aloitti toiminnan Hondan kanssa kaudesta 2019.

Honda kertoo nettisivuillaan, että sen vetäytymispäätös liittyy yhtiön strategiaan. Honda pyrkii hiilineutraaliuteen vuoteen 2050 mennessä.

– Tätä tarkoitusta varten Hondan on kohdennettava tutkimus- ja kehitystyönsä resursseja tulevaisuuden voimayksikkö- ja energiateknologioihin, tiedotteessa kerrotaan.

– Honda kohdistaa energia- ja polttoaineteknologiansa sekä F1-aktiviteeteissaan keräämänsä tiedon tälle voimayksiköiden ja energiateknologian alueelle ja tekee aloitteita keskittyen tulevaisuudessa hiilineutraaliuteen. Tätä tarkoitusta varten Honda päätti lopettaa osallistumisensa F1-sarjaan.

Toimitusjohtaja Hachigo sanoo Hondan nettisivuilla, että yhtiön välitavoitteena kohti vuotta 2050 on, että vuonna 2030 kaksi kolmasosaa yhtiön myymistä autoista olisi sähköisiä.

– Siksi meidän on edelleen tehostettava hiilineutraaleiden teknologioiden kehittämistä, Hachigo totesi.

Kaudella 2019 Honda pääsi juhlimaan voittoa yhdessä Red Bullin kanssa kolme kertaa, kun Verstappen oli nopein Saksassa, Itävallassa ja Brasiliassa.

Hondan asettama tavoite maailmanmestaruudesta Red Bullin kanssa on kuitenkin toteutumatta Mercedeksen dominoitua MM-sarjaa kaudesta 2014 lähtien.

Juttua täydennetty kello 12.30.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?