Valtteri Bottas ohitti Mika Häkkisen viikonloppuna – Kimi Räikköseen on yhä hurjasti matkaa

Valtteri Bottaksella on nyt toiseksi eniten palkintopallisijoja Suomen F1-kuljettajista.

Mersun miehet Mika Häkkinen ja Valtteri Bottas poseerasivat kameralle Abu Dhabissa 2017.

14.9.2020 19:32

Valtteri Bottaksen kilpailu Toscanan GP:ssä Mugellossa päättyi harmilliseen kakkossijaan. Kisaa johtaneella suomalaiskuljettajalla oli tilanne hyvin hallinnassa ennen useita turva-auto- ja keskeytyshässäköitä.

Harmaalla pilvellä on kuitenkin pieni sinivalkoinen hopeareunus. Kakkossija oli Bottaksen uran 52. palkintopallisija. Tällä Mercedeksen kuljettaja ohitti Mika Häkkisen, joka keräsi pitkällä McLaren-urallaan (1993–2001) 51 sijoitusta kolmen parhaan joukossa.

Bottas on ajanut suurimman osan palkintosijoistaan Mercedeksen ratissa, joukossa kaikki hänen kahdeksan osakilpailuvoittoaan. Williamsilla (2012–16) hän nousi kolmen parhaan joukkoon yhdeksän kertaa.

Bottaksen ohittama Häkkinen ei kuitenkaan ollut palkintosijojen SE-mies. Tämä kunnia kuuluu Kimi Räikköselle, joka on noussut pitkällä F1-urallaan huimat 103 kertaa palkintokorokkeelle. Nämä uroteot Alfa Romeon kuljettaja on tehnyt McLarenin, Ferrarin ja Lotuksen ratissa.

Myös Häkkinen ajoi F1-uransa alkuvaiheessa Lotuksella (1991–92), mutta se oli eri Lotus kuin se Lotus, jolla Räikkönen ajeli. Häkkinen keräsi kahden kauden aikana 13 pistettä ja kaksi nelossijaa brittitallissa, muttei noussut kertaakaan kolmen parhaan joukkoon.

Räikkösen kohtalo oli sama hänen uransa ensitallissa Sauberissa, jossa hän sijoittui kaksi kertaa neljänneksi kaudella 2001 ennen siirtoa McLarenille.

Muista suomalaisista Keke Rosbergilla on viisi voittoa ja 17 palkintopallisijaa, Mika Salolla kaksi palkintosijaa ja Jyrki Järvilehdolla yksi.

Yhteen Häkkisen ennätykseen tuskin yltää kuitenkaan sen paremmin Räikkönen kuin Bottaskaan, jollei jälkimmäisen vauhti suhteessa tallikaveriin kohene äkillisesti. Häkkisellä on ainoana suomalaiskuskina kaksi maailmanmestaruutta (1998, 1999). Räikkönen (2007) ja Rosberg (1982) ovat kumpikin voittaneet yhden.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?