Afa Heikkinen nostaa esiin kiinnostavan syyn Ferrarin F1-surkeudelle: ”He tarvitsevat diktaattorimaisen johtajan” - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Suomalainen asiantuntija nostaa esiin kiinnostavan syyn Ferrarin F1-surkeudelle: ”He tarvitsevat diktaattorimaisen johtajan”

Ferrarin tallipäällikkö Mattia Binotto (vas.) on joutunut suurennuslasin alle. Afa Heikkinen (oik.) taustoittaa miksi.

Julkaistu: 24.7. 14:42

Ferrari on aloittanut kauden surkeasti. MM-haaveet ovat taas kerran jo romukopassa.

– Käsittämätöntä, että sarjan isoimmalla budjetilla ei saada parempaa aikaan.

Afa Heikkinen, mm. GP3-sarjaa ajaneen Koiranen GP:n toimitusjohtajana toiminut formula-asiantuntija tiivistää monien ajatukset Ferrarin tilanteesta.

Kaukana ovat kunnian päivät. Siitä on kulunut jo 13 vuotta, kun Kimi Räikkönen toi Ferrarille edellisen kuljettajien maailmanmestaruuden. Vuotta myöhemmin Räikkönen ja Felipe Massa toivat tallille valmistajien maailmanmestaruuden.

Sittemmin Ferrari on silloin tällöin päässyt lähelle. Ensin Fernando Alonso toi kaksi MM-sarjan kakkossijaa autolla, joka ei näyttänyt mestarikelpoiselta.

Ja viime vuosina Sebastian Vettel on taipunut Lewis Hamiltonille. Kolmen viime kauden aikana Ferrarin auto vaikutti usein Mercedestä paremmaltakin, mutta ykköstykki Vettelin ja tallin virheet tulivat kalliiksi mestaruuskamppailuissa.

Nyt Ferrari on syöksynyt kärkitaistosta keskikastiin. Vaikka uusi kultapoika Charles Leclerc oli kauden vaiheikkaassa avauskisassa toinen, vauhti on kaukana Mercedeksestä, Red Bullista ja Racing Pointista.

Myös Ferrarin moottori­asiakkaat Haas ja Alfa Romeo ovat heikentyneet viime kaudesta. On ollut helppoa tehdä tulkinta, jonka mukaan FIA:n tekemät löydökset Ferrarin moottorista paljastivat sääntöjenvastaisuuksia. Kansainvälinen autoliitto kertoi keväällä päässeensä yhteisymmärrykseen Ferrarin kanssa, mutta tutkimusten johtopäätöksiä ei koskaan paljastettu julkisuuteen. Se on kismittänyt mm. Mersun pomoa Toto Wolffia.

– Keke (Rosberg) tai joku taisi Schumacherin aikaan sanoa, että jokainen pystyy voittamaan, kun saa huijata. Ferrari on aina ollut tärkeässä asemassa lajissa, Heikkinen hymähtää.

– Kun faktaa ei ole, siihen asiaan on sikäli vaikeaa ottaa kantaa, hän sanoo Ferrarin moottoreista.

Se on kuitenkin selvä, että esimerkiksi kauden avausviikonloppuna Ferrari, Haas ja Alfa Romeo olivat ainoat tallit joiden kierrosajat olivat huonontuneet vuoden takaisesta.

Jean Todt (vas.) ja Michael Schumacher kuvattuna vuonna 2007.

Viime kausi oli vauhdillisesti parempi mutta sekin osin sekavampi kuin edeltäneet vuodet. Leclerc ja Vettel ottivat yhteen, eikä ykköskuskista meinattu saada selvyyttä. Kausi oli Mattia Binotton ensimmäinen tallipäällikkönä.

– Minun mielestäni tallipomon vaihto oli väärä ratkaisu. Maurizio Arrivabene ei välttämättä ole niin mukava mies, mutta se ei ole mukavien miesten hommaa. Italialainen työskentelykulttuuri on myös sen kaltainen, että he tarvitsevat diktaattorimaisen johtajan.

– Tuntuu, että Jean Todtin jälkeen vetämässä on ollut pääasiassa italialaisia mukavia miehiä. Todtin aikana johto oli myös mm. Ross Brawnin englantilaisissa käsissä, Heikkinen muistuttaa.

Todtin seuraaja oli Stefano Domenicali, sitten Marco Mattiacci oli väliaikaispomona ennen Arrivabenea. Nyt puikoissa on Binotto. Tallipomot ovat tulleet rooliin suoraan Ferrarin sisältä – paitsi Arrivabene, joka toki hänkin tunsi varikon kuin omat taskunsa oltuaan pitkään Marlboron, Ferrarin pääsponsorin leivissä.

Ranskalainen Todt tuli talliin 1990-luvun alussa rallimaailmasta.

– Niin kauan kuin siellä on italialainen johto, en usko, että he omalla porukallaan nousevat, Heikkinen näkee.

Ferrarin ja Schumacherin mestaruudet 2000-luvulla voitettiin ranskalaisen Todtin johdolla. Hänen luottohenkilöitään olivat mm. britti Brawn, eteläafrikkalainen suunnittelija Rory Byrne ja brittimekanikko Nigel Stepney.

Sitä ennen tallin viimeisin maailmanmestari oli Jody Scheckter 1979.

Schumacherin mestaruuksien jälkeen myös kuskit on pantu epäonnistumisten jälkeen vaihtoon.

Räikkösen tilalle otettiin Alonso ja tämän tilalle Vettel. Jäähyväiset ovat joka kerta näyttäneet ulospäin rumilta.

Formula 1 on urheilua mutta vähintään yhtä paljon politiikkaa ja isojen poikien hiekkalaatikko.

Ferrari on vielä yksi poliittisimmista talleista, ja tällä hetkellä tallissa myllertää: tulokset ovat huonoja ja kuskipalettikin menossa uusiksi.

– Leclercin takana on niin vahvat taustatahot (nykyisen FIA:n puheenjohtajan Todtin poika Nicolas Todt on hänen managerinsa), että myös sisäiseen politikointiin menee varmasti energiaa ja huomiota.

– Eikä se ainakaan siitä helpotu, kun Sainzin perhe tulee talliin, Heikkinen huomauttaa viitaten Vettelin korvaajaan Carlos Sainziin ja hänen samannimiseen isäänsä, jotka ovat suomalaiselle tuttuja Koirasen tallista.

Afa Heikkinen ei usko Ferrarin menestyvän italialaisjohdon turvin.

Mattia Binotto on suurennuslasin alla Ferrarilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?