F1-osakilpailun alkuseremoniasta tuli kritisoitu hässäkkä – Lewis Hamilton otti formulaväen hampaisiinsa: ”Noloa” - Formula 1 - Ilta-Sanomat

F1-kisan alkuseremoniasta tuli taas kritisoitu hässäkkä – Lewis Hamilton otti formulaväen hampaisiinsa: ”Noloa”

Lewis Hamiltonin mielestä F1:n pitää tehdä enemmän rasismin vastustamiseksi.

Unkarin GP:n alkuseremonia tuntui polvistuneesta Lewis Hamiltonista (neljäs vas.) hätiköidyltä.­

20.7. 10:17

Eilisen Unkarin F1-osakilpailun voittanut Lewis Hamilton otti kisan jälkeen hampaisiinsa niin formuloiden MM-sarjan, Kansainvälisen autoliiton FIAn kuin kuljetttajien ammattiliiton puheenjohtajan, Haas-tallin Romain Grosjeaninkin. Syynä oli kisan alkuseremonian läpivienti.

– Tilaisuus oli kiireinen. Nousin autosta, juoksin paikalle ja polvistuin, Hamilton sanoi Sky Sportsin mukaan.

Alkuseremonia näytti televisiokuvissa hässäkältä. Ennen Unkarin kansallislaulua Mercedes-kuskit Hamilton ja Valtteri Bottas, Ferrarin Sebastian Vettel ja muutamat muut polvistuivat hetkeksi symbolisena eleenä rasismin vastustamiselle. Osa kuskeista seisoi, osa vasta valui paikalle. Se ei Hamiltonia miellyttänyt.

F1:n tummaihoinen kuski kertoi Sky Sportsin haastattelussa, että Grosjean ei ollut ottanut polvistumista puheeksi kuljettajien kokouksessa ennen kisaa.

– Grosjean ei pidä polvistumista tärkeänä. Hänen mielestään polvistuminen tehtiin kerran ja siinä on kaikki, mitä meiltä tarvitaan. Yritin puhua hänelle ongelmasta, joka ei ole poistumassa, ja että meidän täytyy jatkaa taistelua asian puolesta, Hamilton kommentoi.

– Sebastian (Vettel) ja minä olemme viestitelleet aiheesta. Hän korosti, että on tärkeää jatkaa polvistumista.

Brittikuski jatkoi aiheesta Instagram-tilillään sunnuntai-iltana.

–  Ajoin tänään kaikkien niiden puolesta, jotka pyrkivät positiiviseen muutokseen ja taistelevat tasa-arvon puolesta. Surullista kyllä, meidän F1:ssä pitää tehdä lajina paljon enemmän. On noloa, että monet tallit eivät ole julkisesti sitoutuneet moninaisuuteen. On noloa, ettemme pystyneet löytämään riittävästi aikaa tehdäksemme symbolisen eleen rasismin lopettamisen puolesta ennen kisaa, Hamilton kirjoitti ja jatkoi:

– Tämänpäiväinen tuntui kiirehdityltä ja seremoniasta puuttui järjestäytyminen ja yritys, mikä heikentää viestiä eikä saa sitä näyttämään tärkeältä. Ei ole väliä seisooko vai polvistuuko, mutta meidän pitäisi näyttää maailmalle, että F1 on yhdessä sitoutunut tasa-arvoon.

– F1:n ja FIAn pitää tehdä enemmän. Meidän täytyy keskittyä, alleviivata edelleen ongelmaa ja saada valtaapitävät vastuuseen, Hamilton päätti.

MM-sarjan johtoon Unkarissa noussut tähtikuski sanoi Sky Sportsille, että aikoo ottaa yhteyttä F1:n johtoon, jotta kuskeilla olisi jatkossa enemmän aikaa mielenilmauksille. Lisäksi hän aikoo puhua FIAn puheenjohtajan Jean Todtin kanssa.

Formulakuskit alkoivat polvistua ennen kisaa kaksi viikkoa sitten Itävallassa, jossa alkuseremoniat aiheuttivat myös kritiikkiä.

Amerikkalaisen jalkapallon ex-pelaajalta Colin Kaepernickilta lainattu ele vastustaa ihonväriin perustuvaa sortoa ja puolustaa Black Lives Matter -liikettä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?