Valtteri Bottas johtaa F1-sarjaa uudestisyntyneenä – onni yksityiselämässä ja uusi ajotyyli auttavat: ”Viime vuonna en varmasti olisi pystynyt” - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Valtteri Bottas johtaa F1-sarjaa uudestisyntyneenä – onni yksityiselämässä ja uusi ajotyyli auttavat: ”Viime vuonna en varmasti olisi pystynyt”

Onni yksityiselämässä sekä uusi ajotyyli vauhdittavat Valtteri Bottaksen maailmanmestaruusjahtia.

Valtteri Bottas lähtee Itävallasta MM-sarjan kärkinimenä.­

13.7. 6:10

Valtteri Bottas ei sunnuntaina Spielbergissä pystynyt toistamaan viikon takaista temppuaan ja voittamaan. Hän ajoi kuitenkin kakkoseksi noustuaan ohi Max Verstappenista neljä kierrosta ennen maalia ja johtaa yhä MM-sarjaa.

Tappion siemenet kylvettiin jo lauantaina, kun Bottas jäi sadekelin aika-ajoissa osittain jarruongelmien takia neljänteen lähtöruutuun. Tallitoveri Lewis Hamilton ajoi paalupaikalta helponnäköiseen voittoon ja on nyt kuuden pisteen päässä Bottaksesta.

Tilanne kahden kisan jälkeen on sikäli tuttu, että myös viime vuonna Bottas oli niukasti MM-sarjan kärjessä. Nyt hän kokee kuitenkin olevan henkisesti vielä paremmassa tilassa maailmanmestaruustaistoon.

– Moni kuski saattaa toki tuntea samoin, koska meillä oli niin poikkeuksellisen pitkä aika tehdä muita asioita, ladata kunnolla akut ja viettää omaa aikaa, Bottas sanoi.

– Tunnen oloni todella energiseksi. Toki minun yksityiselämässänikin on tapahtunut viime kauden lopun jälkeen paljon asioita, joten tilanteeni olisi joka tapauksessa aika toisenlainen. Oloni on hyvä ja luottavainen. Kisavauhtinikin oli myös tässä kilpailussa hyvää, ja jos olisin lähtenyt paremmalta paikalta, olisin taistellut voitosta.

Valtteri Bottas ja tyttöystävä Tiffany Cromwell kuvattuina ensimmäisen Itävallassa käydyn GP:n jälkeen.­

Bottas kertoi Ilta-Sanomille jo ennen kautta tehneensä rajusti töitä tallin uudessa simulaattorissa. Insinöörien kanssa hiottiin uutta ”työkalupakkia” ja ajotyyliä etenkin hitaisiin mutkiin.

Jo Red Bull Ringin kisoissa työ näytti tuottaneen tulosta, ja ensi viikonloppuna Unkarin Hungaroringin hitaalla radalla uusista opeista on lisää apua.

– On ollut tosi mukavaa nähdä, että olen pystynyt parantamaan. Nelosmutka täällä on sellainen, jossa pystyin varsinkin kisassa käyttämään erilaista ajotyyliä. Viime viikonloppuna jäi fiilis, että jäi vielä parannettavaa, mutta nyt se meni kohdilleen. Ei ollut mutkia, joissa tiimikaverilla olisi ollut kisan aikana parempi vauhti, Bottas kertoi IS:lle tyytyväisenä.

Kilpailuvauhti ja liiallinen renkaiden kuluminen suhteessa vastustajiin on aiemmin usein haitannut Bottaksen voittokamppailuja.

– Viime vuonna en varmasti olisi pystynyt näin hyvään kisavauhtiin. Olen mennyt eteenpäin. Tietenkin vasta ensi viikolla se nähdään paremmin. Budapestin viimeisessä sektorissa tiimikaveri on aina ollut vahva, ja minulla on ollut siinä vähän vaikeuksia.

Valtteri Bottas (vas.) ja tallitoveri Lewis Hamilton juhlivat Mercedeksen kaksoisvoittoa sunnuntaina Itävallassa.­

Tallikaveri Hamilton on voittanut Hungaroringillä peräti seitsemän kertaa. Rata on aina ollut englantilaisen parhaita F1-kalenterissa. Bottaksen mielessä siintää kuitenkin hänen ensimmäinen ”Suomen GP:n” voitto.

– Minulla on vain yksi päämäärä ensi viikkoon. Pitää vain uskoa, että se on mahdollista, Bottas sanoi.

Bottas, 30, lähti Itävallan kisojen välissä kotiinsa Monacoon. Myös nyt hän lähti kotiin ennen Unkariin siirtymistä.

– Minulla ei ole syytä salailla asiaa. Menen kotiin kuten viimeksikin ja pysyn vain läheisten ihmisteni kanssa eli tyttöystäväni (Tiffany Cromwell) ja valmentajani (Antti Vierula). Se toimii minulle hyvin. Voin irtautua F1:stä pariksi päiväksi ja sitten palata virtuaalipalavereihin tiimin kanssa.

Formula ykkösten MM-sarja

Kuljettajien MM-tilanne: 1) Bottas 43, 2) Hamilton 37, 3) Norris 26, 4) Leclerc 18, 5) Perez 16, 6) Verstappen 15, 7) Sainz Jr. 13, 8) Albon 12, 9) Gasly 6, 10) Stroll 6, 11) Ocon 4, 12) Ricciardo 4, 13) Giovinazzi 2, 14) Kvjat 1, 15) Vettel 1.

Valmistajien MM-tilanne: 1) Mercedes 80, 2) McLaren 39, 3) Red Bull 27, 4) Racing Point 22, 5) Ferrari 19, 6) Renault 8, 7) AlphaTauri 7, 8) Alfa Romeo 2.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?