F1-kuskien polvistumisesta tuli sekasotku Itävallassa – rasisminvastainen ele puhutti, osa kuskeista jätti jälleen polvistumatta - Formula 1 - Ilta-Sanomat

F1-kuskien polvistumisesta tuli sekasotku – rasisminvastainen ele puhutti jälleen: ”Se, mitä näimme tänään...”

Polvistuminen ei sujunut parhaalla mahdollisella tavalla ennen Steiermarkin GP:tä.

Julkaistu: 12.7. 22:37

Osa kuskeista polvistui, osa ei ja osa ei ollut ehtiä mukaan seremoniaan. Rasisminvastainen ele puhutti jälleen sunnuntaisen F1-kilpailun jälkeen.

F1-kuljettajien polvistuminen ei mennyt lainkaan suunnitelmien mukaan sunnuntaisessa Steiermarkin GP:ssä.

Kuljettajien yhteinen rasisminvastainen ele tapahtui osana lähtöä edeltäneitä muodollisuuksia, hieman ennen kilpailun starttia. Tällä kertaa yhteisestä eleestä ei tosin voida edes puhua, koska osa kuljettajista ei ollut ehtinyt saapua lähtösuoralle ennen kuin seremonia ehti jo päättyä. Toiminta näytti kaikkea muuta kuin organisoidulta ja yhteisymmärryksessä sovitulta.

Sky Sportsin tv-lähetyksessa ehdittiin kuvata suurta keskustelua aiheuttanutta kuljettajien seremoniaa vain parin sekunnin ajan, kunnes kuva leikattiin hätäisen oloisesti toisaalle.

Skyn kommentaattorina toimiva entinen F1-kuski Jenson Button harmitteli pieleen mennyttä polvistumista, johon kuskien lisäksi osallistui useampi tallihenkilökunnan jäsen.

– Se, mitä näimme tänään, johtui kommunikaatio- ja aikatauluongelmista. Tämä ei auta yhtään asiaa. Se mitä kuskit tekevät lähtösuoralla on fantastista ja meidän on jatkettava aiheesta puhumista, Button sanoo Skyn tv-lähetyksessä.

Sunnuntaina 12 kuljettajaa polvistui, neljän jäädessä seisomaan. Tämä itsessään oli tuttua jo viikkoa aiemmin ajetusta Itävallan ensimmäisestä osakilpailusta. Tuolloin kuusi kuljettaa mukaan lukien Kimi Räikkönen ja Max Verstappen päättivät olla polvistumatta. Tämä aiheutti polemiikkia, mutta yleinen kanta asiaan on ollut, että kyse on kuskien omasta valinnasta, miten tilanteessa toimivat.

– Avasin asiaa omasta näkökulmastani ja kerroin polvistuvani, mutta sanoin myös muille, että tehkää niin kuin tunnette oikeaksi ratkaisuksi, Hamilton sanoi ensimmäisen osakilpailun jälkeen.

Sunnuntaina kuljettajien polvistuessa osa kuskeista, kuten Sergio Perez ja Alexander Albon, eivät olleet vielä ehtineet lähtöpaikalle.

Kuvasta näkyy kuinka taustalla Red Bull -kuljettaja Alexander Albon vasta lähestyy lähtöaluetta osan kuskeista jo polvistuttua.

Skyn tv-kuvasta näkee, kuinka Perez kävelee kaikessa rauhassa kohti muita kuljettajia, kunnes hän havaitsee osan jo polvistuneen. Tämän jälkeen Racing Pointin kuski yrittää ehtiä juosten paikalle, mutta ei ehdi osallistumaan seremoniaan. Hetkeä aikaisemmin paikalle myöhässä juossut Albon ehtii polvistumaan muutaman sekunnin ajaksi.

Räikkönen päätti seistä ensimmäisen osakilpailun tavoin. Valtteri Bottas polvistui aivan talikaveri Hamiltonin rinnalle. Kaikki kuljettajat olivat pukeutuneet teemaan sopiviin mustiin t-paitoihin. Kaikkien muiden paidoissa luki ”End Racism”, lopeta rasismi, mutta Lewis Hamiltonin paidassa komeili ensimmäisen osakilpailun tapaan syrjintää, rasismia ja poliisiväkivaltaa vastustavan liikkeen iskulause ”Black Lives Matter”.

Mercedes-pomo Toto Wolff kommentoi asiaa Sky Sportsille.

– Mielestäni meidän täytyy olla tässä tilanteessa tuomitsematta ketään. Kukaan kuljettajista ei ole rasisti. Eivät edes ne, jotka päättävät seistä. Meidän tulee kunnioittaa kaikkien näkökulmia, Wolff sanoi.

Mercedes-talli on osallistunut näkyvästi rasisminvastaiseen liikkeeseen. Talli painotti Twitterissä liikkeeseen sitoutumistaan alle tunti ennen sunnuntain osakilpailua.

309 F1-starttia urallaan ajanut Button piti polvistumisseremoniassa ilmentyneitä ongelmia hektisen kisapäivän syynä ja oli sitä mieltä, että lähtöä edeltävistä koreografioista tulisi sopia aiemmin.

– Kisapäivänä asiasta sopiminen on hyvin vaikeaa. Kaikki ovat niin keskittyneitä kilpailuun, Button kommentoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?