Heikki Kovalaisen formulapatsas pantiin huutokauppaan myyntiin – taiteilija yllättyi: ”Oho, sepäs on noussut mukavasti - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Heikki Kovalaisen formula­monumentti pantiin huutokauppaan – taiteilija yllättyi: ”Oho, sepäs on noussut mukavasti

Formulakuski Heikki Kovalaisen formulapatsas on myynnissä huutokaupassa.

Suomussalmen suuri poika Heikki Kovalainen ajoi F1:ssä 2007–13.­

9.7. 15:53

Suomussalmen suuri poika, formulakuski Heikki Kovalainen aloitti F1-uransa vuonna 2007. Tuolloin viitostien varteen, kuntakeskuksen paraatipaikalle pystytettiin oman kylän pojan kunniaksi formulapatsas.

Viime vuoden lopulla kunnan virkamiehet päättivät, jotta vaarallinenhan moinen tolpan nokassa oleva monumentti on. Etenkin kun lunta näillä korkeuksilla riittää.

Auto otettiin alas ja siirrettiin varikolle. Ei tosin formulavarikolle, vaan kunnan varikolle.

Nyt Lotuksen väreissä olevalle autolle etsitään uutta omistajaa. Pari päivää Huutokaupat.com-sivustolla myynnissä olleen formulan korkein tarjous oli torstaina iltapäivällä jo lähes 600 euroa.

– Oho, sepäs on noussut mukavasti, formulamonumentin rakentanut taiteilija Ilpo Luukkonen naurahtaa.

Monumentti nousi viitostien varteen Suomussalmella kuntakeskuksen paraatipaikalle 2007, kun Heikki Kovalainen aloitti ykkösissä.­

Suomussalmelainen Ilpo Luukkonen rakensi monumentin saman pitäjän miehen kunniaksi auton puskurien muoviosista.

– Kyllä siinä piti puskureita melkoisesti käännellä ja väännellä, kun autoa rakensin. Mutta se helpotti, kun puskurit olivat symmetrisiä. Löytyi aina samanlaiset molemmille puolin autoa, Luukkonen muistelee.

– Auto on kasattu ruuvien avulla. Jos sen purkaisi, niin palat mahtuisivat kuution laatikkoon. Tosin kokoaminen voisi olla äkkiselti haastavaa. Kyllä Toyotan moottorin nopeammin kokoaisi, kuin tämän formulan, taitelija nauraa.

Kaupan olevan Lotuksen renkaat ovat mallia ”Silestone”. Kulutuspintaa ei keskellä lainkaan ja reunatkin laittomuuksien rajamailla.

– Formulan leveät renkaat tehtiin pistämällä aina kaksi tavallista rengasta yhteen. Eihän niissä paljoa kulutuspintaa näytä olevan, Luukkonen naurahtaa.

Ilpo Luukkosen rakentama Heikki Kovalaisen formulapatsas ajettiin kunnan varikolle talvella 2019.­

Vuodet ulkosalla Ylä-Kainuun tuulissa ja tuiskuissa ovat jättäneet jälkensä monumenttiin. Uudelle omistajalle on kuitenkin apu lähellä, jos apua tarvitsee.

– Minä olisin halunnut kunnostaa auton, mutta kunta ei katsonut sitä tarpeelliseksi. Sen kun maalaisi ja teippaisi uudestaan, niin siitä tulisi hieno. Takaspoileri on vähän painunut, mutta jos sen purkaisi ja kokoaisi uudestaan, niin se olisi uuden veroinen.

– Jos uusi omistaja haluaa auton kuntoon, niin voin kyllä auttaa, Ilpo Luukkonen lupaa.

Kaupan on myös samassa yhteydessä myös 3–4 metriä korkea metallinen jalusta, jonka varassa auto on Kainuun kovia kelejä Kiantajärven rannalla uhmannut.

– Kyllä se hinta varmaan sinne 2 000 euroon kohoaa. Onhan siihen työaikaakin käytetty toistasataa tuntia, arvioi Luukkonen.

Kohteen myynti päättyy nettisivustolla lauantaina 1.8.

Taiteilija Ilpo Luukkanen lupaa auttaa kovia kokeneen formulamonumentin peruskorjauksessa.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?