F1: Max Verstappen ja Charles Leclerc eivät aio polvistua ennen Itävallan gp:tä - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Max Verstappen ja Charles Leclerc eivät aio polvistua ennen Itävallan F1-osakilpailua – näin he perustelivat

Verstappen ja Leclerc kertoivat Twitterissä, että eivät aio polvistua ennen Itävallan GP:n alkua.

Charles Leclerc ei aio polvistua ennen Itävallan GP:tä.

5.7.2020 14:58

Ferrarin Charles Leclerc ja Red Bullin Max Verstappen ilmoittivat Twitter-tileillään, etteivät aio polvistua ennen sunnuntaina ajettavaa Itävallan GP:tä.

Polvistumisesta puhuttiin muun muassa perjantain kuljettajien kokouksessa. Etenkin hallitseva maailmanmestari Lewis Hamilton on kannustanut kilpatovereitaan osallistumaan yhteiseen eleeseen Black Lives Matter -liikkeen tueksi.

Kaikki kuljettajat eivät kuitenkaan ole suhtautuneet polvistumisajatukseen varauksetta. Leclerc ilmoitti ensimmäisenä suoraan, että ei aio osallistua eleeseen.

– Uskon, että tärkeää ovat faktat ja käyttäytymisemme päivittäisessä elämässämme, ennemmin kuin eleet jotka voidaan joissain maissa nähdä kiistanalaisina. En aio polvistua, mutta tämä ei missään nimessä tarkoita, että olisin muita vähemmän sitoutuneempi taisteluun rasismia vastaan, Leclerc kirjoitti Twitter-tilillään.

– Kaikki 20 kuljettajaa ovat tallien kanssa yhdistyneinä vastustamassa rasismia ja ennakkoluuloja, ja samalla noudattamassa monimuotoisuuden, tasa-arvoisuuden ja inklusiivisuuden periaatteita formula ykkösten ja FIAn sitoumusten mukaisesti, Leclerc kirjoitti toisessa twiitissä.

Noin tuntia myöhemmin perässä seurasi Red Bullin Verstappen.

– Olen todella omistautunut tasa-arvolle ja taistelulle rasismia vastaan, mutta uskon, että kaikilla on oikeus ilmaista itseään tavalla, joka sopii heille. En polvistu tänään, mutta kunnioitan ja tuen jokaisen kuljettajan tekemää henkilökohtaista valintaa, Verstappen kirjoitti.

F1 on tuonut taistelua rasismia vastaan vahvasti esille kauden avauskilpailun edellä. Kaikki kuljettajat pitävät sunnuntaina ”Lopetetaan rasismi” -viestillä varustettuja t-paitoja, ja esimerkiksi kärkitalli Mercedes on kampanjoinut muun muassa muuttamalla autojensa värityksen tummaksi.

Polvistumiskeskusteluun otti aiemmin kantaa myös Renault’n Daniel Ricciardo, joka muistutti Leclercin tapaan polvistumisen mahdollisista konnotaatioista eri kulttuureissa.

– Jotkin kuljettajat kokivat vaikeaksi sen, mitä polvistuminen merkitsee heidän kotimaissaan. Tietenkin syy polvistua olisi vain tukea Black Lives Matter -liikettä, siinä ei ole mitään poliittista. Joidenkin kuljettajien kohdalla on kuitenkin veteen piirretty viiva, miten polvistuminen tulkittaisiin, Ricciardo kommentoi Motorsportille.

– Kuulimme kaikkien mielipiteitä, emmekä aio asettaa ketään vaaraan. Ymmärsimme kaikki, että teemme mikä tuntuu meistä oikealta, mutta ketään ei kritisoida tai tuomita jos he eivät polvistu.

Itävallan GP alkaa Suomen aikaa kello 16.10. Valtteri Bottas starttaa kilpailuun kärkipaikalta ennen tallikaveriaan Hamiltonia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?