F1-varikot uudistuvat, kun kausi starttaa – tässä suurin talleihin vaikuttava käytännön muutos - Formula 1 - Ilta-Sanomat

F1-varikot uudistuvat, kun kausi starttaa – tässä suurin käytännön muutos

Näin tyylikkäältä näytti Red Bull -tallin motorhome kaudella 2017.

Julkaistu: 28.6. 10:23

F1-kausi alkaa heinäkuussa tarkkojen koronarajoitusten kaitsemana.

F1-kausi on vihdoin käynnistymässä. Viikon päästä sunnuntaina Itävallan Spielbergissä ajetaan vuoden 2020 ensimmäinen osakilpailu.

Koronarajoitukset ja -säännökset aiheuttavat luonnollisesti omat haasteensa myös F1-sirkukselle.

Autosport-sivusto kertoo, että kenties suurin rajoitusten aiheuttama muutos tulevina F1-viikonloppuina on tallien omien motorhome-rakennelmien puuttuminen.

Motorhomet ovat kilpailupaikoille kasattavia massiivisia luksusrakennelmia, joissa F1-tallien työntekijät voivat oleskella ja työskennellä kisaviikonloppujen aikana. Varsinkin Euroopan kisoissa tallien käyttämiä tukikohtia siirrellään paikasta toiseen suurilla rekoilla.

Tärkein syy päätöksen taustalla on se, että motorhomet vaativat paljon henkilökuntaa. Koronaviruksen vuoksi kisaviikonlopuissa häärivää ihmismäärää pyritään rajoittamaan.

Luksusrakennelmat korvataan teltoilla ja markiiseilla sekä radoilta valmiina löytyvillä tiloilla.

– Kun motorhomet puuttuvat, se antaa uutta tilaa varikkoalueen uudelleenjärjestelyille. On sovittu myös, että F1-tiimien omat rekka-autot, jotka yleensä sijaitsevat varikolla lähellä ovia, siirretään kauemmaksi varikkoalueesta, Autosport-sivuston uutinen selittää.

Mercedeksen F1-tiimin logistiikkapäällikkö Karl Fanson avasi muutoksia Autosportin julkaisemalla videolla.

– Muutokset antavat meille enemmän työtilaa. On helpompi pitää sosiaalista etäisyyttä ja työskennellä mukavasti, Fanson tuumasi.

Ferrarin motorhome-tyyliä Barcelonan GP:stä kaudelta 2019.

Käytännön muutos on myös F1-alueille perustettavat noutopisteet. Niidenkin tavoitteena on vähentää sosiaalisia kontakteja.

Enää polttoainetta ei kuljeteta suoraan tallien tiloihin, eivätkä mekaanikot voi marssia rengasvalmistajan tiloihin noutamaan renkaita.

– Nyt polttoaineelle on keräyspiste ja myös renkaat toimitetaan sinne. Työntekijämme noutavat ne keräyspisteeltä ja samoin toimittavat käytetyt renkaat sinne takaisin, Fanson kertoi.

Tällä hetkellä kauden 2020 F1-kalenterissa on varmistettuna kahdeksan osakilpailua.

Heinäkuun 5. päivä ja vielä siitä viikon päästä heinäkuun 12. päivä ajetaan Spielbergissä. Sen jälkeen ohjelmassa on Unkarin GP, jonka jälkeen kaksi seuraavaa kilpailua ajetaan Englannissa, Silverstonen radalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?