Kirurgi vakavasti loukkaantuneen Alex Zanardin tilasta: ”Vammat vähemmän vakavia kuin Michael Schumacherilla”

Alex Zanardia operoinut kirurgi Giuseppe Oliveri kommentoi käsipyöräonnettomuudessa pahoin loukkaantuneen legendan tilaa.

Alex Zanardi kuvattuna huhtikuussa 2017.

23.6.2020 21:38

Moottori- ja paraurheilun legendaa Alex Zanardia, 53, pidetään yhä koomassa italialaisessa sairaalassa.

Zanardi loukkaantui pahoin viime perjantaina Sienassa, kun hän menetti käsipyöränsä hallinnan kesken kilpailun ja törmäsi rekan perävaunuun.

Zanardi leikattiin heti perjantai-iltana, ja hän on ollut siitä asti koomassa. Moninkertainen paralympialaisten kultamitalisti on tehohoidossa nukutettuna, intuboituna ja hengityskoneen varassa.

53-vuotiaan vauhtihirmun vammat ovat vaikeat – mutta eivät häntä leikanneen kirurgin Giuseppe Oliverin mukaan kuitenkaan vedä vertoja Michael Schumacherin vuoden 2013 lasketteluonnettomuudessa saamiin vammoihin.

– Hänen vammansa ovat vähemmän vakavat kuin Schumacherilla, saksalaislehti Blick kertoo Olivierin kommentoineen italialaiselle La Gazzetta dello Sportille.

Kirurgin mukaan Zanardin tapauksessa onnistuttiin välttämään Schumacherin kokemat laajamittaiset vauriot aivokuoreen. Sellaiset vauriot tekevät paluun normaaleihin kognitiivisiin ja motorisiin toimintoihin äärimmäisen vaikeaksi.

Tarkempaa arvioita Zanardin tulevaisuudesta ei ole kuitenkaan vielä mahdollista tehdä.

– Hengityksen ja verenkierron sekä aineenvaihdunnan tilat ovat pysyneet ennallaan, mutta potilaan neurologinen yleiskuva on yhä hyvin vakava. Ennuste pidetään vielä luottamuksellisena, Zanardia hoitava sairaala tiedotti eilen.

Alex Zanardin leikannut Giuseppe Olivieri median edessä lauantaina.

– Zanardista pitää huolta monialainen tiimi. Ryhmä arvioi seuraavien päivien aikana niitä diagnostis-terapeuttisia toimenpiteitä, joita voidaan tehdä.

Olivieri kertoi medialle karmeita yksityiskohtia Zanardin tilasta lauantaina. Neurokirurgista aivoleikkausta tarvinneen Zanardin vammat olivat hurjat.

1990-luvulla formula ykkösissäkin kilpaillut Zanardi menetti molemmat jalkansa kilpa-auto-onnettomuudessa vuonna 2001. Hän jatkoi moottoriurheilun parissa pitkään loukkaantumiesnsa jälkeen erityisvarustelluilla autoilla.

2010-luvulla Zanardi on keskittynyt paraurheiluun. Hän on voittanut useiden maailmanmestaruuksien lisäksi kaksi käsipyöräilyn paralympiakultaa sekä Lontoossa 2012 että Riossa 2016.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?