Lewis Hamilton: ”Minua kiusattiin ja hakattiin ratojen ulkopuolella” - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Rasismi jätti Lewis Hamiltoniin syvän haavan – paljastaa ajotyylinsä kammottavan syyn

Julkaistu: 6.6. 13:22

F1:n suurmestari Lewis Hamilton avautui lapsuudessa kohtaamastaan rasismista.

F1-mestari Lewis Hamilton kertoi, että häntä kohdeltiin rasistisesti lapsuudessaan.

Hamilton oli Ison-Britannian kartingkisojen ainoa tummaihoinen kuski. Menestynyt superlupaus joutui kohtaamaan rasistisia kommentteja.

Hamilton jakoi Instagramiin arkistovideon, jossa häntä haastatellaan aiheesta lapsena.

– Viime vuosina minua on kutsuttu rasistisilla nimillä. Kun niin tapahtui ensi kerran, se koski pahasti, ja kerroin äidilleni ja isälleni. Halusin kostaa. Sittemmin olen jättänyt kommentit vain huomiotta ja pyrkinyt kostamaan radalla, nuori Hamilton kertoo videolla.

Mercedeksen brittitähti on kirjoittanut videon yhteyteen pitkän viestin, jolla hän osoittaa tukensa Black Lives Matter -kansaliikkeelle.

– Olen lukenut päivittäin ja yrittänyt pysyä kärryillä kaikesta, mitä rasismin vastaisessa taistelussamme tapahtuu. Se on tuonut mukanaan kipeitä muistoja lapsuudestani. Eläviä muistoja niistä haasteista, joka lapsena kohtasin, kuten varmasti monet teistä, jotka olette kohdanneet rasismia tai muuta syrjintää, Hamilton kirjoittaa.

– Olen puhunut vain vähän henkilökohtaisista kokemuksistani, koska minua opetettiin pitämään tunteet sisälläni. Etten näyttäisi heikkoutta, vaan tappaisin rakkaudella ja voittaisin radalla. Mutta ratojen ulkopuolella minua kiusattiin ja hakattiin. Ainoa tapa, jolla pystyin taistelemaan oli opetella puolustamaan itseäni, joten aloin harrastaa karatea.

Hamiltonin mukaan sillä, että hän joutui lapsena rasismin uhriksi, on kuitenkin ollut mittaamattomia ja psykologisesti negatiivisia vaikutuksia.

– Siksi ajan, niin kuin ajan. On kyse paljon syvemmästä asiasta kuin urheilusta. Taistelen yhä. Luojan kiitos, minulla oli isäni, joka oli vahva, tummaihoinen hahmo, jota saatoin katsoa ylöspäin. Tiesin, että hän ymmärsi ja olisi rinnallani, mitä ikinä tapahtuisi, Hamilton kertoo Anthony-isästään.

Kaikilla Anthony Hamiltonin kaltaista tukea ja turvaa ei ole.

– Meidän täytyy seistä yhdessä heidän kanssaan, joilla ei ole sankaria, johon nojata, ja puolustaa heitä. Meidän täytyy yhdistyä! Hamilton vaatii.

F1-kuski kertoo ihmetelleensä, miksi vuosi 2020 on alusta asti vaikuttanut tuomitulta pandemioineen. Nyt hänestä tuntuu, että vuosi voi olla ihmisten elämän tärkein.

– Voimme viimein alkaa muuttaa systeemiä ja vähemmistöjen sortamista. Haluamme vain elää ja saada samat koulutusmahdollisuudet. Emme halua pelätä kadulla kävelyä ja kouluun tai kauppaan menemistä. Ansaitsemme sen yhtä paljon kuin kaikki muutkin. Tasa-arvo on tärkeintä tulevaisuudellemme, emme voi lakata taistelemasta. Minä en koskaan luovuta, Hamilton lupaa seuraajilleen.

Hamilton on formula ykkösten seitsenkertainen maailmanmestari. Black Lives Matter -liike sai uutta vauhtia, kun valkoihoinen poliisi tappoi tummaihoisen George Floydin viime viikolla Minneapolisissa Yhdysvalloissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?