F1-kisoihin viritellään mullistavaa uudistusta – Mika Salo huomauttaa: ”Kuskin kannalta ei kovin hauskaa” - Formula 1 - Ilta-Sanomat

F1-kisoihin viritellään mullistavaa uudistusta – Mika Salo huomauttaa: ”Kuskin kannalta ei kovin hauskaa”

F1-sarjan aika-ajojen tilalle kaavaillaan sprinttikilpailua.

Valtaavatko viime vuosina perää pitäneet Williamsit jatkossa eturivin lähtöruudukossa?

31.5.2020 17:49

Sarjan oikeuksia hallinoiva Liberty Media jysäytti perjantain kokouksessa ilmoille ehdotuksen, jossa lauantain aika-ajot korvattaisiin normaalia lyhemmällä sprinttikisalla.

Lauantain kisaan lähdettäisiin MM-pisteiden perusteella käännetyssä järjestyksessä. Sunnuntain varsinaisen kisan lähtöruudukko puolestaan määräytyisi suoraan lauantain tulosten perusteella.

– Aika oudoltahan se kuulostaa. Mutta olisi mielenkiintoista nähdä kokeilu. Kaikkea uutta kannattaa kokeilla, sanoo entinen F1-kuski ja nykyinen asiantuntija Mika Salo.

F1-kausi alkaa kahdella viikon välein ajettavalla Itävallan GP:llä heinäkuun alussa. Sen jälkeen tarkoitus on ajaa tuplakisa myös Englannin Silverstonessa.

Sprinttikisauudistusta haluttaisiin raporttien mukaan kokeilla jo heti toisena kisaviikonloppuna Itävallassa.

Vuonna 2016 F1-sarjan omistajaksi tullut yhdysvaltalainen mediajätti Liberty Media on pyrkinyt suunnitelmallisesti tekemään formuloista entistä yleisöystävällisempiä, kuten mullistava sprinttikisaehdotuskin osoittaa.

– Nehän yrittävät kaikkea, että F1 saataisiin viihdyttävämmäksi. Kyllähän amerikkalaiset osaavat tuon homman tehdä, että tuodaan lisää toimintaa ja show’ta.

Sprinttikisa ja käännetty lähtöjärjestys ei ole täysin uusia asia formulapiireissä. Esimerkiksi sarjan alaluokassa Formula 2:ssa ajetaan varsinainen kilpailu lauantaina, jonka jälkeen sunnuntaina on vuorossa lyhyempi kisa, jonka lähtöjärjestys on käännetty lauantain kisan kärkikahdeksikon osalta eli kahdeksanneksi sijoittunut pääsee paalupaikalle.

Salon mielestä F2-sarjan systeemi on osoittautunut viihdyttäväksi.

– Mutta kuskin kannalta se ei ole kovin hauskaa. Rangaistaan siitä, jos ajaa hyvin. Eli joutuu lähtemään viimeisenä. Siinä mielessä se ei ole oikein. Sitten se on tietenkin eri asia, jos on helvetin hyvä auto ja pääsee ohi kaikista.

– Mutta kyllähän tuolla saataisiin ainakin vaihtelua, kun laitetaan huonompia autoja kärkeen kääntämällä lähtöjärjestystä.

F1-tallien on tarkoitus äänestää uudistuksesta ja sen kokeilusta alkavalla viikolla. Raporttien mukaan Mercedes on vastustanut ideaa.

Jos sarjan mullistava uudistus halutaan käytäntöön pika-aikataululla jo heti tällä kaudella, olisi jokaisen tallin hyväksyttävä se.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?