Tässä on yksi F1-historian kuuluisimmista törmäyksistä – Michael Schumacher raivostui silmittömästi: ”Yritit tappaa” - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Onko tämä F1-historian kuuluisin törmäys? Michael Schumacher ravasi raivoissaan pilttuusta toiseen: ”Yritit tappaa”

Vuoden 1998 Belgian GP on yksi F1-historian legendaarisimmista.

Michael Schumacher kävi kuumana Belgiassa kesällä 1998.­

30.5.2020 7:17

Ferrarin Michael Schumacherin ja McLarenin David Coulthardin välinen kolari Belgian osakilpailussa elokuussa 1998 on painunut osaksi formulahistoriaa.

F1 julkaisi Twitter-tilillään videon rysäyksestä, joka ”kuultiin ympäri maailman”. Kilpailua johtanut Schumacher yritti ohittaa Coulthardin kierroksella. Brittikuski antoi tilaa oikealle, saksalainen ajoi perään.

Kaksikko körötteli vaurioituneilla autoillaan peräkanaa varikolle, jonne saksalaisen kisa myös päättyi. Videolla näkyy Schumacherin dramaattinen reaktio. Hän ryntäsi raivoamaan McLarenin pilttuuseen, jossa mekaanikot yrittivät saada Coulthardin autoa ajokuntoon.

– Minulla oli yhä kypärä päässäni, kun näin Michaelin syöksymässä pilttuuseemme. Hän oli suunniltaan ja huusi: ”Sinä yritit vittu tappaa minut!” Coulthard muistelee Motorsport.comin siteeraamassa elämäkerrassaan.

Michael Schumacherin auto kärsi pahoja vaurioita.­

– En voinut vastata mitään, koska minulla oli kypärä päässä, mutta Ferrarin insinöörien täytyi pitää häntä aloillaan. Kuulin myöhemmin, että hän oli karannut tallinsa henkilökunnalta Ferrarin pilttuussa. Niin paljon hän halusi haastaa minut, Coulthard kertoo kirjassaan.

Keskeytys oli kolaus Schumacherin mestaruushaaveille. MM-sarjaa seitsemällä pisteellä johtanut, paalupaikalta lähtenyt Mika Häkkinen oli pyörähtänyt märältä radalta ulos jo ensimmäisellä kierroksella. Voitolla ”Schumi” olisi noussut MM-sarjan kärkeen. Kaksi kuukautta myöhemmin Suzukassa Häkkinen kruunattiin maailmanmestariksi.

Adrian Newey, David Coulthard ja Mika Häkkinen juonimassa Spassa kesällä 1998.­

Coulthard ajoi Belgian Spassa seitsemänneksi. Hän oli lopputuloksissa viimeistä edellinen, sillä vain kahdeksan ajajaa selviytyi maaliin legendaarisessa osakilpailussa. Kisan alussa nähtiin 13 auton joukkokolari, jonka myötä kisa jouduttiin aloittamaan uudelleen.

Jordan-talli sai ensimmäisen voittonsa, kun Damon Hill oli ykkönen ja tallitoveri Ralf Schumacher kakkonen.

Ralf Schumacher ei saanut tallipäälliköltään lupaa ohittaa hitaampaa Hilliä, mikä suututti Michaelin pikkuveljeä ja oli osasyynä, kun Ralf siirtyi Williamsille seuraavana vuonna. Michael kävi Motorsport.comin mukaan raivoamassa myös Jordanin johdolle pikkuveljensä kohtelusta.

Damon Hill (vas.) ja Ralf Schumacher ottivat kaksoisvoiton.­

Belgian jälkeen formulasirkus jatkui Italian Monzaan, Ferrarin kotiradalle, jossa Coulthard sai kuulla kunniansa punaisen tallin faneilta. Buuauskonsertin lisäksi osalla oli lakanoita, joissa luki ”Tappaja Coulthard”.

Lopulta Coulthard ja Schumacher löivät kättä päälle sovinnon merkiksi. Schumi kuitenkin teki selväksi, että britti oli syypää yhteentörmäykseen.

– Siinä vaiheessa sanoin, että Michael, oletko koskaan väärässä. Jos muistan oikein, hän vastasi: ”Noh, en ainakaan muista olleeni”, Coulthard kertoo.

David Coulthard (vas.) ja Michael Schumacher löivät lopuksi kättä.­

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?